Przyjemna ta ostatnia seria Helmuth, udany pomysl i wykonanie :grin:
Sama bardzo tesknie za prawdziwa jesienia...... szelestem i zapachem opadlych lisci.
Wersja do druku
Przyjemna ta ostatnia seria Helmuth, udany pomysl i wykonanie :grin:
Sama bardzo tesknie za prawdziwa jesienia...... szelestem i zapachem opadlych lisci.
Wstawiłem do galerii takie zdjęcie.
pod arkadami
Pojawiły się komentarze, że szumi. Odszumiłem i wklejam tu do porównania(załącznik), jednak mam pytanie: czy E-520, na ISO400 tak szumi czy to kwestia mojej obróbki? Widziałem zdjęcia na wyższym ISO i nie wyglądały najgorzej. Do jakiego ISO można zdjęć nie odszumiać?
nie wiem jak szumi na 400, ale nie robię więcej jak 100 ISO. W Zamościu zrobiłem na 200 to szum miałem taki, że podejrzewałem uszkodzenie aparatu.
...noo wersja druga znacznie lepsza po samym suficie widać różnice...u mnie w 520 gdy mam włączoną redukcje szumów w podobnych warunkach napewno nie ma takiego ziarna jak w twojej pierwszej wersji.... więc może to kwestia obróbki- wyostrzania naprzykład
Po odszumieniu jest zdecydowanie lepiej. :)
Co do Twojego pytania to niestety ale taki szum to normalka.
Edit: iszi był szybszy, więc poprawiam się: u mnie taki szum to normalka, bez włączonej redukcji szumów. Też mam e520
Iszi: no racja, ale ostatnio zauważyłam, że rawy mnie strasznie rozleniwiły ;)
To moze po tym odszumianiu wyostrzyc by sie zdalo,moze tak,abo tak?
Redukcja szumów, jak mówi instrukcja, jest do długich czasów:
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Ja mam ustawione na AUTO. Chyba chodzi o Filtr szumów:
http://<div style="text-align: cente...></font></div>
Ja mam ustawione na STANDARD, może dla ISO400, powinno być MOCNO/HIGH?
No nie wiem :roll:
Otworzyłem twoje wersję w osobnych oknach i porównywałem wszystkie trzy. Długo nie mogłem dostrzec różnicy pomiędzy moją a Twoją pierwszą. Wreszcie dostrzegłem niewielką poprawę ostrości na pierwszych lampach (tam ustawiałem ostrość podczas robienia zdjęcia) i minimalne przeostrzenie na wycieraczce (LD). Ciekawe jak inni to widzą? Natomiast Twoja druga wersja jest MZ za jasna, pojawiły się wyraźne przepały pod lampami. Poza tym, MZ, jak na nocne zdjęcie jest zdecydowanie za jasne :wink:
Przyznam się że osobiscie kadr, ani tematyka ostatniego zdjęcia mnie nie ciekawi, sztuka dla sztuki, przeszkadza mi i wycieraczka i to coś dużego metalowego. Czekam ma ciekawsze kadry :grin: