ostatnio robiłam zdjęcia w nocy (ok. godz. 21) przy 200 iso, bez podpórki i byłam w szoku że tyle światła potrafi złapać przy praktycznie nieporuszonym zdjęciu...
w realu wyglądało to bardziej tak:
Wersja do druku
ostatnio robiłam zdjęcia w nocy (ok. godz. 21) przy 200 iso, bez podpórki i byłam w szoku że tyle światła potrafi złapać przy praktycznie nieporuszonym zdjęciu...
w realu wyglądało to bardziej tak:
Full to dla mnie tylko piwo. Pełnej automatyce aparatu nigdy nie ufałem. Trudno w Twoim przypadku określić jaka była przyczyna. Trza by w Exif spoglądnąć. Ale tak jak kolega wspomniał pewnie auto skierowało ustawienia na zdjęcia bez poruszeń. I to w zasadzie dla laika jest dobre. Ja prawie zawsze korzystam z preselekcji przysłony i w XZ-2 mam ustawione ISO auto do wartości 800. Wydaje się, że w tym aparacie się to sprawdza(w moim przypadku w większości sytuacjach)
I dlatego w większości wypadków ustawia ISO zbyt wysoko. Najlepiej ustawiać ręcznie.Cytat:
Ze, bo, poniewaz automat stara sie dobrac tak czas, by zrobic nieporuszone zdjecie chocby.
No właśnie to jest jedna z większych zalet tego aparatu, czyli jasny i dobry obiektyw :)Cytat:
potwierdzam temat zbyt wysokiego iso w trybie auto a nawet w trybie P! Tydzień temu robiłem zdjęcia na koncercie Yanniego (zna ktoś ?:wink:) w saki kongresowej, i dopiero jak zmniejszyłem ekspozycję na -3 to zdjęcia zaczęły wyglądać super !! wcześniej były zdecydowanie przepalone.Załącznik 117269Załącznik 117270Załącznik 117272Załącznik 117273
W ustawieniach możecie sobie zmienić maksymalną wartość ISO jaką dobiera aparat.
tak wiem, ale to mimo że aparat ustawił mniejszą czułość niż maksymalnie mu określiłem to i tak okazała się za duża.
Godzina 21 to co prawda noc dla oka człowieka ale "mechaniczne oko matrycy" zupełnie inaczej widzi światło... Ciekawą sprawą jest właśnie sposób widzenia ludzkiego oka, gdy zrobi się ciemno (zwłaszcza kolorów) - poczytaj o pręcikach i czopkach, widzeniu skotopowym i fotopowym a dowiesz się dlaczego aparat zrobi zdjęcie gdy ty już prawie nic nie widzisz i innych ciekawych rzeczy np. dlaczego auta mają z tyłu światło czerwone a nie np. zielone lub niebieskie.Cytat:
Witajcie. Chociaż na forum jestem już dawno z racji wcześniej używanej lustrzanki (E-500) to na trochę zmieniłem system na fuji ale teraz zaczynam zabawę z moim xz-2 i wróciłem do olympusa. Mam nadzieję, że xz-2 jest dobrym wyborem i po fotkach jakie wstawiacie myślę że dokonałem odpowiedniego wyboru. Mam pytanie do użytkownikóew tego aparatu jaki zamiennik akumulatora polecacie, który będzie miał parametry zbliżone do oryginału i żeby był bezpieczny dla aparatu.
Wiesz Galipette ,poczytaj kilka stron wstecz. Wszystko jest tam opisane. Jakie akumulatorki i gdzie zakupić.
Właśnie planuję fotografowanie min. ruchliwego dwulatka. I teraz mi powiedzcie, AF jest słaby czy tryb auto niedomaga? Zastanawiałem się na X20. On ma podobno nieziemsko szybki AF. Ale cena X20 sporo wyższa a po przeczytaniu Waszych opinii na temat XZ-2 mam wrażenie, że aparaty można próbować porównywać. Po mimo przewagi X20 dzięki wbudowanemu wizjerowi i większej matrycy. I możliwe, że jeszcze dzięki szybszemu AF.
Z preselekcją czasu chyba nie będzie problemu, żeby takiego małego berbecia ustrzelić!? Widziałem na forum zdjęcia z rajdów samochodowych i AF jakoś dawał radę. Co prawda wcześniej w cytowanym poście była mowa o słabych warunkach oświetleniowych ale przecież mamy jeszcze użyteczne iso do 800 i poprawkę w oprogramowaniu.
Będę wdzięczny jeśli ktoś z klubowiczów mi podpowie, czy warto poczekać z ewentualnym zakupem w OJ, czy raczej obecne ceny są już porównywalne (jeśli taka informacja nie łamie jakiejś tajemnicy).