-
Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Jeszcze żeby coś jasnego i szerokiego było na m4/3 to byłoby super - mam tu na myśli coś co będzie odpowiednikiem Samyanga 12 mm na matrycach APS-C
Właśnie - zastanawiam się nad drugim małym korpusem aby do niego dopiąć coś z odpowiednikiem zakresu 14-16mm (FF) i ewentualnie bardzo jasnym 50mm (FF). Bo 12-40 na stałe przykleił się do E-M5 i ciężko to odpiąć a czasami potrzeba trochę więcej szerokości lub jasności i bokehu.
-
Ja zastanawiałem się nad Samyangiem 10 albo 12 i do tego Nex z drugiej ręki, wyjdzie może taniej niż olkowy 9-18, o 7-14 nawet nie wspominając
-
Samyang 10 mm to już nie jest takie maleństwo. Ale jeśli wystarczy Ci 18 mm ekw., to polecam Samyanga 12 f/2 - świetny obiektyw! Do tego dowolna puszka APS-C i masz najtańszy UWA, przy tym bardzo dobry optycznie.
-
Ja myślałam o Samyangu 10mm, bo zoom mi nie jest potrzebny, a jasność się przydaje. Ale to jest wielka i ciężka krowa, która jak dla mnie przeczy idei m4/3. Póki co będzie musiał mi wystarczyć ekwiwalent 24mm :( Macie jakieś pomysły na budżetowe UWA do mikrusa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja myślałam o Samyangu 10mm, bo zoom mi nie jest potrzebny, a jasność się przydaje. Ale to jest wielka i ciężka krowa, która jak dla mnie przeczy idei m4/3. Póki co będzie musiał mi wystarczyć ekwiwalent 24mm :( Macie jakieś pomysły na budżetowe UWA do mikrusa?
Samyang 7,5 + Fisheye-Hemi lub PTLens ?
-
To już mam, szukam czegoś, co nie będzie aż tak szerokie i jednocześnie nie deformowało tak bardzo. Hemi robi porządną robotę, ale przy takim kącie widzenia zniekształcenia są nieuniknione.
-
Była plotka o olku 9 mm może kiedys zrobią? chociaż przy cenach olka to może nie ma co o tym mysleć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
To już mam, szukam czegoś, co nie będzie aż tak szerokie i jednocześnie nie deformowało tak bardzo. Hemi robi porządną robotę, ale przy takim kącie widzenia zniekształcenia są nieuniknione.
Ja właśnie też się jeszcze zastanawiam.
9-18 to taki plastic-fantastic. Zostaje tylko 7-14 panasa.
Przydałoby się 8-20. Moze być f4.
-
Mnie ten plastik tak nie przeszkadza, ale taka ciemnica już bardzo. No i cena nadal poza moim zasięgiem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Macie jakieś pomysły na budżetowe UWA do mikrusa?
A co z m.ZD 9-18?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A co z m.ZD 9-18?
Wszyscy pisza że niefajne ;(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A co z m.ZD 9-18?
Jak wyżej. Zdecydowanie za ciemny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Testowałem kiedyś i w sumie fajny był. Ale faktycznie głównie do widoczków, ze względu na światło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jak wyżej. Zdecydowanie za ciemny.
Jaki kurde za ciemny? a do czego to obiektyw przepraszam jest? A w nowych puszkach nie macie isa pierdyliard dobrej jakosci he?
MZuiko 9-18 obiektyw dobry, szczegolnie na Panasie, za pol ceny 7-14, to warto wziac niz nie miec nic.
Jednakze osobiscie wolalem kombo lombo:
1. 7,5mm (ew prostowanie)
2. 20tka Panasa (teraz jest znacznie wiecej w temacie o podobnej ogniskowej)
3. 85mm *Zeissa oczywiscie manual.
taaadam
pozdroofka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Dobas chwalił.
