Fajne. Cieszę się, że się cieszysz :)
Wersja do druku
Fajne. Cieszę się, że się cieszysz :)
Bardzo ładne, to z mapą najlepsiejsze.
Świetne kolorki, z mapą super :) Jak ustawiałeś balans bieli?
Mapa fajoska.
Rikoś to bardzo fajny kompakt. Trochę za bardzo przepala światła, ale to w końcu kompakt, a nie lustrzanka.
Fajne to zestawienie nocne-dzienne. Faktycznie... nocne zdjęcia wychodzą świetne. Na dziennych - niebo - masakra.
I na nocnych, mniej rzuca się w oczy obskurna elewacja zabytkowych budynków ;)
Rafał- potwierdzam Twoja opinię. Może dlatego, że go kupiłem i teraz dorabiam sobie legendę, bo głupio by było mi przyznać się do kiepskiego wyboru... :) Ciekawe gdyby tak do Ricosia2 dodać, ale jaśniejszą i szerszą stałkę od Sigmy DP-1 oraz szybszy AF. Mi by chyba stykło. Przede mną jeszcze na pewno jakieś fotki sportowe i inne dynamiczne. Chcę własnoręcznie przekonać się o jego mozliwościach, choć wiele już mądrych i niemądrych "żeczy" o nim napisano.
O wstawce innego nieba też myślałem, myślałem. Na pewno PS się kłania i nie było by z tym aż tak dużo roboty.
Te fotki za dnia, to wg mnie jakby dostać obuchem po głowie, albo przebudzenie nazajutrz po fajoskiej dżamprezie zakrapianej najpierw fikołkiem a potem szamponem+ piwem i wódką dla zabawy :oops:
W przypadku takiego nieba to i lustrzanką ciężko cokolwiek skorygować. Albo ja się jeszcze nieznam.
Przykład: to samo miejsce, rano 07.10.2007, aparat E-1
O! to jest myśl. Jak równy z równym ;-)
Może na imprezie w Kazimierzu się nadarzy . Mnie niestety tam nie będzie, ale porówanie chętnie zobaczę. Myślę, że takich testów porównawczych może tam być więcej (E-1 vs. E-3 vs. S5Pro vs. D200 vs. Canon 5D vs. Leica DLux 3 vs. Panas L1 vs. E 4xx/5xx vs. Ricoh...)
Oczywiście zdaję sobie sprawę , że to jest tylko przysłowiowy, ułomny kompakt, ale... "Nie dla idiotów" :wink:
Nocne naprawdę super :)
Dzieki za opinie!
Rafał- z tym AF to nie mam jeszcze pewności, dłużej focisz tym sprzętem więc wiesz lepiej ;-) a jak chyba powtarzam głupoty:cry:
rocco- Wcześniej czy póżniej, na pewno się spotkamy
212.
213.
214.
Tym samym wątek "RicoNight" powoli zamykam. Następne testy w pomieszczeniach publicznych czyli "RicoInterior" ;-)
Ostatnie najbardziej mi leży, lubię "duchy" na fotkach :)
Z ostatniej serii najbardziej przypadło mi do gustu 212 - bo kolor kwiatów rzuca się tak w oczy, że reszta kadru zdaje się być koloru pozbawiona - lubie tego typu efekty:)
W tym miejscu chciałbym Wam Wszystkim bardzo podziękować za dotychczasowe uwagi, sugestie dotyczące moich foto-wyczynów. Ostatnio fociłem Ricochem GX100, w międzyczasie zgodnie z zasadą , że droższe jest łatwiejsze niż tańsze, a tańsze bardziej skomplikowane, niż nowe, dokupiłem konwerter szerokokątny Nikon WC-E75. Taki zestaw* jest swoistą premierą światową;-) Ale to już temat na inną rozmowę ... .
Każde forum także i to jest "otwarte", każdy może doń wejść i równie dobrze z niego wyjść. Z szacunku do Was, bo wiele się nauczyłem i aby w przyszłości uniknąć pytań, podjąłem decyzję o rezygnacji z uczestnictwa na OlyForum. Jest to moja reakcja i niezgoda na skasowanie wątku "PKP Wrocław protest...". Wątek został nagle skasowany, nawet bez jakiegokolwiek ostrzeżenia czy tylko zablokowania. Nie otrzymałem także żadnego uzasadnienia takiej decyzji, choć w moim przekonaniu wątek, pomimo żywej dyskusji, nie przekraczał postanowień Regulaminu forum. Po odczekaniu kilkunastu dni i kierując się "godnościom osobistom" -), podjęłem taką a nie inną decyzję. Na Forum będę oczywiście zaglądał szukając ciekawych wątków i fotek oraz inwencji.
