johan:
taa, i żeby w wizjerze było coś widać, ciut większy niż w E-1 i nic więcej nie trzeba. badałem kiedyś E-10 - tam to dopiero był wizjer i dali radę pomimo matrycy 2/3" a tutaj niby nie mogą. nie wierzę.
Wersja do druku
johan:
taa, i żeby w wizjerze było coś widać, ciut większy niż w E-1 i nic więcej nie trzeba. badałem kiedyś E-10 - tam to dopiero był wizjer i dali radę pomimo matrycy 2/3" a tutaj niby nie mogą. nie wierzę.
Dzis, a wlasciwie wczoraj mialem okazje sprawdzic nowy nabytek w akcji...
powiem jedno, olympus doskonale nadaje sie do portretow, krajobrazow, sportu na dworzu...
jednak na hali pentax bije na glowe...
Takiego zdjecia nigdy mi sie jeszcze nie udalo zrobic olympusem
ISO3200, f5,6, 1/250s
Dlaaaczego nie moge tak olkiem :((( wiekoszs fotek mialem do wywalenia z racji szumow, ktore zrzeraly moje cudowne ujecia
Nie pisz tego za często bo Cię wyklną za marudzenie ;)Cytat:
Zamieszczone przez deeper
Hehe, no tak...
ale ubolewam nad tym wielce ;/
no nic trzeba zyc dalej :D
puki co siedze w obu systemach...
deeper:
pomniejszone wygląda OK, ale rzuć nam jakieś wycinki 1:1, jeden z cieni i jeden z półtonów.
Ok wycinki 1:1
Ale przyznacie, ze ze wzgledu na budowe e300 bylby lepszy do reporterki i sportu.
Pancerna obudowa, solidna konstrukcja, czyszczenie matrycy... marzenie
Moze w koncu zaczna robic aparaty jak kompy...
wybierasz sobie puszke, matryce, wizjer, lcd wedlug potrzeb...itd :D
potem to wszystko do kupy zlozyc i smiga :)
deeper:
jajca... ISO3200 z Pentax'a jest porównywalne do ISO800 z E-1 (właśnie odszumiam zaległe fotki...).
widzę, że jak mi sie trafi jakaś grubsza fucha w ciemnicy, to będę musiał pomyśleć dodatkowo o jakimś sprzęcie, który nie degraduje obrazu w ISO800/1600. budowa i ergonomia to jedno a utrata ostrości i szum to drugie.
zapodaj coś w ISO1600 z Pentax'a... aha, jak oceniasz trafność i szybkość AF?
AF przy obiektywie kitowym, przy C. AF za szybki,
na hokeju wystarczylo ze troche zjechalem z zawodnika juz lapalo ostrosc na cos innego, trzeba uwazac.
Tylko brakuje mi najbardziej ergonomiii z olka, tam jednak wsystko co trzeba bylo na obudowie, bez grzebania w menu.
deeper:
K10D naprawi ten błąd. jeśli będzie faktycznie po 4k, to cienko widzę następne pół roku OLKA.
powiedz jeszcze, czy po strzeleniu kilku strzałów, kiedy bufor się opróżnia, możesz strzelać dalej? czy może trzeba czekać aż zrzuci fotki w całości na kartę?
Hmm, po walnieciu serii, trzymajac nadal wcisniety spust, robi zdjecia ale wolniej, tak 1 na sekunde, moze ciut szybciej.