-
Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Też mam i chwalę
A ja nie mam i też chwale. Że pikna stałeczka.
-
Chciałbym zapytać jak wygląda współpraca ZD 45mm z E PL1. W starszych penach pola autofokusa są większe. Jak radzi sobie zatem autofokus z celnością w przypadku gdy ostrzymy np. na oko modela (oko może zajmować małą cześć pola AF). Czy ostrość gdzieś nie ucieka w takim polu af? Dodam, że chodzi mi o przesłonę 1.8.
-
Możesz zmniejszyć pole af naciskając przycisk lupki. Masz wtedy do dyspozycji znacznie mniejsze, prostokątne pole af które powinno ułatwić ostrzenie na np. oko. Niestety wybór nie jest trwały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
junak20
Chciałbym zapytać jak wygląda współpraca ZD 45mm z E PL1.
Wzorowo, poza kolorem oczywiście. Na czarnym body taki srebrny dekielek trochę dziwnie wygląda i niestety przyciąga to ludzi bardziej niż by się chciało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Wzorowo, poza kolorem oczywiście. Na czarnym body taki srebrny dekielek trochę dziwnie wygląda i niestety przyciąga to ludzi bardziej niż by się chciało.
Jeżeli chodzi o współpracę kolorystyczną to jest problem na osobny wątek albo nawet i dział:wink:
Mnie po prostu interesuje jaka jest skuteczność AF przy portrecie gdzie chciałbym aby ostrość "lądowała" na oczach. Jaka jest mniej więcej GO na 1.8 tak z 2 metrów od obiektu?
Dodam, że jestem świeżym posiadaczem PENa i choruję na 45kę a funkcję pomniejszania pola AF już poznałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
junak20
Jaka jest mniej więcej GO na 1.8 tak z 2 metrów od obiektu?
10 cm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
10 cm.
Czyli nie ma się co tak lękać o celność (o ile nie ma się parkinsona a model choroby sierocej).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
junak20
Czyli nie ma się co tak lękać o celność (o ile nie ma się parkinsona a model choroby sierocej).
Nie ma co, trzeba zamawiać, bo szkiełko wyśmienite. Tak na przyszłość: każdy obiektyw Olympus z oznaczeniem MSC nie sprawia E-PL1 żadnych problemów i ostrzy szybciutko.
/edit: na zachętę (EP3)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41336104
-
Mam to szkło od kilku dni. Męczę je na zmianę z 20/1.7. Oba są super. Jako były Canonowicz powiem tylko, że obrazek niczym nie odbiega od zestawu Canon 40d+50/1.4, albo też Canon 5d +85/1.8 (no może lekko przesadziłem w ostatnim przypadku). Sam obiektyw jest jednak świetny. Przymknięty do f/2 zabija ostrością. Boski!
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
Spoookoo.. ja wierzę, że doczekamy nowego korpusu w 4/3 z ta nową (jeszcze bardziej podrasowaną) 16MPix matrycą :)
T.
-
Według mnie 4/3 to już temat zamknięty i zapieczętowany. Modlitwy i zaklęcia nie pomogą :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rah
Według mnie 4/3 to już temat zamknięty i zapieczętowany. Modlitwy i zaklęcia nie pomogą :-)
Za dużo zostało szkła w magazynach by tak to sobie szybciutko odpuścić. Spodziewam się jakiejś hybrydy , może nawet bez lustra.
