Piękne kolorki. Zazdroszczę miejsca do robienia fotek :)
Wersja do druku
Piękne kolorki. Zazdroszczę miejsca do robienia fotek :)
Znasz przecież to światło w pogodny letni wieczór - te ostatnie kilkanaście minut zanim słońce dotknie widnokręgu i sczerwienieje całkiem. Wtedy świat dookoła się zmienia, robi się taki kolorowy i jak się obrócisz do słońca plecami to możesz się napatrzyć na takie irracjonalne, rzadkie barwy ziemi i nieba. Kiedyś próbowałem fotografować słońce i jego fazy zachodu, dziś rozglądam się wokół patrząc jak zmieniające się światło maluje... Czasem podnosząc aparat do oka.
Pozdrawiam AP
Pięknie napisane... To prawda, w ostatni weekend były niesamowite kolorki. Powietrze lekko zamglone dawało kolorowe, miękkie światło. A przed nami jesień, mam nadzieję, że będzie to "polska złota jesień". Istny szał kolorów :grin:
apz,
dawaj, dawaj! milo tu
pozdrawiam serdecznie
Janek
316 piękne kolory. Nic dodać nic ując.
314 i 315 też ładne. Podoba mi się kadr zwłaszcza na 314.
@APZ
Ja jeszcze o tej nieudanej panoramie. Naprawdę gorąco polecam AutoStitcha. Po dwóch godzinach z zapuszczonym kombajnem nie wytrzymałem i zabiłem proces. AutoStitch w 5 min zrobił czarną robotę więc przy mniej więcej prawidłowym foceniu warto zaryzykować i powierzyć mu zadanie wykonania panoramy :D
Pozostaje pytanie czy były duże różnice jasności w ekspozycji zdjęć, bo jeśli tak to nie dziwię się, że ten program, ubrany w ładne wdzianko, wciskają ludziom za porządną kasiorę, a tak wersja demo (która pokazuje jak dobry jest algorytm łączenia, a także jak dobrymi programistami są osoby piszące - moje odczucie) wykonuję fantastycznie swoje zadanie. Prosty i skuteczny :D
Wracając do meritum, poniżej twoja nowa panorama. Pozwoliłem sobie dodać lekką mgiełkę, jeśli pozwolisz ;)
Załącznik 53860
Dziękuję merti. Podoba mi się bardzo.
Pozdrawiam AP.
314 i 315 bardzo ladne kadry, ale nadal brakuje mi: Wiecej czadu!
Bardziej soczyste kolory mialam na mysli :-P
O ile dobrze pamietam to tylko jednego obiecalam :-P
Slowo wiesniaka :mrgreen:
Serdeczne dzięki za wizyty irady i opinie. Chwilę się zaopuściłem w wątku, a tutaj ruch jak w ulu. Chyba wreszcie pokonałem AutoStitcha fajny programik - z jednorzędowej panoramy z 20 jpg dostałem plik wielkości 61.1 Kb o rozmiarze 1470 x 327 pikseli z rozdzielczością 96 dpi z głębokością bity. Szybciutko miło i przyjemnie, na stronie swojej reklamują też wersję do telefonów komórkowych - myk którego nie mogłem pokonać był następujący - program nie identyfikował zdjęć gdy były one w innym folderze i na innym dysku Po przekopiowaniu katalogu ze zdjęciami do katalogu z programem śmignął aż miło.
Wynik pracy AutoSticha lekko powiększony - drugi troszkę podkolorowany. Masakrer - czy te ostatnie zdjęcia można jeszcze nasycić????
317.
317a
i surowy z programu. Nie podoba mi się to jak się zachowują te obrazki na stronie, w komputerze wyglądają akceptowanie.
Zapraszam AP.
PS. Ściągnąłem Mikrosoft ICE - ciekawy efekt zajęło mu niecałe 2 minuty i eksportuje w postaci warstw do szopa. Nie wiem czy koryguje różnice między zdjęciami wielkość wynikowa 18528 x 4578 88,4 Megapikseli. Jest się czym bawić dalej. Dalsza praca i wyniki dziś późnym wieczorem.
317b.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1314924306
Program windowsowego giganta zapisuje plik wynikowy jako warstwy - fotografie składowe i plik zespolony z wyrównywaniem ekspozycji także jako plik photoshopa. Spodobał mi się taki duży plik do dalszej obróbki.
Pierwszy raz spróbowałem nie dociągać ekspozycją po prawej , a zrobić to tylko kontrastem i raczej ujmować niż dodawać światła w szasie przcy nad tym plikiem. Czy tak jest lepiej?
A to mój plik końcowy. Warto kliknąć w miniaturkę - plik z niej jest większy.
Dziś wieczorem wyjeżdzam do Łeby - kolejne zdjęcia będą z drogi i znad morza.
AP.
Milego pobytu w Lebie zycze i jak nakwiecej udanych fot.
