Dzięki wszystkim za komentarze.
Kadr jest właśnie taki, bo zależało mi na tym "krzyżu" z drzew po lewej. Niestety, chyba jest on zbyt słabo widoczny :/Cytat:
Zamieszczone przez szklarz
Wersja do druku
Dzięki wszystkim za komentarze.
Kadr jest właśnie taki, bo zależało mi na tym "krzyżu" z drzew po lewej. Niestety, chyba jest on zbyt słabo widoczny :/Cytat:
Zamieszczone przez szklarz
Dzięki jeszcze raz. Wrzucę też jakieś znicze :) Chciałem pójść jutro na Powązki, ale niestety rano ma nie być słońca :/ No nic, zobaczymy, najwyżej pójdę w weekend. Znów Zuiko 50/1.8 w akcji.
162. Znicz 1
163. Znicz 2
Pzdr
Co do figury to glebia zdecydowanie za mala a co do krzyza jesli mowisz ze powinien tam byc widoczny to sprawa wyboru zdjecia jest prosta: wiecej kontrastu = wiecej krzyza :-)
Dzięki za komenta. Ja właśnie nie wiem, czy powinien być widoczny :) Chciałem, by był, ale sam z siebie nie jest i nie wiem, czy uwidaczniać go siłą.Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
A co sądzicie o dwóch ostatnich fotkach?
Pzdr
Jeśli już to 163, 162 trochę za szeroko (wysoko), pusta góra psuje zdjęcie.
Ale na obydwóch widzę raczej kolorowy galimatias niż pomysł na zdjęcie ;)
Pomysł jakiś był, ale czasu było mało ;) Jutro prawie na pewno idę rano na >1h na Powązki, może będzie lepiej :) I jeszcze jedno: Klikajcie w fotki, bo w tych pomniejszonych się kaszana robi.Cytat:
Zamieszczone przez Woytec60
Pzdr
Nie bardzo mię się widzą...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Jak tak na nie patrzę, to też coraz mniej mi się widzą... Chyba zbyt byłem zachwycony bokehem i rysowaniem Zuiko 50/1.8. Zobaczymy, co mi sie uda ustrzelić jutro. Mam nadzieję, że będzie lepiej.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pzdr
Byłem dziś z rana godzinę na Powązkach, miałem aparat Zorka 5 i zrobiłem kilka zdjęć...;) Byłem z bratem (może on też coś wrzuci) i mam kilka zdjęć do pokazania. Oto one, może tym razem będzie lepiej:
164. Spojrzenie
165. Twarz
166. Znicze
Pzdr
Rozumiem, że nie jest lepiej, bo nie komentujecie? Czy to przez ogłoszenie cen E-3? Szkoda w każdym razie :(
Jest lepiej. Ale ja nie przepadam za zdjęciami z cmentarzy. Przygnębiają mnie. Wolę oglądać plastikowe panienki Willowa ;) .
:) Ja uznałem, że może być to niegłupie miejsce na fotki i się wybrałem. Pewnie sie jeszcze kiedyś wybiorę. Szkoda, że już w większości liście spadły, tło było brzydkie i często nie miało sensu patrzeć przez obiektyw w górę. Rafał, masz może jakąś sugestię, co poprawić, czego brakuje?Cytat:
Pzdr
Nie znam się na fotach cmentarnych, więc trudno mi cokolwiek doradzić. Nie lubię takich zdjęć.Cytat:
Pozdrawiam
ps. Gdybym musiał zrobić fotę na cmentarzu, to szukałbym jakiejś staruszki zapalającej świeczkę na grobie swojego dawno zmarłego męża.
Rozumiem. Następnym razem wezmę jakąś gołą panią na cmentarz, może trafię w twe gusta ;) :razz:Cytat:
Szczerze?
Pierwsze mi się podoba, chociaz nie wiem dlaczego leci na prawo.
Czy taki byl zamysł? Mimo to zdjęcie ma jakiś pomysł, wiecznotrwaly posąg pochyla głowę nad ulotnością ludzkiego życia..