-
Masz pewność, że Olympusowi w magazynach zalegają szkła do 4/3? Zobacz ilu użytkowników dokupiło m4/3 lub całkowicie przeszło ma m4/3. W m 4/3powstają nowe coraz ciekawsze obiektywy. W 4/3 bardziej zależy użytkownikom na dobrej puszce, nie na obiektywach, bo te już mają. Lepiej więc wypuszczać korpusy do mikro to ludzie będą kupować do nich obiektywy i wtedy jest zysk. Z 4/3 już go nie ma, bo dotarłby tylko do malutkiej grupki fanatyków, którzy zostawili sobie obiektywy i marzą o nowym korpusie do nich, nie o obiektywach. Może gdyby nie kryzys w Japonii mogliby sobie pozwolić na ekstrawagancje, ale tak to chyba nie bardzo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rah
Masz pewność, że Olympusowi w magazynach zalegają szkła do 4/3? Zobacz ilu użytkowników dokupiło m4/3 lub całkowicie przeszło ma m4/3. W m 4/3powstają nowe coraz ciekawsze obiektywy. W 4/3 bardziej zależy użytkownikom na dobrej puszce, nie na obiektywach, bo te już mają. Lepiej więc wypuszczać korpusy do mikro to ludzie będą kupować do nich obiektywy i wtedy jest zysk. Z 4/3 już go nie ma, bo dotarłby tylko do malutkiej grupki fanatyków, którzy zostawili sobie obiektywy i marzą o nowym korpusie do nich, nie o obiektywach. Może gdyby nie kryzys w Japonii mogliby sobie pozwolić na ekstrawagancje, ale tak to chyba nie bardzo.
A widzisz pomyliłeś się :-P mam 4/3 i m4/3 i z przyjemnością dokupię 50-200 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A widzisz pomyliłeś się :-P mam 4/3 i m4/3 i z przyjemnością dokupię 50-200 :mrgreen:
Jeszcze nie kupiłeś? Szejm on ju!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Jeszcze nie kupiłeś? Szejm on ju!
Jak widzisz po moich fotach, ostatnio robię dość szeroko :)
-
Ciekawe czy mniejsza ostrość z Oly 45mm jest wynikiem bardziej portretowego zastosowania szkła wg producenta czy po prostu taka jest bo tak wyszło ;) Ja tam na swój egzemlarz nie narzekam i na peno nie brakuje mi w nim ostrosci :)
-
Skoro nie ma filtra AA na matrycy, to obiektyw musi pełnić jego rolę ;) Gdyby był zbyt ostry, pojawiałaby się mora, tak jak na fragmencie z firankami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Ciekawe czy mniejsza ostrość z Oly 45mm jest wynikiem bardziej portretowego zastosowania szkła wg producenta czy po prostu taka jest bo tak wyszło ;) Ja tam na swój egzemlarz nie narzekam i na peno nie brakuje mi w nim ostrosci :)
Ostrosc to jedno, ale ja tam widze jeszcze spore aberracje, ktorych na 35-100 nie ma ani sladu.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ostrosc to jedno, ale ja tam widze jeszcze spore aberracje, ktorych na 35-100 nie ma ani sladu.
T.
Ciekawe jak wypadną podobne porównania z zoomami 2,8 od Panasonica
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Spoookoo.. ja wierzę, że doczekamy nowego korpusu w 4/3 z ta nową (jeszcze bardziej podrasowaną) 16MPix matrycą :)
T.
Nie potrzeba tej 16mpix matrycy, wystarczy 35-100 założone na E-3 (a nawet na E-1) żeby złoić tyłek najnowszym wynalazkom* ....
*) szczególnie tym niby obiektywom ...
... niestety Olek poszedł drogą C, N ... itp, i zaczął robić wydmuszki zamiast prawdziwych obiektywów.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czar by prysł, gdyby dać do porównania fotki z ZD50mm/2.0 :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Bo producentowi wyszło, że przy takim stosunku jakości do ceny zysk będzie najwyższy. Święty Mikołaj mieszka w Laponii, a nie w Japonii :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Bo producentowi wyszło, że przy takim stosunku jakości do ceny zysk będzie najwyższy. Święty Mikołaj mieszka w Laponii, a nie w Japonii :)
Ale i tak tej ostrości wystarczy aby złoić tyłek niejednemu szkłu ze stajni C i N o cenie wielokrotnie przewyższającej cenę 45mm/1.8 .....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ale i tak tej ostrości wystarczy aby złoić tyłek niejednemu szkłu ze stajni C i N o cenie wielokrotnie przewyższającej cenę 45mm/1.8 .....
