Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Mi też nic nie smuży... ani nie przycina... ale ja dziwny jestem - przez EVF widzę więcej niż przez wizjery optyczne, nawet te na pryzmatach :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
przez EVF widzę więcej niż przez wizjery optyczne, nawet te na pryzmatach :mrgreen:
histogram? ;P
Czy ten obiektyw który jest w zestawie 14-42mm 3.5-5.6 II R jest dobry?
Bo widzę, że cenowo jest tańszy niż zestaw razem z 14-42 EZ
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Daje radę. Ale jest większy niż EZ.
Oprócz rozmiaru coś jeszcze?
Cytat:
Zamieszczone przez
tasiek00
Ja go lubię - optycznie bardzo przyzwoity, szybki AF, ostrzy z dość bliska, ciemny jak to kit. Większy od wersji EZ, ja wolę jednak ten tańszy - ciągle malutki, nie zużywa energii przy zmianie ogniskowej. Elektryczny zoom może być fajny przy filmowaniu, to zdjęć wolę jednak tradycyjną zmianę ogniskowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
O co chodzi, mamy inne wymagania czy co?
Chyba tak.
Bo ja jednak widzę wyraźny lag przy EVF. Przy czym nadal wolę jednak elektroniczny wizjer za więcej informacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ja go lubię - optycznie bardzo przyzwoity, szybki AF, ostrzy z dość bliska, ciemny jak to kit. Większy od wersji EZ, ja wolę jednak ten tańszy - ciągle malutki, nie zużywa energii przy zmianie ogniskowej. Elektryczny zoom może być fajny przy filmowaniu, to zdjęć wolę jednak tradycyjną zmianę ogniskowej.
Elektroniczny maluch ma jeszcze ostrzenie od 0.15 cm a jego większy kolega zdaje się od 0.25 cm. Makro to to nie jest, ale zawsze coś :)
Elektryczny 14-42 ma 1 wadę przy filmowaniu. Mianowicie zoom działa zerojedynkowo tzn po odchyleniu pierścienia mamy pełną prędkość najazdu/odjazdu.
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Elektryczny 14-42 ma 1 wadę przy filmowaniu. Mianowicie zoom działa zerojedynkowo tzn po odchyleniu pierścienia mamy pełną prędkość najazdu/odjazdu.
hmm, sprawdzę jeszcze w domu, ale na 95% jestem pewien, że szybkość zmiany ogniskowej jest zależna od wychylenia dźwigienek sterujących i nie jest stała.