Przecież nie mówię, że obawiam się, że przyjdzie uszkodzone czy coś... gwint frezowany w drugą stronę czy co? :D heh
Wersja do druku
Przecież nie mówię, że obawiam się, że przyjdzie uszkodzone czy coś... gwint frezowany w drugą stronę czy co? :D heh
W Katowicach to za dobrą flaszkę mogę Ci oddać przejście z m42 na 4/3. Bo miałem bez potwierdzenia, potem kupiłem okazyjnie z chipem i tamten leży w plecaku.
Kupiłem taką przejściówkę na m42:
http://www.allegro.pl/item1048435879...af_jakosc.html
niestety nie ma on blokady bolca, a byłem przekonany, że wszystkie mają :(
Mam też obeiktyw Revuenon - SPECIAL 2.8 35mm z bolcem.
Jest jakiś patent aby go zablokować bez rozkręcania. Miniaturtowe śrubki są umieszczone pomiędzy pierścieniami i bardzo się boję czy będę w stanie go złożyć po tej operacji.
wcisnąć i czymś przyblokować... ale to takie mało fachowe.
Pozostaje rozkręcić albo zmienić adapter.
Można wpuścić kropelkę Kropelki albo innego Super Glue przy wciśniętym bolcu, ale później może być trudno przywrócić obiektyw do stanu pierwotnego.
Po co niszczyć obiektyw klejąc kropelkami itp. W tym wątku już było dokładnie opisane jak to zrobić krok po kroku i przy okazji nie zniszczyć obiektywu nieodwracalnie. 10 min roboty.
Bo problem został postawiony jednoznacznie: jak zablokować bolec w obiektywie bez jego rozkręcania.
W helisie prosta sprawa, sam to zrobiłem.
Pewnie dla nie których prosta sprawa:wink:
Mam Telezenitar-M 135mm 1:2.8 do tego takie konwertery zenitowskie x1,x2,x3 + Raynoxa DCR-250
Właśnie teraz się zastanawiam do czego służy x1.
Ale pytanie jest następujące, bawiłem się tym w zeszłe lato i tak naprawdę nie wiedziałem do końca jaki bezpieczny czas ustawić. Kolejny wyjazd się zbliża czas się douczyć lub upewnić:-P
Przy samym podłączeniu konwerterów zenitowskich wyszedł mi czas 1/1620 ??