j.w.
https://forum.olympusclub.pl/showthr...458#post715458
Wersja do druku
według plotek to NEX-7 ma mieć 24Mpix jeżeli ta plotka się sprawdzi to podziękuję sony za współpracę i przejdę na Olympus E-P3 i E-PL3 mają mieć po 12Mpix i to mi w zupełności wystarczy;)))
Te plotki są chyba przesadzone. Przeskok z 16 na 24 mpx byłby za szybki. Zawsze to było 2-3 mpx więcej. Jeśli w ogóle rozdzielczość się zwiększy, to nie sądzę, aby przekroczyła 20 mpx.
To NEX-7, profesor nie student.
Nexy: 3/5 zostaną tam gdzie mówisz. Toto ma być high-tech, konkurujący z GH2, ta matryca ma również wylądować w A77 czyli następcy A700 tj. bezpośredni konkurent D300s/7D, poza tym skoro taki GH2 ma aż 16 a Sams ma 18 MPx (nowe rozdanie), więc Sony nie może zostać w tyle ;)
Dodatkowo droższe cropy jak już mają super AF (D300, 7D) są sprzedawane jako extendery, więc taką konstrukcję kupi i prosumer i pro (ptasznik, aviator).
NEX-7 = A77 (Sony guts ;))
Spokojnie, Siódemka będzie mieć więcej guzików i kółeczek - połączenie Powershot G Canona z subtelnym urokiem A900 :mrgreen:
No i nie wykastrują tak wideo jak w trójce (9mbit), podejrzewam, że będzie "max w avchd".
Jeszcze jakiś UWA by się przydał.
NEX-7 z wbudowanym EVF + ZEISS 24mm f/1.8
E 55-210 OSS wygląda jak monopod pod Nexy, z tej perspektywy również Zeiss śmiało wkracza na terytorium... 14-140 :)
Nex 7 i Zeisik zapowiadaja sie ciekawie, reszte zrobi marketing jak to w Sony.
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Tesknie za A900:)
Po bagnecie widać, że NEX7 będzie większy od E-Px
16-50mm i CZ 24mm straszne ogóry będą :wink:
Fajny ten NEX-7.
1981 Sony Mavica
Dobre, tylko zauważ, że ani 3/5 ani 7 nie gwarantuje dobrego uchwytu/balansu.
W mikro też miodzio E-PM1, ale jest też i ogór GH pod ptaszniki typu 100-300. Czyli gdyby był Nex-9 (Dynax-9 ;)) to wszystko było :cool: bo tak jak zauważasz, lepsze większe szkło (pod aps-c) niż mniejsze gorsze. Z drugiej strony jest naleśnik 20/1.7 - imho optyczny benchmark "małej optyki", nawet programowo poprawianej i jesteśmy tuż przed premierą 12-50/2.5 Panasa, które znowu imho będzie optycznym benchmarkiem "małej optyki w zumie."
Panowie nie przesadzać i nie powielać obiegowych (często wyssanych z palca) opinii.
Sam mam NEX'a i E16mm i naprawdę na zdjęciach nie widzę jego bylejakości. W centrum kadru jest równie ostro jak z najlepszych obiektywów, w samych rogach jest kiepsko i mydłowato (ale maskuje to winieta), w pozostałych miejscach nie odbiega od normy. Może zdjęcia tablic w powiększeniu pokazują róznicę, ale tzw zdjęcia z życia zrobione mZD12mm i E16mm wg. mnie nie będą się różniły. Teraz pozostaje kwestia czy wydać około 2500zł na mZD12 czy może 500zł na E16mm? Ja, gdybym miał wybór w tym samym systemie, kupiłbym szkło za 500zł, podobnie postąpiłoby dziewięćdziesiąt parę procent innych użytkowników, dlatego w systemie m4/3 nigdy nie pojawi się "tani" 12mm obiektyw.
raczej przedmówca ma racje olek i panas nie słynie z tanich szkieł
Arturs obiecał mi 24LII, spróbuję namówić drugiego kumpla na udostępnienie E16@Nex3, ideałem byłoby mieć jeszcze 16/2.4NX. Będą pstryki z życia.
Nie, nie, nie.
