-
Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
Witajcie.
Chyba po dłuuugiej zimowej przerwie czas odkurzyć zapomniany wątek.
Zatem parę migawek z nieco zapomnianego zakątka: Góry Hyclowej, inaczej Szubieniczną zwanej. Jak sama nazwa wskazuje, w miejscu tym ongi znajdowała się miejska szubienica. Dziś na szczycie wzgórza znaleźć można pozostałości krematoryjnego cmentarza z lat międzywojennych [Wolne Miasto Gdańsk posiadało jedno z 33 na świecie, a pierwsze w Polsce krematorium].
84. Kamienie z Góry Hyclowej.
85.
86.
87.
-
Ciekawe miejsce a te płyty czy też nagrobki to tak jakby do macew podobne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ciekawe miejsce a te płyty czy też nagrobki to tak jakby do macew podobne.
To prawda, stylistyka kamieni podobna. Tyle, że macewy oszałamiają bogactwem symboliki, opowiadającej żywot zmarłego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
To prawda, stylistyka kamieni podobna. Tyle, że macewy oszałamiają bogactwem symboliki, opowiadającej żywot zmarłego.
I często jeszcze oszałamiały kolorami, choć po latach niewiele zostaje...
Pozdr
-
Dlatego, kiedy tylko mogę, łażę i pstrykam :)...
-
Masz w fotkach pociąg do cmentarzy :). Będziesz miała kiedyś okazję to zapraszam na stary cmentarz w Łodzi na ulicy Ogrodowej, niedaleko Manufaktury bo ma swój klimat :) Ale i tak to nie to samo co jeszcze było na przełomie lat 80 i 90 kiedy było o wiele więcej starych ogromnych drzew w dodatku często porośniętych bluszczem :)
-
I dobrze, zawsze kawałek historii się zamrozi, zanim jej ślady znikną na dobre:grin:
---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------
Cmentarze też mają swój urok i znaczenie, najciekawsze foty uzyskuje się z reguły przy popołudniowym świetle. Takich zdjęć raczej w dużych ilościach się nie robi, więc wskazane jest dobranie pory do osiągnięcia klimatu.:grin:
-
87 bardzo fajne jak i ogólnie ostatnia wrzutka - lubię wbrew pozorom takie klimaty
-
Wydaje mi się że na ostatnich fotkach troszkę się niebiesko robi...
Ciekawa czcionka na kamieniach
-
Na życzenie kolor :) Choć ja osobiście wolę monochrom, bo co ciekawego we współczesnej cegle?
88. Widmo zamku w kolorze
-
NIEEEEEEEEE C-B lepsze :)
-
-
Wybieram wersję czarnobiałą.
-
Pisząc o kolorze miałem mniej więcej cuś takiego na myśli. Na pewno można by to lepiej zrobić.
http://img18.imageshack.us/img18/24/zamekkolor.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Bardzo ciekawa wersja. Dodałeś tajemniczości. Nieźle :).
-
-
"Bo liczy się chwila..."
A zatem, w kontekście niedawnej dyskusji, fotki poniżej dedykuję koledze nyny'emu, dla uzupełnienia niedosytu grzywaczy :mrgreen:, z nadzieją na Jego wspaniałomyślność :):
-
4 - świetnie
Za rzadkość i chwilę :mrgreen:
-
Nyny nie docenił.... :cry::cry::cry:
-
A fotki fajne, ładnie ściągnięte:grin:
-
Pierwsze, perspektywa nieciekawa, i grzywacz sie dusi w kadrze, na plus to, ze ptak jest ostry, od biedy jako srodowiskowy kadr ujdzie.
Drugie koszmarne kadrowanie, i nie mniej koszmarnie nietrafione z ostroscia, to dyskwalifikuje je jako zdjecie przyrodnicze i jedynie traktowac nalezy jako uzupelnienie wolnego miejsca na karcie.
Niby grzywacz prosty temat, a jak widac nie dla wszystkich...
pozdro
-
Nyny, na taką opinię właśnie liczyłam. Analityczną, absolutnie bezstronną i absolutnie zgodną z ocenami w galerii :mrgreen:. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
-
nyny - nie za surowo o tych grzywaczach? pierwsze moim zdaniem całkiem fajne, no ale ja to się na ptakach nie znam i byle ostre i wyraźne to mnie się podobać będzie
-
Ok, skoro kwiatki wymagają dopełnienia, to do kompletu parę robaczków [nie wiem, czy zapylają, ale przyjmijmy ;)]. Ewentualnych ortodoksyjnych foto-makro-robalo-maniaków od razu uprzedzam, że nawet nie próbuję aspirować do tej wysokiej półki :mrgreen:.