A co Wam przeszkadza w świetle tego obiektywu :?:
Po co jaśniej, mając wyborną stabilizację w puszkach Olka :?:
-
Do reporterki za ciemny. Wystarczy trochę gorsze światło, i już czasy będą za długie, nawet na iso pierdyliard.
-
Stabilizacja wszystkiego nie załatwi, niekiedy trzeba czas skrócić. A praca pod słońce 9-18 też tyłka nie urywa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Jaki kurde za ciemny? a do czego to obiektyw przepraszam jest? A w nowych puszkach nie macie isa pierdyliard dobrej jakosci he?
Jest do tego, do czego zechcę go użyć. I do moich zastosowań jest za ciemny.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Do reporterki za ciemny. Wystarczy trochę gorsze światło, i już czasy będą za długie, nawet na iso pierdyliard.
O właśnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jest do tego, do czego zechcę go użyć. I do moich zastosowań jest za ciemny.
A tak konkretniej? Uzywam tego obiektywu od kilku lat i nie narzekam - lacznie z ciemnymi kosciolami
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
A tak konkretniej? Uzywam tego obiektywu od kilku lat i nie narzekam - lacznie z ciemnymi kosciolami
Konkretniej to interesuje mnie głównie focenie ludzi we wnętrzach, i to raczej przy sztucznym świetle, a w takich warunkach czasem ISO 2000 nie wystarcza, bo zdjęcia wychodzą poruszone. Używałabym go też na urbeksie i tam brak światła jest mniejszym problemem, ale nie znika całkiem - takie wnętrza potrafią być naprawdę ciemne. Czasem 3,5 w fiszu już nie pozwala na zrobienie zdjęcia z ręki, a na noszenie statywu nie bardzo mogę sobie pozwolić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Zgadzam się w całej rozciągłości stwierdzenia, a po za tym, czasami wystarczy dobrze poznać sprzęt jaki się ma i nauczyć omijać problemy, które nam stwarza. W większości przypadków praktyka i wiedza zastąpi kolejne wymiany sprzętu ;)
ps. tego typu kadry spokojnie można zrobic np e-620 z odpowiednim szkłem, a komplet taki jest niewiele większy i cięższy od mikro, a wygodniejszy w obsłudze na pewno.
https://galeria.olympusclub.pl/album...l_131017_1.jpg
miałem e620, teraz mam GX7, za nic bym nie wrócił !
obsluga panasa jest wygodniejsza
w torbie w której miescil sie e620+14-54, teraz mam gx7 z przypiętą sigmą30 do tego zabieram jeszcze zd9-18
jedyne co mnie wkurza w panasie to kiepskie zasilanie
-
Zaczelo sie jeczenie, ze za ciemno.
Petycja do olka lub panasa o 7-14 2.8 rozwiaze wasz problem.
9-18 jest glownie do krajobrazow wg mnie i takich tam ale wiem, ze i portrety da sie nim robic:)
pozdroofka
-
Nie jojczenie, tylko po prostu stwierdzenie faktów. Nikt tu nie rozpacza.
-
No właśnie, ja zapytałam się o możliwe opcje UWA w systemie, propozycja, którą dostałam, nie odpowiada mi, opisałam więc dlaczego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a ja na A7, niech no tylko optyka stanie się ofertowo lepsza i cenowo bardziej dostępna. :)
... w przyszłej pięciolatce :wink:
A patrząc się na system NEX'a to i może pięciolatki zabraknąć.
---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post był o 17:34 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Macie jakieś pomysły na budżetowe UWA do mikrusa?
Ja używam ZD 7-14mm4.0 - przechodząc na m43 z 4/3 nie wydałem więc na UWA ani złotówki :wink:
---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post był o 17:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Konkretniej to interesuje mnie głównie focenie ludzi we wnętrzach, i to raczej przy sztucznym świetle, a w takich warunkach czasem ISO 2000 nie wystarcza, bo zdjęcia wychodzą poruszone. Używałabym go też na urbeksie i tam brak światła jest mniejszym problemem, ale nie znika całkiem - takie wnętrza potrafią być naprawdę ciemne. Czasem 3,5 w fiszu już nie pozwala na zrobienie zdjęcia z ręki, a na noszenie statywu nie bardzo mogę sobie pozwolić.
