Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Drogi Januszu, nie laptop a Twoja niechęć jest przyczyn, że nie nauczyłeś się Gimpa.
Nie ma możliwości prostego naśladownictwa, sam musisz nabyć wyczucia poszczególnych suwaków i innych narzędzi. Nie ma na to innej rade. Albo masz np. wolny tysiąc i kupujesz Lightroma, albo pracujesz na Gimpie i masz twardą d. i kasę w kieszeni . To są Twoje wybory. Najłatwiejszy jest ten program, który już poznaliśmy...
Ja się wcale niechęci nie wypieram i nic nie zwalam na laptop. On tylko spowolniał, nic więcej. A z programami kłopot największy był w zapisie, bo proponowały format który nie był zdjęciem, a ja poczułem się bezsilny. Tak to jest Andrzeju, jak to Boguś ujął, uczy się Gimpa latami i to jeszcze zagadka. A gdzie ja.................:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ja się wcale niechęci nie wypieram i nic nie zwalam na laptop. On tylko spowolniał, nic więcej. A z programami kłopot największy był w zapisie, bo proponowały format który nie był zdjęciem, a ja poczułem się bezsilny. Tak to jest Andrzeju, jak to Boguś ujął, uczy się Gimpa latami i to jeszcze zagadka. A gdzie ja.................:grin:
No, przesadziłeś. Jak zapisuje to program graficzny to efektem będzie zdjęcie. Kwestia jest tylko formatu. Większość bardziej zaawansowanych programów jako domyślny proponuje swój własny natywny format przy zapisywaniu plików, ponieważ tylko w nim jest w stanie zapisać wszystkie informacje odnośnie obrabianego zdjęcia - ustawienia warstw, masek, prowadnic itd. JPG tego nie obsługuje, więc gdzieś ta informacja musi zostać zapisana.
PhotoShop ma swoje pliki PSD, GIMP stosuje XCF, a np. taki Paint.NET - PDN. Tak czy siak w każdym z nich możesz albo "Zapisać jako...", albo wyeksportować wynik obróbki do JPG.
no dobrze, ale ja tego nie wiedziałem, stąd taka reakcja. Czasem poniesie.........:grin:
Ale dzięki że wpadłeś i radzisz:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
no dobrze, ale ja tego nie wiedziałem, stąd taka reakcja. Czasem poniesie.........:grin:
Nie uciekniesz od doczytania, dopytania i odsiedzenia swego... Czym szybciej sobie to uświadomisz tym szybciej dojdziesz do efektów.
Podstawy cz. I
Zapisywanie pliku po zmianach: w nowym Gimpie wersja od 2.8 w górę nie używamy "zapisz jako". Można, ale to później :)
Używamy przycisku "Wyeksportuj" aby zachować oryginalny plik i mieć plik po zmianach, lub "Zastąp" - jeśli nie potrzebujemy oryginału.
Wybór typu pliku po zmianach wg trzeciej grafiki.
Załącznik 81263Załącznik 81264Załącznik 81265
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Chłopie, pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. Tu Ci nikt wiedzy nie poskąpi :)
Panowie niech mu ktoś podeśle jakiegoś linka do PS z kodem to mu osobiście pokażę podstawy bo GIMPA to ja może 2 razy w zyciu otwierałem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Panowie ....
Wywal tego posta.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
...Albo masz np. wolny tysiąc i kupujesz Lightroma, albo pracujesz na Gimpie i masz twardą d. i kasę w kieszeni .
Dwa tygodnie temu kupowałem Lightroom4 + przesyłka (płatne przy odbiorze) za 489zł. Nie mówię, że mało i są oczywiście darmowe alternatywy. Tysiąc kosztował kiedyś...