Sony mogło poprawić tego Czesia korzystając z... korekty programowej. Co to wstyd, przecież już mają i SLT i EVF. Wychodzi na to, że szybko chcieli zareagować na niewątpliwy sukces mikro (w Japonii).
Co do cen: kwestia mocno indywidualna. Dałbym dużo więcej gdyby 12/2.0 miało powłoki z 24LII (lub lepsze ;)) i CA było lepiej skorygowane. Być może (zgodnie z oficjalnym stanowiskiem przedstawiciela Oly; około rok temu) niedługo wprowadzą pełną korekcję (geometryczną i CA) działająca we wszystkich możliwych konfiguracjach (Panas<->Oly<->Fuji?<->Sigma).
I to jest normalne, nienormalne jest to, że do Nex nadal nie ma szkieł i musiałem kumpeli polecić D5100 czytaj: ogóra.
a co sądzicie o tym http://www.eoshd.com/content/3601/so...ch-august-24th
Od dawna, tzn od początku istnienia systemu to powinno być. Np. korekcja NEX z E15 w LR3 jest moim zdaniem wzorcowa.
Wypuszczą CZ24 i będzie kompletny, jak dla mnie, system (z portretówka w manualu). Szkoda, że cenowo będzie podobnie drogo jak w m4/3, ale może Samsung wyskrobie jakąś sensowną puszkę bo 16,20,30 byłoby idealnym rozwiązaniem.
Wg mnie Sony ma dziwne pomysły. Najmniejsze korpusy NEX3/5 i największe obiektywy do nich. Teraz NEX7 o wielkich rozmiarach i ciągle wielkie ogóry. Przelotka z lustrem i AF fazowym po to aby podpinać wielkie ogóry z bagnetem A. A wystarczyłyby np. dwa naleśniki 24 i 35mm w cenie i jakości E16mm - tylko powstałby problem - kto kupowałby ogóry ze straganu Sony?
Niestety dziedzictwo bagnetu A ciąży mocno na planach Sony. Ciągle główkuje jakby tu ciągnąć oba systemy jednocześnie i stoi nad nimi rozkrakiem. N i C doskonale zna problem i jak na razie odpuszcza mikrusy, bo wiadomo, że jak się nie zapanuje nad rozkrokiem to można zrobić szpagat i poobijać sobie jajka :wink:
I tu decyzja Olympusa i Panasonika jawi się jako bardzo rozsądna - cała para w mikrusy. Dobrze, ze i Samsung podąża tą ścieżką.
chodzi o elastyczność 7 zawsze to jednak mniejszy korpus niż lustrzanka a możliwości ze szkłami takie same no i wtedy olbrzymi wybór szkieł
Zobaczymy jak pierwsi uzytkownicy wezma do reki nowego Nexa bo teraz mozemy tylko spekulowac. Korpus jest b.ladny - pewnie jest wyzszy o kilkadziesiat milimetrow bo musial sie zmiescic wizjer i sanki.
Szkoda tylko, ze wizjer jest na rogu- moze byc ciezko pionowo kadrowac. Grip mnie zaskoczyl?
Wyklikane z mobilka
Ten NEX 7 ma wbudowany wizjer, czy zewnętrzny? Bo w jednym miejscu piszą coś o zewnętrznym niekompatybilnym z starymi NEXami.
Body wygląda ok, jeśli będzie w miarę tanie, kto wie, może się bym skusił.
biorąc pod uwagę ze to body "7" ma byc klasy pro to i tak będzie lżejsze od klasycznej puszki klasy pro tak wiec zestaw z ogórem będzie lżejszy:) a o to chyba chodzi
tez mi się pdoba :wink:
7 ma ponoć wbudowany EVF, zewnętrzny EVF jest dla nowej 5, do starych 3, 3c i 5 nie będzie się nadawał.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
W sumie dyskusja nie ma sensu, ale sądząc po wadze E-P3 to NEX-7 powinien ważyć około 400g mniej się nie da, bo pro z plastiku raczej nie będzie. Do tego przelotka z lustrem - pewnie około 100-150gram czyli mamy 500-550gram - magnezowy uszczelniany korpus waży około 750-800gram (np. E-1/3/5). Typowy standardowy zoom ogór to minimum 500gram. Moim zdaniem różnica w dźwiganiu 1000g a 1250g jest żadna, a przy mocno wykastrowanej ergonomii, raczej nie warta zachodu.