Ludzi na takim UWA ... chyba tylko po to aby z nich żarty robić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Niefajnie? A co jest z nim nie tak? To świetny obiektyw do krajobrazu, ciasnych pomieszczeń czy np. fotografowania na jachcie. Dwa lata czekałem na 12-40. W tym czasie używałem 9-18 i 40-150 w gorszych warunkach wspomagając się 20/1,7. Oczywiście, czekam na jasnego UWA ale obawiam się, że cena będzie zabójcza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Oczywiście, czekam na jasnego UWA ale obawiam się, że cena będzie zabójcza.
I waga pewnie też - vide nowy jasny Samyang, wcale nie taki super szeroki. Chociaż tam pewnie by się dało troszkę urwać, jako że był projektowany na APS-C.
To ja może po prostu będę sobie zbierać na tą 12 Samyanga i będzie musiało mi to wystarczyć.
-
Ale po co od razu jasny zoom UWA? cena na bank będzie taka, że proszę siadać. Gabaryty pewnie też. Ale przecież wystarczyłby taki np. Samyang 9mm f2 (czyli odpowiednik tego co już jest pod APS-C) i myślę, że sporo ludzi by z niego się ucieszyło - jasny, szeroki, dobry pod słońce i z ludzką ceną:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Ale po co od razu jasny zoom UWA? cena na bank będzie taka, że proszę siadać. Gabaryty pewnie też. Ale przecież wystarczyłby taki np. Samyang 9mm f2 (czyli odpowiednik tego co już jest pod APS-C) i myślę, że sporo ludzi by z niego się ucieszyło - jasny, szeroki, dobry pod słońce i z ludzką ceną:)
Jak dla mnie też stałka byłaby wystarczająca. Tylko że nawet ze stałkami przy tak krótkich ogniskowych zaczynają się problemy - o ile 12 Samyanga jest całkiem mała, lekka i jasna, to 10 jest już prawie 3-krotnie cięższa, tyle większa i do tego działkę ciemniejsza. A, i jakieś 25% droższa. My, posiadacze m4/3 nie mamy w tym aspekcie lekko. Jakby ta 12 była 2-3mm krótsza bez zmiany reszty parametrów, to bym już ją miała :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
I waga pewnie też - vide nowy jasny Samyang, wcale nie taki super szeroki. Chociaż tam pewnie by się dało troszkę urwać, jako że był projektowany na APS-C..
Pod apsc z zapasem, jak pisał Janko. Poza tym sądząc po fotkach testowych, które są już w Sieci to szykuje się zmiana warty jeśli chodzi o powłoki/pracę pod słońce. Wg mnie Koreańczyk spuścił konkretny łomot szkłom Oly-Panasowym.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
może po prostu będę sobie zbierać na tą 12 Samyanga i będzie musiało mi to wystarczyć.
Może w wersji Cine ta Duszka będzie mniejsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Może w wersji Cine ta Duszka będzie mniejsza.
Już ją zapowiedzieli i niestety szału nie ma: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...oc-Fuji-X.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Polecam Canona 6d i Sigme 12-24 f4.5-5.6 - wysokie ISO, szeroko jak nigdy w m4/3 - 6mm-12mm po przeliczeniu, statyw niepotrzebny, mozesz robic zdjecia z reki w zamknietej komorze grobowca :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Polecam Canona 6d i Sigme 12-24 f4.5-5.6 - wysokie ISO, szeroko jak nigdy w m4/3 - 6mm-12mm po przeliczeniu, statyw niepotrzebny, mozesz robic zdjecia z reki w zamknietej komorze grobowca :mrgreen:
Miałem to szkiełko i bardzo lubiłem (bylo dobrze skorygowane) ale ostrości w nim brak. Gdyby nie to to uznałbym ze idealne. Sprawdzałem na trzech innych szt. znajomych i odczucia podobne.
