Wiem, niektórzy z takiej małej GO potrafią fajne rzeczy wyczarować.
Wersja do druku
Wiem, niektórzy z takiej małej GO potrafią fajne rzeczy wyczarować.
.... definicja GĹÄbia ostroĹci â Wikipedia, wolna encyklopedia ;) ... może się przyda
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i TU TEŻ
OK. Pogoogle'ałem i już to łapię. Ogólnie sprawdza się stara zasada, że dla danego powiększenia, niezależnie jak się je osiągnęło GO jest taka sama, cudów nie ma. ;)
"Fraid so - basically the DOF in macro shots is only determined by the magnification and aperture as stated above and not how you achieve the magnification. You will get what often looks like more DOF with wider angle lenses but this is simply the OOF elements being more recognisable in the background. The opposite of this effect is longer lenses produce a better bokeh."
Tutaj dyskusja: http://www.flickr.com/groups/macrovi...7604932193863/
podłączyłem EC-20 do ZD 50 i wyszło 100mm f/4 ;)
do macro używam Sigmy i to co zauważyłem na minus ZD 50 to ostrzenie ręczne.
Działa z delikatnym opóźnieniem. Przyzwyczaiłem się do ostrzenia pierścieniem w Sigmie które działa rewelacyjnie. Jest tam mechaniczne, a nie jak w Zuiko "magnetyczne" (może się mylę, ale jakoś tak to tam działa) .
parametry :
100mm, f/8, ISO 400, odległość od robala ok 50 cm
Niezłe to, tak jak się spodziewałem. Piszesz, że odległość wyniosła ok. 50 cm. Dało się podejść bliżej ? Tzn. czy większa skala odwzorowania była możliwa od uzyskania ?
do ważki bliżej nie podszedłem niż pół metra :evil: po prostu uciekają ;)
A i tak powolutku podchodziłem, potem przykucnąłem i dopiero wtedy na spokojnie .... można robić zdjęcia.
To one przylatują na sesje, a nie uciekają non stop przed fotografem.
Jedna parka się "zagapiła" zauroczona sobą i usiadła na osłonie p/słonecznej od Sigmy, podczas robienia innej ważce zdjęć :cool:
Jak sobie taka jedną złapiesz i przykleisz do liścia to i na 5 cm podejdziesz ;).
Podsumowując, lepiej mieć Sigmę 105 niż ZD 50 plus EC-20 do focenia macro. Jeszcze lepiej mieć Sigmę 150 :roll:. A najlepiej to jest mieć to wszystko razem :twisted: