Tak, od 8 sekund.
Wersja do druku
Tak, od 8 sekund.
THX, chciałem dać +rep, ale muszę rozdać innym wcześniej :wink:
Pozwolę sobie odświeżyć wątek i kontynuować temat nieostrych zdjęć używając ciągłego AF.
Koriolan, Geo - mam pytanie ;) Czy robiąc zdjęcia na C-AF mieliście IS włączone czy wyłączone? Miałam zawsze IS1 (ten w obu płaszczyznach) i narzekałam na całkiem nieostre fotki - dziś wyłączyłam IS w ogóle i nie mam się do czego przyczepić... Pięknie ostro, ~90% ostrych, reszta pewnie ode mnie ;p
Nie wiem, może to przypadek, może coś jeszcze przestawiłam.. Ale robiłam fotki i na multiAF, i na diamenciku - pięknie śmiga... :twisted:
sprawdzę przy najbliższej okazji
No i sprawdziłem :) faktycznie- wyłączenie IS przy C-AF zdecydowanie pomaga :)- dzięki za podpowiedź.
Przepraszam, ale czy aby nie źle diagnozujecie problem ??
Ponieważ wydaje mi się, że chodzi raczej o fakt, że do fotografowania obiektów w ruchu (do których najczęściej się używa właśnie C-AF) należy wyłączać ISa - tak wynika przynajmniej z moich doświadczeń (fotki motosportowe zawsze robię z wyłączonym IS, bo w momencie kiedy "śledzisz" obiekt IS powodował mi zawsze nieostrości (ale nie było to zależne od tego czy miałem S-AF, C-AF czy MF) a od tego, że w momencie naciskania spustu migawki aparat był w ruchu (i miał w nim być, sledząc obiekt) a IS próbował "stabilizować". Moge sie mylić, ale wydaje mi sie, że tu leży sedno problemu a nie w łączeniu C-AF z ISem.
Szkoda, że dopiero teraz o tym piszesz ;) Jak tylko wróci moja E-30stka to się pobawię, ale przy połączeniu IS + S-AF + ruch aż takich problemów nie było - było lepiej (przy okazji sprawdzę, jak bardzo lepiej) niż w C-AF, a IS był cały czas on, bo czemu nie, nie wpadłam na pomysł, by go wyłączyć ;)
IS w trybie 2 (stabilizacja w pionie) bardzo się przydaje przy robieniu panningów na dłuższych czasach (a to także, jakby nie patrzyć, fotografowanie obiektów w ruchu). Poniżej przykład na czasie 1/60 s i ogniskową ~240 mm.
Jednak ruch w jednej płaszczyźnie spotykamy w przyrodzie :) stosunkowo rzadko i dobrze pamiętać, żeby w ogólnym przypadku do śledzenia obiektu stabilizacje wyłączać i starać się utrzymać krótki czas.
Pozdrawiam.
Witt! Gratuluję fotki samolotu - świetny panning, a biorąc pod uwagę czas i ogniskową to w ogóle rewelacja, ale chyba się zgodzisz, że w takim zestawieniu nawet z włączonym ISem niewiele ujęć będzie tak udanych (chyba, że to tylko ja mam taką niepewną rękę :D). Ja do panningów tez wyłączałem ISa, bo rzadko kiedy udaje się zrobić paning idealnie w poziomie, ale może przy jakiejś okazji popróbuje używać takiego ustawienia ISa... Z dotychczasowych doświadczeń jednak wynika to co napisałem wczesniej.
Dla przypomnienia (sobie): IS1- pełna stabilizacja, IS2 - stabilizacja w pionie (do poziomych paningów), IS3 - stabilizacja w poziomie ??
dog_master: wcześniej nie pisałem, bo jakoś przeoczyłem "ten wątek w tym wątku" :)
Jak się sprawuje korpus z manualnymi szkłami? mam tu na myśli OM 50mm 1.8 poprzez przejściówkę, czy będzie działać razem z e-30?