Bardzo fajne zdjęcia - delikatne HDR-y jednak ciut przesłodzone, jakby to była nowa zamieszkiwana chatka - ok, tu brakuje trochę szarości i brzydoty ;)
pzdr
Wersja do druku
Bardzo fajne zdjęcia - delikatne HDR-y jednak ciut przesłodzone, jakby to była nowa zamieszkiwana chatka - ok, tu brakuje trochę szarości i brzydoty ;)
pzdr
Kasprzyk - właśnie mi najbardziej podoba się ta brzydota pokazana pastelowo, słodko, landrynkowo. Surrealistyczny niemal klimat.
W czarno-białej serii wszystko było oczywiste - stara chałupa, ziarno, szarości. Tu zaś jest element zaskoczenia - błękity i soczyste czerwienie w zestawieniu ze starą, zmiętoloną pościelą (czuję zapach butwi), z niedopitą flaszką, oldskulowymi szklankami z wzorkiem...
Jestem pod wrażeniem. Najbardziej przypadły mi do gustu kadry ze stołem.
E-trójka w dobrych rękach :) Baaardzo fajnie uwieczniony klimacik starej chałupiny - najfajniejsze otwarte okno i zaglądanie Olkiem do wewnątrz :)
Za bufetową - kolory dodały smaczku - BW by to wypaczyło.
Nie będę się kobietom sprzeciwiał :)
Tak jak napisałem, mi także się podobają.
pzdrówka
bardzo pasująca i dobra obróbka. To jest właśnie HDR służący wydobyciu piękna a nie tylko efektu efektu HDR...świetne foty.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ktotek,
Ładna seria, satysfakcjonuje pod względem czystej techniki i warsztatu foto. Widać koncept.
Najbardziej podoba mi się czołówka - fotka chałupy. Widzę tam wibracje na dachu, na niebie, na ścianach, rytmy (okna, drzwi) oraz wspaniałe bang w dachu puentujące utwór.
Niezła jest martwa natura we wnętrzu, pięknie ukazana martwota bebechów i beznadzieja nędzy.
Pzdr, TJ
Dziękuję za komentarze, szczególnie za powyższy bo takie miałem założenie przy obróbce, mając zresztą dylematy czy idę w dobrą stronę...
Tym razem kilka zimowych pstryków - pewnie ostatnich w tym sezonie. To są pierwsze zdjęcia wykonane E-trójką więc zainteresowanie kadrami musiałem podzielić nauką E-3. Mam nadzieję, że kadry nie ucierpiały bardzo ;-). Dziękuję Plumek (nie wiem jak odmienić ;-) - Plumkowi?) bo już wyraziła opinie o zdjęciach jako beta testerka ;-)
Poniższe zdjęcia to efekt konwersji na b&w i lekkiego zimnego podbarwienia - jakoś tak mi pasowało do zimy...
397.
398.
399.
400.
401.
Czterysetka najfajniejsza, ciekawa abstrakcja wyszła.
Światłocień, obłe, zamrożone kształty, rozbłyski światła w drobinach lodu...
Bardzo mi się podoba.
Ostatnia seria z domkiem podoba mi się, ciepłego klimatu dodaje obróbka.
Ale fajna ostatnia zimowa seria:) Bardzo mi przypadła do gustu. Niektóre są takie...odrealnione. Bardzo ciekawe podejście do tematu.
Sesja domu rewela światło super, szkoda że jego dobre czasy przeszły
W zdjęciach z domkiem hdr nie dokucza jest umiarkowany i w efekcie przyczynia się do lepszej jakości zdjęcia. Zatrzymałem się na dłużej przy widoku domku na zdjęciu 391, następnie na jego wnętrzu na kadrach 393 i 394. Zdziczały winogron na zdjęciu 396 oplata domostwo w obawie aby się nie zapadło. Z zimowych plenerów podobają się 397 gdzie nurt wody jest ukierunkowany taflami lodu, 399- fantazyjny kształt topniejacego lodu i zdjęcie 400 gdzie śnieżna powierzchnia jest łagodnie pofalowana i poprzecinana liniami cienia, świetny kadr.
397 i 400 ful wypas.
393, 394 bardzo ciekawe w odbiorze,
397 kadrowałabym inaczej, pod hdr najbardziej pasuja mi krajobrazy z chmurami w tle a ich nie brakło jak widzę, widziałabym dom po skosie w lewej części kadru a po prawej widok z pól czy co tam obok było.
bardzo ciekawe fotki zimowe, moje faworytki to 399, 400 i 401.
Pozdrawiam :)
Ktotek, nie chcesz może zmienić nazwy wątku? :-)
Interesująca ta ostatnia seria.
Nie słuchaj się Radia.
Hmmm, pomyślę bo obecny stracił aktualność. Jak coś wymyślę zwrócę się do kogo trzeba. Smerfie - co byś powiedział na tytuł - Zdjęcia by ktotek ;-) ŻART!