W ostatniej panoramce absolutnie nie pasuja mi kolory....Sprawdzilam i mozna z tego wyciagnac zdecydowanie wiecej, ale ja juz chyba za bardzo upierdliwa jestem z tymi kolorami :oops::mrgreen:
Cześć Masakrer. Mnie te kolory tez się podobają - jak wrócę wystawię plik psd na serwer i chętnie zapisze się na korepetycje,
Dojechałem dziś do Łeby, pogoda fajna, słonecznie , z wiatrem lekki , nawet zbyt lekki.Za chwilę dorzucę coś z drogi.
Pozdrawiam AP.
@Apz
W AutoStitchu nie trzeba kopiować katalogu ze zdjęciami do folderu programu ;) Zaznaczasz grupę plików do łączenia i zaczyna pracę. W opcjach możesz sobie ustawić wielkość panoramy podając wymiar lub procentową wielkość obrazka, a także stopień kompresji przy zapisie jpg (domyślnie 75) ;)
Apz, a probowales panoramy kleic Huginem?
http://hugin.sourceforge.net/
Ja osobiscie uzywam tego progsa u jestem b. zadowolony z efektow.
Tomek
Wskazałem kilkakrotnie podkatalog w katalogu ze zdjęciami z dnia i nie ruszał, po skopiowaniu dawał radę. Do ustawiania wielkości i kompresji nie doszedłem jeszcze.
@Tomasso - nigdy nie próbowałem Hugina.
Pierwsze fotki z Łeby - dzisiejsze poranne z główek portowych i polna wędrówki do Kluków.
318.
319.
320.
to trzecie mi się najbardziej podoba....
Najładniejsza jest ta rdzawa plama, smaczek w tym pejzażu (320).
318 fajne ,gdyby nie te głupie napisy,no i 320 ciekawe.
Zazdroszczę Ci miejsc do plenerów i cierpliwości w zgłębianiu tajemnic panoram ,ja jak na razie poddałem się .
Dziękuję za wizyty i opinie.
@LeonAmator - ja takich napisów nie widzę, w czasie kadrowania,a i potem ich nie czytam, taką mam przypadłość.
To nasienne rude zielsko spróbuję jeszcze raz sfocić tak by rude było do samych nóg - jeśli tylko trafię ze światłem w końcu tygodnia - mama do niego godzinę samochodem.
Mam jeszcze jedno skrzące światłem na trzcinach i tataraku południowo-zachodnia zatoka Łebska w wieży widokowej w Klukach.
321.https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1315288912
Trójeczka - mbsz - najlepsza.
Pozdrawiam.
P.S.
Zainstalowałem tego "ICE" i ... jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :)
Dzięki.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 07:48 ---------- Poprzedni post był o 07:45 ----------
Ta panoramka jest GIT.
Pozdrawiam.
Witaj apz, 320 naj, no i kolorki super :grin:
Bardzo grzebałeś przy nim czy kolor taki natiur?
320. To pole nieznanej mi rośliny. Jak przejeżdżaliśmy wczoraj - już go wykosili częściowo. Dziękuję za wizyty - poniżej panoramka zachodniego końca Łebska zrobiona chwilę przed zachodem z...ambony myśliwskiej.
322.
Podobają mi się te eksperymenty z panoramami, postęp też widać, ćwiczenie czyni mistrza jak mawiają górale:). To czerwone poletko to tak mi się wydaje zwykła gryka przed zbiorem. Pozdrawiam
317b i 320 bardzo fajnie. Ciekawe kadry w połączeniu z kolorystyką dały piękny efekt :)
Panorama fajna tylko u mnie niebo jakoś dziwnie wygląda. Nad budynkiem, po środku zdjęcia wygląda jak ściana malowana wałkiem :shock: :wink:
Panoramka z dzisiejszego przedpołudnia - okolica wejścia na plażę z Rąbki - miejsce wejścia do Słowińskiego Parku Narodowego od strony Łeby.<br>
323.https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1315691146
Zapraszam AP.
323 - świetne ;)
W pełnej rozdzielczości, na 323, widać na linii horyzontu, cztery wyraźne łączenia.
317b jest super, podoba mi się też 321 i 322. Ostatnia panoramka to 360 stopni chyba, no szkoda tych łączeń na morzu byłoby super.
Wcale nie jest łatwo zrobić taką panoramę jak 323. Główny problem polega na tym, że chmury się przesuwają! Może pomóc wykorzystanie Celeste w Huginie (ten algorytm eliminuje punkty kontrolne w chmurach) albo ręczne ich wywalenie. Ponadto warto zadbać o wypoziomowanie horyzontu (a nawet trzeba by ładnie się panorama zawinęła).
PS. Sporo się narobiłem, by panoramy z Łeby miały niepocięte sznurki latawców!
T34 też miał widoczne spawy a wojnę wygrał.
Przyjemna ta panorama. Kojarzy mi się z Krzywymi w PS ;)