Odp: KWIOTKI....otwarty wątek florystyczno-florystyczny ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Może takie Cię usatysfakcjonują :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Oooo widzisz, agawa w naturze :)
A to pierwsze to co zacz ?
To pierwsze to Cylindropuntia rosea. Jeszcze taka ciekawostka, mało kto wie, ale jest pewien gatunek opuncji Opuntia humifusa lub inaczej Opuntia compressa którą można uprawiać w naszych warunkach klimatycznych, wytrzymuje mrozy poniżej -30 stopni, ważne by ją posadzić na bardzo suchej glebie.
Inna ciekawostka dotyczy agaw, wszystkie gatunki kwitną tylko jeden raz po czym zamierają, dzieje się tak dlatego, że stożek wzrostu w pewnym wieku zamienia się w pęd kwiatostanowy i dlatego roślina po kwitnieniu nie może już rosnąć.
Bardzo piękne kwiatki wstawiacie, miło się tu zagląda. Pozdrawiam
2 załącznik(ów)
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
lisiajamka1
Kolejne kolczaste :)
Jakby ktoś pytał:grin: to pierwsze to Cereus, po naszemu pałczak, na podobnych eksperymentowałem 20 lat temu ze szczepieniem kolorowych odmian, cereus jest dobrą podkładką do szczepień. To drugie to Austrocylindropuntia exaltata, nie ma chyba polskiej nazwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Testy chyba udane:wink:, jak te roślinki rosną w Twoim ogrodzie to na ostatnim zdjęciu widać uszkodzenia na liściach spowodowane żerowaniem poskrzypki liliowej, jak nie będziesz jej zwalczać to z każdym rokiem będzie jej coraz więcej i uszkodzenia będą widoczne nawet na płatkach.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Testy chyba udane:wink:, jak te roślinki rosną w Twoim ogrodzie to na ostatnim zdjęciu widać uszkodzenia na liściach spowodowane żerowaniem poskrzypki liliowej, jak nie będziesz jej zwalczać to z każdym rokiem będzie jej coraz więcej i uszkodzenia będą widoczne nawet na płatkach.
Pozdrawiam.
Dzieki - ogrod nie moj ale przekaze wlascicielce :) Co do testow to faktycznie raczej udane - 12-35 robi na mnie coraz lepsze wrazenie
3 załącznik(ów)
[QUOTE=Muminek;845248]Jakby ktoś pytał:grin: to pierwsze to Cereus, po naszemu pałczak, na podobnych eksperymentowałem 20 lat temu ze szczepieniem kolorowych odmian, cereus jest dobrą podkładką do szczepień. To drugie to Austrocylindropuntia exaltata, nie ma chyba polskiej nazwy.
Kaktusy można szczepić :shock:. Jak Muminek i Tropic nas wyszkolą to zostaniemy ogrodnikami, a ładnie mieć ładne kwiatki :grin:.
Oto dowód - dzięki radzie Tropica tak mi rosną!.Załącznik 68231 1
Załącznik 68230 2
Załącznik 68232 3
Cytuję radę; podlewać i dużo nawozić, bo one mają za zadanie rosnąć i kwitnąć - w poprzednich latach za mało nawoziłem i usychały mimo podlewania. Dzięki Tropic - dzięki Tobie nie trzeba uschniętych obrywać a było tego :wink:.
Magnolia mnie juz trzeci raz w tym roku kwitnie.:shock::shock:Załącznik 68368
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Cytuję radę; podlewać i dużo nawozić, bo one mają za zadanie rosnąć i kwitnąć - w poprzednich latach za mało nawoziłem i usychały mimo podlewania. Dzięki Tropic - dzięki Tobie nie trzeba uschniętych obrywać a było tego :wink:.
Az kurde budynek Ci wyglo od nawozenia i podlewania:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:Pewn ie troche ulałeś i wrosnal z jednej strony.:mrgreen:
1 załącznik(ów)
kaktus
Załącznik 68390
pozdrawiam
Słoneczka dziś nie było ale jakieś kwiatki się trafiły. :-(