Jak większość, także moje foty paraprzyrodnicze są raczej odbiciem wrażeń niż wyścigiem na technikę odwzorowania. Zresztą, kto z nas nigdy nie uległ pokusie "cyknięcia" robala?
89.
90.
91.
:lol:
-
całkiem całkiem - dajesz znak że sezon na robale czas zacząć : )
-
No i proszę jakie fajne uzupełnienie fotografii galeryjnej. Motyle z pewnością działają jako zapylacze no bo skąd się wzięło: "Rzekła lilia do motyla - nikt nie widzi, niech pan zapyla...":wink::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
całkiem całkiem - dajesz znak że sezon na robale czas zacząć : )
To tzw. zapasy szufladowe, z którymi rzadko się wychylam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Ewentualnych ortodoksyjnych foto-makro-robalo-maniaków od razu uprzedzam, że nawet nie próbuję aspirować do tej wysokiej półki :mrgreen:.
MZ, jest całkiem nieźle, choć znacznie lepiej byłoby, gdyby GO była większa od grubości kartki papieru :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
No i proszę jakie fajne uzupełnienie fotografii galeryjnej. Motyle z pewnością działają jako zapylacze no bo skąd się wzięło: "Rzekła lilia do motyla - nikt nie widzi, niech pan zapyla...":wink::mrgreen:
No, to obraz jeszcze o literaturę został uzupełniony. Mamy pełny zestaw :).
---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
MZ, jest całkiem nieźle, choć znacznie lepiej byłoby, gdyby GO była większa od grubości kartki papieru :-P
Dlatego to bardziej obrazki niż makro. Ja lubię taką płytką GO się bawić.
-
W porownaniu do tych reszty gniotow i tych ideologicznie dopowiedzianych i tych nie, foty robali wypadly powiedzmy OK zwlaszcza 1 i 3.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
W porownaniu do tych reszty gniotow i tych ideologicznie dopowiedzianych i tych nie, foty robali wypadly powiedzmy OK zwlaszcza 1 i 3.
pozdro
Wznosisz się na wyżyny intelektualne :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
pozdro
Trochę więcej tolerancji, Nyny - zdaje się, że masz drobny problem z tolerowaniem innych rodzajów fotografii poza uprawianą przez siebie samego :mrgreen:. Nie każdego bawi to samo. Zwłaszcza - ciągle to samo ;)
Pozdrówki.
-
Aha, TWA czuwa...
Juz spiesze tlumaczyc, gniot jest gniotem niewazne co przedstawia i w jakim kanonie foto biega...
Nawet elaboraty i dorabianie ideologii tego nie zmieni, brak warsztatu nadal bedzie brakiem, pomimo retuszowaniem go milonem slow.
Takie moje konkluzje w tym temacie :)
pozdro
-
nyny ma rację... to nie są zdjęcia najwyższych lotów... nie robi się takich ujęć przy tak ostrym świetle, to podstawowy błąd... pada wtedy głębia, przytłacza kontrast, wszystko leży... pozdrawiam.
-
-
Żeby nie było, że TWA nie czuwa. Czuwa i się wpisuje: Nyny ma sporo racji......:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
nyny ma rację... to nie są zdjęcia najwyższych lotów... nie robi się takich ujęć przy tak ostrym świetle, to podstawowy błąd... pada wtedy głębia, przytłacza kontrast, wszystko leży... pozdrawiam.
O których zdjęciach mówisz? O robalach? Czy tak w ogólności?
---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Żeby nie było, że TWA nie czuwa. Czuwa i się wpisuje: Nyny ma sporo racji......:roll:
Nyny zakwestionuje wszystko, co zrobię, niezależnie od treści i techniki. Natomiast jeśli o robale chodzi, chyba wyraźnie napisałam do nich "wstępniak"?
I oczywiście serdecznie podrawiam swoje mityczne TWA :mrgreen:
-
O gołębiach, robalach też trochę....Choć moje nie są lepsze.....:roll:
-
o robalach... o robalach... :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
O gołębiach, robalach też trochę....Choć moje nie są lepsze.....:roll:
"Take it easy". Bo ja naprawdę mam do tego dystans. I w galerii tych dzieł, znając ich wartość, nie wystawiam. To był tylko element, nazwijmy to, dyskusji :grin:.
---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
o robalach... o robalach... :-)
Masz oczywiście rację. Ale te fotki to był żartobliwy raczej odzew na komentarz w galerii. Bo robale to nie moja fotobajka, a te wygrzebane gdzieś z bardzo starych zapasów. Dzięki jednak za opinię :).