Brawo! Podoba mi się Twoje widzenie Wszechświata:)
Wersja do druku
Wreszcie po dziesięciu latach udało mi się obrobić nie moją fotkę, która zyskała uznanie. :shock::oops:
Z radości idę się nasączyć zimnym etanolem. :-P:mrgreen:
Dawno u Andrzeja nie byłem w wątku, więc też sobie grzebnąłem :)
Załącznik 181309 Załącznik 181310
O, i Bogdan fajnie obrobił. :mrgreen:
Dziękuję za wsparcie. :roll::oops:
Oglądając świetne prace Kolegów, nieśmiało proszę o podmianę moich wypocin. :oops:
Załącznik 181311 Załącznik 181312
Nie mapuję z Fujikiem, jak eksperymentalnie dowiódł na teście w szafie jck, jest to niepotrzebne. Mogę spróbować zrobić 30 sek, ale zaczną sie gwiazdki rozciągać przy 12 (18 mm z przelicznikiem). Niestety nikt nie zrobił 10mm f 2,0 ostrego od pełnej dziury dla APSC.
Możliwe, że będę musiał stać się użytkownikiem pełnej klatki, choć wydaję sie mi to absurdalne dla amtorskiego zrobienia jednej, dwóch fotografii nocnych na miesiąc??
Jest w porządku, jak już będą normalne warunki edycji podmienię.
---------- Post dodany o 21:12 ---------- Poprzedni post był o 21:09 ----------
Gwiazdy są różowe, niebieskie, czerwone, zółte. Lubie je oglądać przez jasną lornetką z dala od brzegu na Oceanie. I są wtedy przestrzenne. Obraz pokazuje sie jako piętrowy, nie płaski.
Zaczelem i ja pobierac.Zrobie sobie tez jakas wersje.
Moja wersja
Załącznik 181318Załącznik 181319
Z DNG musialem.Załącznik 181336Załącznik 181337
Jest raw. https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1472588244 ten.
Spróbowałem, choć myślę, że lepsi fachowcy zrobią to lepiej. :wink:
Tak mi jakoś wyszło :)
Załącznik 181617 Załącznik 181616
Starałem sobie wyobrazić jak to mogło kolorystycznie wyglądać i taka moja wizja:):
Załącznik 181661 Załącznik 181662
może autor RAW-a się wypowie kto był najbliżej rzeczywistej kolorystyki (nie chodzi o to kto najlepiej obrobił), a może wersja autorska najbardziej oddaje rzeczywistość ?...
Panowie, mam szczerą nadzieję że zrozumiecie konieczność "posprzątania" w wątku.
Co do popRAWki, nic się nie zmianiło, jak pisałem: po podniesieniu forum do v. 2.4.3 - wróci.
Pozdrwiam
Saboor.
Niebieska godzina po zachodzie słońca. Automatyka ustawiła czas 1/13 sek . Samyang nie był przymknięty więcej jak o 1-2 dzialki. Poniżej jotpegi z puszki.
WB powinien być ustawiony na sztywno. Już nnie pamiętam jak... Ale Kolega A na pewno odczyta exifa. Ja ich nie używam do niczego, czasem przekazuję niecierpliwym współtowarzyszom podróży. a co do ustawień fabrycznych ustawi je zapewne wkrótce serwis przy wizycie z innego powodu.
Za to mogę pofotografować kamienie z Kytnos, bo mam worek kamieni z Grecji i te z tamtąd są one charakterystyczne, jeśli to coś pomoże.
---------- Post dodany o 06:27 ---------- Poprzedni post był o 06:11 ----------
A co najgorsze moja pamieć mówi mi, że było tam już ciemnawo i szaro z domieszką sinawą, i zachmurzone niebo I te śmieszne lampy w większości świecące żółtawo, do samochodu doszliśmy po kilku minutach i było ciemnawo, ale dzieciaki odbijały jeszcze piłkę na boisku obok.