---------- Post dodany o 00:28 ---------- Poprzedni post był o 00:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Niefajnie? A co jest z nim nie tak? To świetny obiektyw do krajobrazu, ciasnych pomieszczeń czy np. fotografowania na jachcie. Dwa lata czekałem na 12-40. W tym czasie używałem 9-18 i 40-150 w gorszych warunkach wspomagając się 20/1,7. Oczywiście, czekam na jasnego UWA ale obawiam się, że cena będzie zabójcza.
Nie miałem w rękach wiec nie wiem. Teraz radzę sobie z 12-40 ale szeroko to szeroko. Brakuje mi bardzo w m4/3 szkiełka w granicach 14-16mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Miałem to szkiełko i bardzo lubiłem (bylo dobrze skorygowane) ale ostrości w nim brak. Gdyby nie to to uznałbym ze idealne. Sprawdzałem na trzech innych szt. znajomych i odczucia podobne.
...
Kolezanka o super ostrosci od rogu do rogu nic nie wspominala (sam nie zauwazylem tego problemu z tym szklem).
Zreszta podejrzewam, ze potrzeba bardzo jasnego szkielka bedzie wymagala pewnych poswiecen- m.in. zwiazanych z ostroscia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
o ile 12 Samyanga jest całkiem mała, lekka i jasna, to 10 jest już prawie 3-krotnie cięższa, tyle większa i do tego działkę ciemniejsza.
ale 12 jest pod bezlustra, a 10 pod lustrzanki i przy okazji pod bezlustra - stąd różnica rozmiarów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
I to jest słuszny kierunek. Sprzęt wybieramy pod kątem własnych potrzeb ... ale koniecznie z głową i po przemyśleniach.
Jak ktoś kocha bezlustra, to rozwiązaniem będzie Sony A7 i E10-18mm, ponoć od 14mm nie ma już żadnej winiety, a 14mm to raczej dość szeroko :wink: Można też Samyanga 14mm2.8 zapiąć, będzie taniej i jaśniej i może ostrzej.
-
Albo 12 mm Samyanga zapiąć do Samsunga, Sony albo Fuji - oczywiście nie będzie tak szeroko, ale bez winiet i w małym rozmiarze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fisher7811
Albo 12 mm Samyanga zapiąć do Samsunga, Sony albo Fuji - oczywiście nie będzie tak szeroko, ale bez winiet i w małym rozmiarze
Kupując jakiś schodzący korpus z kilkaset złoty, będzie dużo taniej niż sam Panasonic 7-14 (a jeszcze zapasowy korpus mamy) ... dlatego do tej pory nie pozbyłem się NEX'a :wink:
-
No ja widziałem na aledrogo korpus nex -5 za 500 zł, do tego samyang 12 i mamy szeroki kąt w cenie niższej niż oly 9-18 mm w olyjedi, szkło niezłe i jeszcze przepinać nie trzeba. Stabilizacji tylko brak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A o jakiej repo piszesz :?:
Od lat stosuję 18-35 (Nikon D700) i jeszcze mi się nie zdarzyło abym musiał wyjść powyżej ISO2000, a najczęściej w baaaardzo kiepskich warunkach używam 1600. Przy czym i ta przymykam jeszcze do f/5,6
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Czasem 3,5 w fiszu już nie pozwala na zrobienie zdjęcia z ręki, a na noszenie statywu nie bardzo mogę sobie pozwolić.
I rozumiem, że skoro 3,5 bywa dla Ciebie "za ciemne", to uważasz, że f/2,8 będzie panaceum na ciemne sceny :?:
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Zaczelo sie jeczenie, ze za ciemno.
Petycja do olka lub panasa o 7-14 2.8 rozwiaze wasz problem.
9-18 jest glownie do krajobrazow wg mnie i takich tam ale wiem, ze i portrety da sie nim robic:smile:
pozdroofka
Podpisuję się obiema rencami i nogima ;)