Predkosc niezla 431 km/h :-)
Wersja do druku
Predkosc niezla 431 km/h :-)
Ja bym się chyba odważył, chociaż cholera wie co bym pomyślał w danej chwili :)
Znaczy samych alkoholi jako nalewek na czymś dziwnym to raczej nie miałbym problemu skosztować ale jakieś takie wynalazki do bezpośredniego spożycia to pewnie bym się zastanawiał :)
Był niedawno na TV4 (przedwczoraj?) program "śmierć na talerzu"
I właśnie było o nalewkach na węzielcach, a także zupach i innych specjałach :twisted:
Te nalewki to się robi z całego gada, łącznie z gruczołami jadowymi i jadem. Tajowie uważają, że alkohol dezaktywuje jad kobry(akurat nalewkę z kobry pokazywali).
Butelka takiego napitku kosztuje do 3000$. Są też tańsze ok. 400$ jeśli napitek robiony jest z samego jadu +wino.
Lekarz się wypowiadał, że jakakolwiek rana w ustach lub żołądku (wrzód) może spowodować szybką śmierć.
Więc ja wolę nasz bimber od stuleci robiony :mrgreen:
Na fotce nr 6 z ostatniej wrzutki całkiem udane ujęcie ;)
Masz już u mnie drugiego zaległego plusa bo jak na razie dać Ci nie mogę z wiadomych powodów. Nie ma to jak dobrze zrobiony bimber. Może być mocniejszy niż wódka a pijesz jak kompot, pijesz o wiele więcej niż wódki i tak się nie upijasz, na drugi gdzie głowa nie boli i nie ma kaca :)
Z tymi programami w TV to często strasznie naciągają tak aby to się fajnie oglądało i najczęściej szansa aby ktoś zmarł po zjedzeniu lub wypiciu czegoś co można kupić w dobrej restauracji lub sklepie jest równa zeru. A turysta jak to turysta lubi ten dreszczyk emocji i płaci 300USD zamiast 300 Bhat-ow ;-)
Z dzisiejszego świątecznego spaceru :)
1 Załącznik 106731 2 Załącznik 106732 3 Załącznik 106730 4 Załącznik 106733
Zaległości nadrobione. Bardzo ładnie pokazałeś Chiny, interesujące zdjęcia i miejsca.
Największe wrażenie zrobiła na mnie Terakotowa Armia, Groty Smoczych Wrót, Klasztor Shaolin i przepiękne ogrody w Suzhou.
Narobiłeś apetytu na ten kraj. Dziękuję za to co przedstawiłeś i czekam z niecierpliwością na kolejne relacje z dalekich zakątków świata i nie tylko.
Pozdrawiam serdecznie
Dzięki wszystkim za odwiedziny :)
Kolejny wyjazd nieprędko (wrzesień Etiopia) wobec tego następne archiwalne zdjęcia.
Jordania 2008 - Wadi Rum
Swietne skaly granitowe.
Kolejna piękna kraina, Filary Mądrości robią wrażenie.
Świetne foto ale 2-jeczka - super.
Pozdrawiam.
Na piątym zdjęciu jakby twarze / maski. Fantastyczne. :)
Piękne zdjęcia, piękny kraj... Niestety z roku na rok coraz droższy. Podczas ostatniego pobytu w tym kraju przewodnik zaznaczył, że najważniejsza w turystyce jest jakość a nie ilość. Stąd pewnie też coraz wyższe ceny usług turystycznych :cry:
Wielbłądy napojone, można jechać dalej wśród piaskowca i granitowych skał wymodelowanych przez siły natury:)
Fajnie, że kontynuujesz wątek, zawsze tu chętnie będę zaglądał :grin:
Fajnie skały "wyżarte" :mrgreen:
Świetne fotki. 6; 7 i 8 - do "portretowej skalnej galerii" :)
Pozdrawiam.
Piękne miejsca pokazujesz. Jest na co popatrzeć :-)
Wąwóz Sik (po arabsku szczelina) jedyna licząca około 2 km droga do Petry.
to miejsce jest chyba niezmiernie trudno dobrze sfotografować - wąsko, ciasno a wrażeń wzrokowych co nie miara
Będzie jeszcze ?
Ale super :D
nie było mnie tu kilka dni:)
skały przeurocze, zdjęcia świetne
Fajnie się tu zwiedza świat :)
Petra kamienne miasto na szlaku karawan lata świetności przeżywała na początku naszej ery. Wytyczenie wygodniejszej trasy między M. Śródziemnym a Zatoką Perską i Szlakiem Jedwabnym z pominięciem Petry spowodowało jej upadek i zapomnienie. Po 700 latach na nowo odkryta przez Burckhardta, znów tętni życiem tysięcy turystów :grin:
Fajowe te dwie "ostatnie" wrzuty.
Czekam na cd :)
Pozdrawiam.
kamienne miasto Petra to taki "MIŚ" na miarę możliwości tamtej cywilizacji. ciekawe czy nasza cywilizacja dałaby radę?
Zdjęcia tak jak to miejsce - zapierają dech
Zdjęcia świetne, miejsce mocno, mocno przereklamowane ...
Byłem widziałem i jestem przerażony. Jeszcze chwila i turyści zadepczą to miejsce...
Dzięki bardzo, że zaglądacie :grin:
Po pokonaniu 800 stopni górskiej ścieżki na drugim końcu miasta ukazuje się monastyr Ad-Dajr. Ta tajemnicza nabatejska świątynia w czasach wczesnochrześcijańskich była siedzibą męskiego zakonu. Petra była ostatnim miejscem postoju Trzech Króli w drodze do Dzieciątka Jezus.
3 i 4 są świetne.
Pozdrawiam.
Na trzecim z tej serii, skała wygląda jakby z agatu była