Ja bym takim pojeździł :) Tylko, że to daleko :(
Wersja do druku
Ja bym takim pojeździł :) Tylko, że to daleko :(
Dzięki za dobre słowo.
A róże są dobre na każdą okazję,:)
Ten wynalazek bardzo przypadł mi do gustu. Rozwiązanie transportu niemal doskonałe. Niezależne od pory dnia i stanu "zakorkowania" ulic. Mieszkańcy mogą według kolejki zegarki ustawiać, jak to bywało kiedyś.:)
górskie kolejki są natomiast bardziej widowiskowe. Przynoszą też dużo więcej emocji.
Choć muszę przyznać, że coraz częściej zdarzają się awarie. Podczas których ludzie potrafią być uwięzieni w wagonikach przez wiele godzin.
Nie tylko Ty :) Toż to główna atrakcja tego miasteczka. Mam wrażenie, że w weekend w kolejce są tylko turyści. :)
Czas Wupertalowi powiedzieć Auf Wiedersehen, до свидания, sbohem, czy farvel. :)
Wrzucam pozostałe niedobitki i do następnego...
1478
Załącznik 255720
1479
Załącznik 255722
1480
Załącznik 255723
1481
Załącznik 255724
1482
Załącznik 255725
1483
Załącznik 255726
1484
Załącznik 255727
.
@wyszomirze na każdej stacji są windy.
Załącznik 255742
Załącznik 255743
.
Tak też się spodziewałem. Przy zakładanej przez projektantów niewielkiej przepustowości stacji może się to całkiem dobrze sprawdzać, ale to kolejne podniesienie kosztów budowy i eksploatacji takiego systemu.
Dzięki za wyjaśnienie!
Według oficjalnych danych kolejka powstała w latach 1895-1901. https://schwebebahn.de/geschichte-der-schwebebahn. Więc teoretycznie wygląda to całkiem sensownie. Ale jest parę "ale".
Znalazłem też w necie taki filmik. https://www.youtube.com/watch?v=KAh_OQTHpsM
Oglądając go, rodzi się wiele pytań.Czy konstrukcja filarów i stacji wygląda na nowo wybudowane? Dla kogo zbudowano tą kolej? Dla tej garstki ludzi używających konnych zaprzęgów. Zapewne to była bardo duża inwestycja jak na rok 1900.
Nie istniało jeszcze miasto Wuppertal. Powstało dopiero w roku 1929.
I w świetle powyższych kwestii , kiedy miała się zwrócić tak wielka inwestycja. I kto wyłożył kasę na taki "chory" projekt... :)
Są też pytania techniczne. Same silniki użyte do budowy wagonów są zbyt małe jak na moc jaka posiadały. Nie było wtedy magnesów neodymowych.
Itd itd.... :mrgreen:
Zmiana tematu. :)
.
Pytań jest faktycznie sporo. Podejrzewam że jakiś bogaty zapaleniec (a może grupka zapaleńców?) chciał zbudować coś nowego - na świecie zdarzają się tacy bogaci wizjonerzy - kiedyś Ludwik Bawarski budował dziwaczne zamki, w ostatnich latach Elon Musk wysyłał samochód w kosmos. Dzięki za linki ale niestety na razie tego filmiku nie obejrzę - siedzę od kilku dni w lesie z internetem tylko przez telefon tak wolnym że jakichkolwiek filmów oglądać się nie da.
.
.
Fajne :)
Panoramy czy szerokie szkło ?