Ale rozwiazanie wzorcowe ma tylko u43. W wizjerze, na ekranie - widzimy obraz juz po korekcji.
To samo w wideo.
To samo w JPG.
To samo w RAW.
A w przypadku NEX - mamy matryce o okreslonej ilosci Mpix, kadrujemy i... Potem sie dziwimy, ze po korekcji mamy obciety kawalek, ktory umiescilismy w kadrze.
Wideo nie skorygowane.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pozwolilem sobie Twoje trafne i zabawne stwierdzenie puscic dalej, podajac zrodlo, ale od siebie - zamieniajac S na O:
http://www.canon-board.info/showpost...postcount=1780
Mysle, ze Sony okazalo sie jednak odwazniejsze, niz Olympus i po prostu idzie w zupelnie nowa strone, nie nasladujac i goniac C i N - ale samemu wyznaczajac nowe. Tak jak zdecydowal sie pierwszy Panasonic, i wreszcie w koncu Olympus.
No to chwała Olkowi za to, niemniej jedna należy pamiętać o tym, iż takie rzeczy robione online (w locie) zżerają moc procesora, którą można przeznaczyć na inne cele np. obsługę AF. Poza tym jak procesor pracuje to zżera akumulatory. No i opracowanie, wytestowanie firmware też kosztuje i trwa. Ale ja z JPEG'ów nie korzystam więc mi rybka gdzie i kiedy obrabiam zdjęcia.
Dla mnie matryca to taka krzemowa klisza. Na dobrą sprawę to puszka mogła by nie mieć LCD/EVF do podglądu zrobionego zdjęcia. Człowiek przynajmniej bardziej przykładałby się do patrzenia na wskazania światłomierza i analizował scenę. A tak to klepie kadry jak idiota, potem sprawdza na LCD i jak coś nie pas, to klepie następną serię, bez sensu, ale sam tak też robię.
Tak samo jest z kalkulatorem, liczysz liczysz i tabliczkę mnożenia zapominasz ... albo nawigacja samochodowa ... :wink: uzywasz i nawet nie wiesz kiedy idiociejesz.
Fakt, cenna uwaga. Ja jestem przyzwyczajony do nieco szerszego kadrowania niż potrzeba, tak jakoś przez lata wyrobiłem w sobie taki odruch. Co do wideo to mi na oczy nie rzuciły się jakieś wady NEX'a, ale ja jak na razie tylko ot takie amatorskie klipiki robię. W edytorze do klejenia ujęć video mam natomiast narzędzia do poprawiania obrazu, muszę sprawdzić czy CA, winieta i geometryczne też są.
Nie ma sprawy, miło mi.
I o to chodzi im więcej nowinek i pomysłów wcielonych w życie tym lepiej dla nas użytkowników. Należy mieć nadzieję, ze N i C w końcu ruszą dupska (tłuste) i spożytkują pieniądze (na nas użytkownikach zarobione).
kasacja - blad autora
Podaj link. Tymczasem ja rowniez podam do nowej 3'ki:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1030741
Przepraszam - pomylilem z innym modelem.
Moj telefon niepoprawnie wyswietla od wczoraj niektore okienka i nie widze pelnych tytulow watkow - dostaje tylko tekst.
Wyklikane z mobilka
Hmmm, nie mam naleśnika Sony, oglądałem jednak sporo sampli z Sieci i szczerze to ten obiektyw jeżeli otwarty to jakiś dramat. Chętnie zmienię zdanie - jak masz to zobaczę jakieś pejzażowe pstryki na otwartym obiektywie - żeby w rogach była trawa gałęzie drzew itp. albo budynki - anteny, cegły...
Sample z mZD to jednak inna liga.
Karol masz rację że to inna liga, bo jaka cena takie zdjęcia, bo nie ma obiektywu nowego za 500zł który jest idealnie optyczny więc zostaje nam kompromis albo super jakość, większe gabaryty i większa cena lub gorsza jakość mniejsze gabaryty i nisza cena i tego nikt na świecie nie zmieni tak będzie zawsze ;)
To po co kupować wypasione body i ograniczać się do budżetowego szkła?