Znalazłem taką interesującą wiadomość
http://techtrendy.pl/title,Nowe-apar...l?ticaid=5da0a
Może coś Olek szykuje naprawdę ciekawego.
Wersja do druku
Znalazłem taką interesującą wiadomość
http://techtrendy.pl/title,Nowe-apar...l?ticaid=5da0a
Może coś Olek szykuje naprawdę ciekawego.
:) Pen z wbudowanym wizjerem ? byłoby miodzio,
od dawna się o tym plotkowało i chyba spora grupa miłośników bezlusterkowców na takie coś czeka. A gdyby to rozwiązanie miało być jeszcze jakieś "rewolucyjne" no to już w ogóle bajka :)
Żeby wiadomo było o czym myślę, to chodzi mi o odmianę czarnego krzemu, łatwiejsza do uzyskania czyli różowy krzem :grin: Co do starszych maszyn to wątpię by trzeba było je zmieniać, a raczej potrzebna jest nowa, która dokona dodatkowej obróbki, tak by uzyskać "nowy" materiał ;)
Co do ciemno - zoomów... wtedy by się już patrzyło na jasne szkła jako na te, co są potrzebne do "rozmazania" tła ;)
Mała konkluzja: Patrząc na "mikro- soczewki" w Pasikoniku 14/2.5 i nadchodzącej Sigmie 30/2.8, dochodzę do wniosku że system ma jeszcze gruby zapas do budowania jasnych szkieł...:shock:
Nowy Oly prawdopodobnie już 10 stycznia na PMA:) Link Zapowiada się ciekawie.
Ciekaw jestem czy pokażą jakąś nową matrycą.
Jeśli nie, to ta nowość nie jest dla mnie.
Jeśli będzie wyglądał podobnie do Fuji x100, to w komplecie z 12, 20 i 45 byłby świetny zestawik. Te targi zapowiadają się bardzo sympatycznie jeśli chodzi o nowości bezlusterkowo-high end kompaktowe (następcy g12, xz-1 czy lx5 i nowy fuji x pro 1). Jeśli ktoś teraz chce coś kupować, to chyba warto poczekać jeszcze te 2 tyg.
Niestety, jeśli chodzi o sensor - trochę mu brakuje. Mam nadzieję jednak, że uda się Olyemu wykonać taką pracę jaką zrobili tworząc system AF dla nowych penów.
Jezeli chodzi o puszke pro m4/3 to obstawiam, ze przelomem mogloby byc zastosowanie AF opartego na detekcji fazy. Olek moglby wykorzystac jeden z tych swoich patentow z czujnikiem AF ustawionym na odbicie swiatla od matrycy. Tym samym nie brneli by w wypuszczanie kolejnego nastepcy E-3 po faceliftingu, ktory podtrzymywac bedzie system, na ktorym juz nikt zadnej kasy nie zarobi.
Znajac zycie, zanim sie to na rynku pokaze, bedziemy mieli jeszcze model lub dwa puszki pseudo profi - ruchy pozorowane typu Panasonic GX1, ktory - pomijajac nowa matryce - niewiele sie rozni od serii GF. Trzeba pamietac, ze aparaty projekuja teraz ksiegowi, a nie inzynierowie. Olympus nakarmi nas jeszcze kilkoma puchami z uchylnym, dotykowym ekranem / obrotowym, dotykowym ekranem / obrotowym, dotykowym ekranem i wbudowanym wizjerem, zanim zdecyduje sie na jakis przelom...
A wszystko to ze znanymi juz matrycami, ktore odlezaly juz swoje w magazynach Panasa :/
Pozdrawiam