Dzisiaj tak na szybko przejrzałem sobie test A900 na Fotopolis. W oczy rzuciło mi się jedno najbardziej wśród minusów:
- wysoki poziom szumu na wyższych czułościach niż ISO 400:roll:
Wersja do druku
Dzisiaj tak na szybko przejrzałem sobie test A900 na Fotopolis. W oczy rzuciło mi się jedno najbardziej wśród minusów:
- wysoki poziom szumu na wyższych czułościach niż ISO 400:roll:
W tym całym zamieszaniu mi szkoda tylko jednego - że p. Jacek Bonecki zapragnął być równie dobrym dziennikarzem / testerem jak jest fotografem i kompletnie mu to nie wyszło. Niestety dobre, obiektywne dziennikarstwo to też sztuka i jak na razie tutaj autora czeka wiele nauki, o ile chce być odbierany poważnie.
Pozdrawiam
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=85
Ale wtopa, optycznym też wyszło inaczej niż Boneckiemu :twisted:
A "Świat Obrazu" chwali...sam siebie. Za odwagę: Do odważnych ŚwiatObrazu należy! ;)
Zgodzę się tylko z tym, że kontrowersji rzeczywiście tu nie brakuje ;)Cytat:
Tak, to prawda. Redakcja SwiatObrazu.pl jako pierwsza i jedyna w Polsce odważyła się opublikować wyniki kontrowersyjnego pojedynku gigantów - cyfrowy średni format kontra małoobrazkowa lustrzanka cyfrowa z matrycą 24,6 megapiksela. Chociaż próba rywalizacji A900 ze średnim formatem w kwestii oddania detali, barw i plastyki obrazu jest dla niektórych niemalże zamachem na świętość, to ludzka ciekawość, życiowe i zawodowe doświadczenie testujących przesądziły o potrzebie wykonania takiego porównania. Nie bojąca się nowych wyzwań i spodziewanych kontrowersji redakcja SwiatObrazu.pl postanowiła wyniki testu upublicznić.
Juz nie mogę się doczekać :wink:Cytat:
W związku z nadsyłanymi na redakcyjną skrzynkę ogromnymi ilościami listów z pytaniami, pragniemy zapewnić wszystkich czytelników serwisu SwiatObrazu.pl, że prezentowane porównanie aparatów jest zaledwie wstępem, a ukazanie się kolejnych testów i porównań jest wyłącznie kwestią czasu.
Testowe fotografie w formacie pocztówkowym to to, co tygrysy lubią najbardziej :cool:
Ja po tym całym zamieszaniu doszedłem do dwóch może mylnych wniosków. Zaznaczam że nigdy nie miałem do czynienia ze średnim formatem, a więc mogą być bezsensowe :)
1. Robienie zdjęć aparatem średnioformatowym to droga przez mękę w porównaniu z lustrzanką
2. Wielu fotografów porzuci i tak średni format, bo jakość obrazu generowana przez najnowsze aparaty Sony czy Canona będzie im wystarczać, cena niższa, a uniwersalność i ergonomia lepsza :)
Pozdrawiam
usuwam cały czas posty, proszę nie robić wycieczek osobistych, następnym razem bedę karał mandatami.