No właśnie nie wystarcza... W każdym razie według testów na photozone.de
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
No właśnie nie wystarcza... W każdym razie według testów na photozone.de
Które notę "Highly recommended!" daje tym "niewystarczającym" ... niezmiennie Twoje wypowiedzi wywołują uśmiech na mojej twarzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Które notę "Highly recommended!" daje tym "niewystarczającym" ... niezmiennie Twoje wypowiedzi wywołują uśmiech na mojej twarzy.
Nie interesują mnie noty, porównuję parametry optyczne. Wyraz Twojej twarzy zupełnie mnie nie interesuje.
-
A mnie nie interesują parametry... porównuję zdjęcia
-
100%, z lewej Olympus 45mm, z prawej killer stałek APS-C na 55mm (jpg bez wyostrzenia), a zgadnie ktoś jakie to body było?
-
Jpeg bez wyostrzania to to może jest, ale po prawej stronie. Bo po lewej wyostrzony solidnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jpeg bez wyostrzania to to może jest, ale po prawej stronie. Bo po lewej wyostrzony solidnie.
Ups, jedynie zmniejszone o ok. 20% na serwerze (nie miałem na to wpływu, ale dotyczy to obu zdjęć). Ostrość była na "0".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Ostrość była na "0".
:)
"0" czyli wyostrzanie na średnim poziomie.
Jak chcesz minimalne wyostrzanie to musisz zjechać na -2 (-5 czy jak tam masz w programie).
A bez wyostrzania to chyba się nie da.
-
Nie o to chodzi. Jeśli ostrość była na "0" i są to jpegi z puszki, to wcale nie musi oznaczać, że nie zostały one w puszce wyostrzone. Na zdjęciach z prawej strony puszka faktycznie miała wyłączone wyostrzanie (a przynajmniej mocno ograniczone), ale z lewej widać mocne ostrzenie, co jest typowe dla Olympusów.
-
w takim razie ten test pokazuje jedynie jak wyostrza E-PL3, i jak nie wyostrza D300s :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
z prawej killer stałek APS-C na 55mm (jpg bez wyostrzenia)
Cóż to za killer stałek - Nikkor 17-55/2,8? Poużywałem go trochę, on wcale taki Santo Subito nie jest, ale mniejsza o to. Porównywanie właściwości obiektywów na podstawie jpgów z aparatów mija się z celem. Fakt, faktem - silniki jpg w Penach dobre są, po odpowiednim ustawieniu dają przyjemne dla oka obrazki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Cóż to za killer stałek - Nikkor 17-55/2,8? Poużywałem go trochę, on wcale taki Santo Subito nie jest, ale mniejsza o to.
Miałem podobne odczucia, a 55mm jest najsłabsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Porównywanie właściwości obiektywów na podstawie jpgów z aparatów mija się z celem. Fakt, faktem - silniki jpg w Penach dobre są, po odpowiednim ustawieniu dają przyjemne dla oka obrazki.
Ok, ale ja jako amator lubię zrobić dwa zdjęcia różnymi aparatami (w tych samych warunkach i z identycznymi ustawieniami) i porównać obrazek na swój sposób/rozum.
-
Jak by ktoś z Was był zainteresowany, to tak spisuje się O45 1.8 podczas filmowania za pomocą GH2. Jak dla mnie rewelacja, aparat ostrzył za pomocą tego szkła bardzo szybko i precyzyjnie i co ważne trzymał ostrość tam gdzie być powinna (nawet pod silne światło, choć wtedy jak widać na filmie zdarzało mu się czasem nie nadążać za zmieniającą się sceną).
http://www.youtube.com/watch?v=Se643...feature=relmfu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
100%, z lewej Olympus 45mm, z prawej killer stałek APS-C na 55mm (jpg bez wyostrzenia), a zgadnie ktoś jakie to body było?
Witam !
A jak to testowales ? Szkla, ekspozycja (czas/przyslona), parametry aparatu dla JPG.
Pozdrawiam