Dziś wstawiam kilka zdjęć z ZD 9-18. Takie było założenie - trochę się oswoić z tym obiektywem, wszystkie zdjęcia z niego. Wstępnie podoba mi się - jest dużo przestrzeni, zdjęcia oddychają... Uprzedzając komentarze - wiem, że schrzaniłem zdjęcie z koniem - nieco za późno nacisnąłem spust migawki, szkoda, że kopyto i dyszel nie zmieściły się w kadrze ale i tak mi się podoba więc wstawiam je tu.
402.
403.
404.
405.
406.
407.
408.
Prostowałeś, czy wyplute z aparatu ?
Nic nie prostowałem. To są pełne kadry z aparatu. Zapomniałem dodać, że na niektórych zdjęciach na obiektywie był filtr połówkowy Cokin P 121 M
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I chyba wszystkie te kadry są na najszerszym położeniu obiektywu a więc 9 mm.
Bardzo dziękuję - właśnie się zastanawiam nad tym modelem lub sigmą 10-20. Wbrew temu co wychodzi z milimetrów, ze specyfikacji wynika że sigma jest szersza.
No nic, laptop do sklepu i pomiary na szybko :)
Uff, zapomniałem o cropie i ... lenistwie :)
Jescze raz dzięki -> + :)
Elegancka, klimatyczna seria, jak zwykle bardzo ładna w Twoim wykonaniu.
Fotka z furmanką genialna, pięknie wychwycone cienie drzew na innych kadrach, miło się ogląda.
pzdr
Cała seria supcio bo każda fotka inna. Motywy nie powtarzające się za specjalnie. Może pierwsza z nich troszkę nudniejsza ale całość oddała fajny klimat.
Pozdrawiam
Przyjemna jest ta wiosenna seria . A w niej 408 najbardziej się podoba :)
bardzo ładne kolorki i widoczki - takie wiosenne już.
Niestety na ostatnich fotkach 402-408 absolutnie nie widać aby to było robione ultrawide.
Wiosenne fotki bardzo przyjemne sam się dziś wybrałem coś pstryknąć na zbliżającą się wiosnę, ale niestety deszcz mnie przegonił:cry:
Bardzo ładne fotki...wiosna w zimie.
Inspiracja...jutro idę focić!!!,widoczki...
Pozdrawiam.
Plenery fajne i szkło pieknie rysuje. Z koniem jak dla mnie bomba.
Dziękuje za komentarze. Po zimie jest duże zapotrzebowanie na ładne widoczki więc wstawiam jeszcze kilka z ZD 9-18.
Hmmm - założenie było takie żeby zrobić tym obiektywem przyjemne zdjęcia a nie takie żeby wykazać jakieś szczególne cechy ZD 9-18. Dla mnie widać na tych fotach mniej więcej jakim szkłem było robione (np. przerysowanie konia) ale ja jestem najgorszym możliwym recenzentem własnych zdjęć ;-).
Jak chciałeś napisać, że nie wykorzystałem potencjału jaki daje tak szeroki obiektyw to pewnie masz rację - sprzęt trzeba poznać, okiełznać a ZD 9-18 jeszcze jest mi obcy - muszę zaglądnąć w wizjer co się dzieje w kadrze, szkła które mam dłużej potrafię przewidzieć...
Bardzo miło czytać, pochwal się wynikiem.
409.
410.
411.
412.
413.
414.
411 - moim liderem ;) Fajne miałeś światło na tym spacerze. Mniemam , że w ostatnią sobotę ?
Jakiś "nju trend" z tymi krzywiznami? :wink:
Postrzelałabym jakieś zdjęcia kapliczce z 409, może być ciekawie. :)
No za ostro ktotek... to nie pokład kutra... może sie zakręcić w głowie...
Nie mniej 411/412 świetne
Poprzednia seria nieco ciekawsza choć z tej 412, 413 i 414 całkiem całkiem. Przyjemne bo całkowicie naturalne bez zbędnych podkręconych kolorów kontrastów i innych wypasień.
Pozdrawiam
Oglądając zdjęcia przekonałem sie ostatecznie do tego obiektywu. Droga u której szczytu jest kapliczka bardzo przyjemna. 410- zwiastujące wiosne bazie pod którymi dogorywa przemarznięta trawa tworzaca ciekawą fakture. W sumie nie wpadłbym na taki myk jak na zdjęciach 411 i 414. Raz, że ciekawe i z fantazja skadrowane to jeszcze dodałeś receptę jak robić pod światło i olkiem nie wypalić.
Dziękuję za komentarze i odwiedziny. Dziś wiosennie, właśnie wróciłem z lasu, spędziłem trochę czasu przy jednym stawie fotografując żaby ;-). Dużo tego mam, tak na szybko wstawiam kilka, jak będą chętni na oglądanie będzie więcej. E-Trójka spisała się na medal, aparat jakby stworzony do takich zdjęć, AF, stabilizacja, odchylany LCD, uszczelnienia - wszystko co potrzebne do żabiej fotografii...
415.
416.
417.
418.
419.
420.
Pierwszy ropuch zostawia następne w cieniu.
Najlepsze ujęcie i przedstawienie ropuchowatości z serii.