Jeszcze raz pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku:grin:
Proszę o zamknięcie wątku.
Kaz
*
Przy każdym poście kasowanym wysyłany jest mail z informacją, kto i dlaczego skasował.
Kaziu nie wygłupiaj się. Będzie nudno bez Ciebie:D
Szkoda, bardzo nam przykro. Rozumiem emocje jakie Tobą kierowały.
Pozdrawiam...
Może jednak się namyślisz ?:wink:
Kaz, to nie jest dobry pomysł :( Protestuję.
regulatorzy, kontrolerzy, policjanci, inspektorzy, nadzorcy, dozorcy, cenzorzy, moderatorzy, inkwizytorzy itp.
Drogie Dzieci...
Niedługo zostaniecie same -utopione jak koty w studni absurdu którą wykopałyście we własnej piaskownicy.
1...
Helmuth tu najczęściej winowajcą jest "pomidor". Czyli niedoczytanie, niezrozumienie plus stres nerwy itd... Przykre ale się zdarza. Natomiast Administracja działa w dobrej wierz ogólnie, choć to tylko ludzie i czasem sa nadgorliwi. Mimo to nie robiłbym z tego afery. Pamiętam ten wątek, ale dla mnie nie miał większego znaczenia.
Kaziu zostań z nami!!! :cry:
Po pierwsze Szogo - nie jesteśmy jeszcze jednym ciałem, aby pisać w liczbie mnogiej. ;)
Po drugie - Alakin - jest na tym forum parę osób, które lubi Kaza - w tym m.in. ja i wydaje mi się, że te osoby mają prawo nie zgadzać się, aby odchodził ;) Strata to byłaby dla nas wszystkich, bo jest to obok Rafała Czarnego druga osoba, która robi świetne zdjęcia z gatunku street.
Po trzecie - proszę kierować odpowiednie uwagi na adres administracji / Kaza czy kogo chcecie, bo tutaj się robi powolutku OT i skończy się tak, że znowu wątek przejdzie czyszczenie i będzie płacz i zgrzytanie zębów co się stało z czyimś postem.
Nie chcę zamykać tego wątku, bo wierzę, że jest tutaj sporo ludzi, którzy chcą, aby Kaz został i chcą to właśnie tutaj napisać. Emocje czasem biorą górę, jeśli Kaz faktycznie uprze się, aby odejść to zgodnie z jego wolą wątek zostanie zamknięty. Teraz nie widzę takiej konieczności i mam nadzieję, że uszanujecie to miejsce.
Uwaga!
Jeżeli zawinił to automat do wysyłania powiadomień (albo przestał działać) - powody są wpisywane zawsze !!!.
Wątek został usunięty sztucznie, aktualnie został przywrócony. Kaz de Wro też pisał do mnie w tej sprawie, akurat wtedy byłem zawalony robotą i nie zająłem się tym od ręki.
Proszę nie snuć teorii spiskowych.
helmuth, zejdź z tonu bo pogadamy inaczej.
Wątek zostanie zamknięty, jak Kaz de Wro wyrazi taką wolę pisząc mi na PW (może zmienił zdanie, tak wyszło, zdarza się.).
Ale Daliście czadu:!:
Chyba nie oczekiwałem za dużo, a tylko info uzasadniające tak surową sankcję dla gospodarza wątku, tj. wykasowanie wątku. A takiej, mimo próśb nie otrzymałem. Wątek ów zawierał ciekawe wg mnie źródła dokumentalne o DG Wrocław, natomiast faktycznie rozwój dyskusji ewoluował dynamicznie w dwóch kierunkach dt. DG oraz poboczne polityczno- etyczno- fiskalno- światopoglądowe. Nie wchodzę w temat zasadności czy nie, podjęcia takiej decyzji, bo to nie leży w mojej kompetencji. Może jestem za mało obyty na forach a może za bardzo zaangażowałem się na tym Forum i oczekiwałem za dużo?
Zgodnie z zasadą "dają bierz, zamykają wątek uciekaj!", takteż postąpiłem;-)
Obecnie wątek został przywrócony, nawet jeżeli jest zablokowany (nie sprawdzałem jeszcze), stanowi jakąś wartość.
Potraktujmy cały galimatias mną spowodowany, aby usprawnić funkcjonowanie tego automatu generującego uzasadnienia:lol:
ps. chyba nie jestem małym szantażystą, co? :oops: