Szczerze to Olek mógłby w swoim flagowcu poprawić czas pracy na akumulatorze, bo juz w M5 jest z tym słabo, a M1 to jednak większy wizjer, ponoć lepsza stabilizacja więc lepiej na pewno nie będzie...
Wersja do druku
Dwa tygodnie temu przez cały dzień robiłem zdjęcia E-M5 na wyścigach rowerowych. Akumulator padł po ponad 800 zdjęciach, co jest bardzo dobrym wynikiem.
Mam wrażenie, że robienie zdjęć dla akumulatorów w bezlusterkowcach jest najmniejszym problemem. Wszystko zaś zależy od tego, co się robi między zdjęciami, ile czasu aparat jest w gotowości, jak często włącza się i wyłącza ekran i wizjer. Jak testowałem E-M5 rok temu, łażąc z nim przez parę godzin po mieście, to wtedy zrobiłem 300 zdjęć, bo nie waliłem serią, przerwy między zdjęciami były dość długie, a aparat ciągle miałem w ręce i co chwilę wybudzałem go z uśpienia, żeby był ciągle gotowy do pracy.
Szanowni
Stoje przed wyborem zakupu m4/3. Do tej pory wszystko wskazywało na zakup GX7 ponieważ miałem możliwość sprowadzić z USA. Niestety "1-yer Limited Warranty" nie obejmuje PL i tu zgrzyt. trzeba by zakupić go w EUR a tu już cena rośnie. W związku z tym zastanawiam się czy skoro już inwestowac to nie zakupić E-M1 tyle że nie wiem jak jest tutaj z gwarancją - OLY PL respektuję tę z USA ?
B&H ma gwarancję "Limited 1-Year Warranty" i dokładnie tak samo piszą przy GX7 - czy zatem nalezy przypuszczać że ta gwarancja nie obejmie europy? A może to tylko polityka B&H i gdzie indziej w USA wydają worldwide?
na naszych stronach nie ma nic o tym rodzaju gwarancji:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...ion/index.html
Gwarancja powinna obowiązywać przez rok na całym świecie, przynajmniej tak do tej pory było i w Olku, i w Panasie.
Po rejestracji na stronie Olympusa, gwarancja przedłużana jest o . Pół roku. Doczytaj jak to jest ze sprzętem spoza UE
No i troche mam sprzeczne info ponieważ miły pan w Panasie PL powiedział że trzeba mieć karte gwarancyjną "Worldwide" przypuszcam że identycznie jest w olku.
Mnie interesują prod z USA, to że przedłużają zdziercy w PL to żadna łaska.
Dla tych co narzekają na video u olka:
http://www.43rumors.com/video-will-b...incent-verwei/
Trochę taki śmiech przez łzy. Ale zobaczymy co dalej.
Czyli mamy słowo jakiegoś menedżera lokalnego oddziału Oly vs. Terada.
Zgadnij komu :cry: wierzę bardziej na słowo?
W tym pierwszym wywiadzie z Teradą (który linkowałem) było coś o aktualizacji oprogramowania, jeśli to zrobią i poprawią tryb wideo to chwała im za to, jeśli nie to the song remains the same. Nie wiecie o czym piszę? W odcinku ztcp Wojownik FPBN na bankier.pl jest wywiad Radio z przedstawicielem Sandiska...
A propos tego linka do 43R, w komentarzach można znaleźć perełkę:
Still I don’t believe that Olympus will focus on video soon. I talked with terada on last weekend on a promotional event for the e-m1. And he is really nice and professional, and he said that it’s not planed to focus on video in the near future… But Hey just to give the video guy a some hope-at least they are aware of the ntsc/pal problem, as the light flickering is a problem for casual non professional videos as well. Oh and the”other” thing that a few people yell about: there is no plan in full frame at the moment. He even laugh that some people got his statement this way, a he clearly said that there are no plans, but nobody in electronic business can say for sure what’s in 5years uptodate-so nobody can exclude technology.
Miałem i ja "zaszczyt" przestrzelać dzisiaj M1. Wrażenia?:
- pięknie leże w moich dłoniach (bez gripa)
- świetna ergonomia (wszystko co trzeba - pod palcami)
- świetny wizjer
- świetny AF (CF - też)
- pięknie pracuje w trudnych warunkach oświetleniowych (choć to był "tylko 12-50")
Co GO będę jeszcze chwalił.
Nie jestem jakimś "guru" od technikaliów, dla mnie liczy się efekt końcowy - czyli jakość obrazka. A ten - mbsz - świetny w skrajnie różnych warunkach.