Zrobiłem mimo wszystko kilka pamiątkowych zdjęć z ciekawego i schludnego zdjęcia. A rzeczywiste kolory zweryfikuję przy kolejnej wizycie w Loutrze. Chcę tam byc jeszcze raz. Odczuwam niedosyt.
Mocno dyskusyjne i zdania są tu podzielone (zależy też co i w jakich warunkach oświetleniowych sie fotografuje). Jak widać na zamieszczonych zdjęciach WB ustawiony na sztywno się nie sprawdził. WB na sztywno powinien być ustawiony na pewno robiąc panoramę, co by poszczególne klatki nie różniły się temperaturą barwową. Tak w ogóle po to jest, miedzy innymi, format RAW aby później skorygować ustawienie WB.
Ja ustawiam wb u siebie na pochmurno,ale tez z innego powodu.W Rawach nie ma az tak duzego znaczenia.Jesli serwis bedzie maczac palce to poczekajmy .Kamienie mozna by obejrzec.Zawsze bedzie mozna porownac nasze wizje z lezacymi obok orginalami.
Wez zrob malego trika.Otworz zdjecie w PS wybierz opcje Obraz-dopasowania-dopasuj kolor.W nowo otwartym oknie zafajeczkuj Neutralizuj.Suwakiem w prawo ustaw tak jak pamietasz kolory z miejsca tamtego.Lub zostaw jesli uwarzsz,ze program zrobil dobrze.Luminacje i intensywnosc koloru mozna zostawic lub tez poustawiac na nowo.Zakladam,ze nie mierzyles w kilku miejscach parametrow i nie doswietlales aby wyrownac.
PS:W pewnych sytuacjach powinien byc na sztywno ustawiony.Np czas trwania danej sesji po dokonaniu pomiaru temp barwy swiatla.Ale juz nastepnego dnia mierzymy i ustawiamy na nowo.
Obiecane kamyki tylko przeskalowane
Jak dla mnie wersja zimniejsza, a niebo na zachodzie bylo w tym moimencie takie:
https://forum.olympusclub.pl/konkurs...9/AP010094.jpg
Czysto teoretycznie, kolorystycznie powinna być bliższa rzeczywistości wersja cieplejsza, czyli druga. W tym drugim balans bieli był ustawiony na pochmurnie (w/g danych z FxIf), stosownie do zastanego światła - czyli można powiedzieć prawidłowo.
Dlaczego Tobie bardziej odpowiada wersja zimniejsza, znalazłyby się powody, ale tu się nie będę w tym temacie rozwodził.
Idąc tym tokiem można by dojść do wniosku, że aparat ma coś nie tak z predefiniowanymi ustawieniami WB.
Dokładniej, przy pochmurnym niebie aby otrzymać kolory bardziej zbliżone do rzeczywistych, WB musisz ustawić na sztywno na Dobrą pogodę (w/g FxIF w pierwszym zdjęciu) czyli pewnie na te tzw. słoneczko. Przyznam za bardzo nie chce mi się w to wierzyć, ale spierać się nie będę. Może i ten aparat tak ma...
Jestes pewny,ze on(szop) mysli o Tobie.Moze podaje info Twojemu monitorowi Ze zbyt cieplo,lub zimno pokazuje neutralny obraz.
U mnie ten niby zimny jest raczej naturalny.Cieply jest troche jak by za cieply.Kpl kredek lub obraz testowy by duzo pomogl.Ale chyba az takimi "fanatykami" nie jestesmy.W takiej minimalnej dominacie to jest niuans.
Potrzzebuję od Was pomocy w technologii prostowania:
Hmm, szkoda że nie zrobiłeś trzech lub czterech zdjęć po kolei w pionie. Wtedy można by je złożyć w panoramę. Tutaj wyprostować to pryszcz, ale skrzywienie perspektywy jest tak duże, że górna część zdjęcia zaczyna się rozmywać. No i oczywiście tracimy bardzo dużo ze zdjęcia.
Załącznik 183234