Mam 14-35 z dużego. Ten się wyrobi. Ale i tak nie kupię Pena F :???:
Wersja do druku
Właśnie, że nie. Ma być niedrogi, jaśniejszy i lepszy od 14-42, do tego uniwersalny i gabarytowo pasujący do aparatów micro. Jasne, że najlepiej jakby był 12-60/2.8-4, tylko dobre jakościowo szkło o podobnych parametrach wiemy jak wygląda i domyślamy się ile by kosztowało.
Sony ma 16-70 f/4, więc idealnie 24-105 ekw. Olek przy mniejszej matrycy mógłby zrobić taki obiektyw z palcem w d...
Do m43 pewnie dałoby się zrobić 12-60 2.8-4.0 wyraźnie mniejsze niż do dużego systemu. Tam jednak retro-focus musiał trochę komplikować konstrukcję. Do tego skoro nie ma EVF to nie trzeba tak restrykcyjnie korygować dystorsji.
Z tego co pamiętam to w m43 zrezygnowano z jak najlepszej telecentryczności szkieł co także powinno pozwolić na zmniejszenie wymiarów potencjalnego 12-60 :-)
Mam podobne odczucia. Raczej dla kolekcjonerów (z zasobną kieszenią), postawić na półkę i podziwiać:wink:
"Wołem roboczym" do zdjęć to raczej nie można tej puszki zakwalifikować. No chyba, że tak "od Wielkiego Święta" coś pstryknąć:wink:
Edit.
Przy tej cenie, wiedząc, że jest nieuszczelniany to strach używać przy gorszych warunkach (temp. ok zera czy nieco poniżej, jakaś mżawka, wilgoć, czy zapylenie np. żużel )
A kiedy ma być premiera em1 mk ll ?
Pleciecie, Panowie. Ten PEN jest póki co najlepszym aparatem Olka do streeta. Jak kogoś stać, to go kupi i będzie zadowolony z użytkowania. Pozostali będą jęczeć i tworzyć teorie, do czego ten aparat jest, a do czego nie jest.
Po prostu aparat, który tak wygląda, na ulicy dużo wybacza i pozwala na więcej.
To ciekawy argument:)