Nie był bym jednak "forumowiczem" - gdybym nie miał się do czegoś przyczepić :)
Wyobrażam sobie LCD letnią porą "zaciapany, zapocony" przez nochal :) (jakoś mi wygodniej lukać przez wizjer)
Tak - szkoda, że konstrukcja wyświetlacza nie pozostała tak jak w poprzednich modelach E.
Dzięki wizycie Jacka i Marcina w Zamościu - mam "mniejszego zgryza" :)
Jutro jakieś "przykłady" - bo nie mam czytnika kart :)
Pozdrawiam.
P.S.
Pięknie dziękuję Jacku za udostępnienie tego "cuda" i możliwość "wystrzelania się".
Dla tych co jeszcze lubia papier;)
Fotokurier popelnil test M1, koszt tego periodyka to 19zl.
pozdro
A jak wygląda opóźnienie wizjera względem rzeczywistości? W E-PL5 jest to dość zauważalne i czasem przeszkadza. Tzn. w wizjerze widzę obraz, robię zdjęcie, a na zdjęciu jest już akcja wyraźnie kawałek dalej.
Nie ma żadnego opóźnienia. To najlepszy wizjer, jaki kiedykolwiek widziałem.
Próbki / filmiki pokazujące działanie c-AF focus; przycisk Lfn " Focus stop" na 12-40 z E-M1 i pewnie E-M5.
1. Funkcja nieaktywna
http://youtu.be/59jiqznb1Fs
2. Funkcja Focus stop włączona
http://youtu.be/UI7Q_CTfyHY
Fotopolis ogłosiło konkurs na test EM-1. Niektóre warunki konkursu są przekomiczne(opis kategorii "fotografia kreacyjna") a nagrody to już w ogóle... Faktyczną nagrodą ma być chyba głownie możliwość pobawienia się sprzętem...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...zynamy-konkurs
Pytanie do znawców tematu.
1 . Czy EM1 z MMF3 współpracuje z EX 25 + obiektyw 4/3
2 . Czy EM1 z MMF3 współpracuje z EC 14 + obiektyw 4/3
EX i EC przenoszą elektronikę, więc nie widzę powodu aby nie działało.
Mi trochę przeszła ochota na E-M1, właśnie po kilku latach zdecydowałem się zabrać szkła 4/3 na wyjazd. Uczucia mieszane, jakościowo jest bardzo dobrze jak się starą szklarnię założy i nie trzeba niby tracić kasy na nowe szkła mZD. Ale po paru dniach ganiania po plenerach w upale i słońcu, stwierdziłem, że najbardziej mi pasuje E-PM2 i zatczka 15mm/8 :wink: .... mówię całkiem serio. Aha i zdjęcia tylko w jpegu.
PS
Mała dygresja:
Założenie ZD 7-14mm na E-P5 poprawiło mi humor, no i przede wszystkim ludziska przestali wchodzić mi w kadr :wink:
Magia dużego wciąż jednak działa.
Mi najbardziej podoba się to, że bede miał na różne okazje -lekkie małe i ciemne zoomy (9-18, 14-150), duże i fajne ZD (12-60, 50-200) oraz 45/1,8 do tego.
Znowu Olympus przesunął termin dostarczenia aparatów do dystrybutorów w USA, obecnie nowa data jest wyznaczona na 28 pażdziernika, anulowałem zamówienie, kupuje M5 cena z obiektywem w Stanach spadła do niecałe 1000 dol.
Podobnie, jak moi przedpiścy, obstawiam, że będzie chodzić zgodnie z teorią Bodzipa. Weź jednak pod uwagę, że z wieloma obiektywami zarówno EC-14, jak i EC-20 nastawiają ostrość tylko w manualu. Tu jest tabela: http://www.olympus.co.jp/en/support/..._system_cl.cfm
Natomiast pierścień EX-25 z reguły chodzi tylko w manualu: http://www.olympus.co.jp/en/support/.../di004042e.cfm
Właśnie szukałem tego posta i znalazłem:-) Moja teoria jest poprawna z uwagi na płaszczyznę matrycy, na powierzchni której badane jest przesunięcie fazowe. Zatem brak jest błędu spowodowanego w lustrzankach zupełnie oddzielnym położeniem czujników AF i matrycy. Jednak popełniłem błąd, ponieważ przeoczyłem możliwość wystąpienia nieprawidłowości pracy silnika AF w obiektywie. Chciałem właśnie napisać o możliwości korekty układu AF dla obiektywów 4/3, ale zobaczyłem, że temat został już opisany:-)
Do 43R ktoś doniósł o możliwości aktualizacji oprogramowania wewnętrznego zwiększającej atrakcyjność trybu wideo w Europie 8-)
Ciekawe