Drugie bardzo fajnie oddaje fakturę grobowca a trzecie pokazuje, że użyte szkło ma bardzo małą głębię ostrości ;)
Lubie Twoje zdjęcia, nawet bardzo ale z tych podoba mi się (po wyprostowaniu) tylko pierwsze.
Szczerze poproszę, szczerze :)
Pierwsze leci? Jak to?! Dla mnie to się tego nie da stwierdzić na takiej fotce i nie ma to znaczenia (nie ma tam nic, co powinno być poziome/pionowe). Serio, zupełnie nie czaje :)
nr 166 dla mnie rewelka. Super to wypatrzyłeś.
IMHO nie widać, że leci. Za Sucharem - nie ma się do czego odnieść, więc nie mam takiego wrażenia.
Ta druga seria całkiem całkiem. Ładna kolorystycznie, z klimatem. Chyba najbardziej podoba mi się ostatnie - ładna ta perspektywa ze zniczy.
Mnie nie przygnębiają zdjęcia z Wszystkich Świętych, trudno jest zrobić coś nieoklepanego, sama techniczna poprawność to za mało. Twoje jakoś zatrzymały mój wzrok, może nie rewelka ale... coś w nich jest. Mówię oczywiście o tych trzech ostatnich, bo zdjęcia typu "patrzcie_jak_ostrzy_moje_nowe_szkiełko" z lekka mnie drażnią ;)
Dzięki za komentarze :) Chciałem zatrzymać trochę tego klimatu, jeśli to widać, to bardzo się cieszę. Chyba wrzucę te fotki do Galerii.Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
"zdjęcia typu "patrzcie_jak_ostrzy_moje_nowe_szkiełko" z lekka mnie drażnią ;)"
Sorry, jakoś tak samo wyszło... :oops:
Pzdr
Spójrz na owal portretu kobiety (wyświetl siatkę), wyraźnie leci.Cytat:
Poza tym po wyprostowaniu zwiększa się pochylenie posągu i wygląda ciekawiej.
http://img14.imagevenue.com/loc840/t..._122_840lo.jpg
Oczywiście MZ, a ja sie nie znam...
PS
Przekręciłem o 4 stopnie ale chyba dałym jeszcze z pół.
Prawdę mówiąc, to dla mnie... nie leci ani na jednym zdjęciu, ani na drugim :) Jedyne co, to na Twoim Wojtku posąg jest pochylony. Jeśli by to zdjęcie aż tak radykalnie obrócić, to bardzo dużo trzeba będzie obciąć i to chyba nie wyjdzie na dobre. Dla mnie nie leci, po prostu jest jak jest. MZ po prostu nie można powiedzieć, czy leci, czy nie. Taki typ zdjęcia (moim zdaniem). Dzięki za polemikę.
Pzdr
Suchar, to nie było picie do Ciebie, jeno do ogólnoprzyjętego tryndu ;)Cytat:
Teoretycznie można dowieść, ze leci analizująć owal fotografii.
Ale nie o to chodzi, zresztą dlatego zapytałem, czy taki był zamysł.
Co do obcięcia to masz zupełna rację, dlatego tylko przekręcilem a nic nie obcinalem bo nie ma z z czego.
Ja zawsze walę szersze kadry i tne jak mi wygodnie, na potrzeby Galerii można to robic niemal dowolnie ;)
Zamysł był taki, by powstała taka fotografia, jaka powstała ;) Ostatnio zacząłem się na tym łapać, że czasem za bardzo myślę o małym rozmiarze, a nie odbitce. Kilka dni temu druknąłem sobie moje molo z Egiptu w formacie 46x61 i będzie wisieć na ścianie. Po to się robi zdjęcia :)
Agapiet, wiem. Wiem również, że wczoraj to ja się w ten trynd wpisałem (niechcący, ale się wpisałem) :)
Pzdr
EDIT: Wszystkie trzy ostatnie fotki są w Galerii.
161a to jest najlepsze gdyż pierwszoplanowy posąg jest tutaj najbardziej estetyczny na bw bardzo razi łuszczaca się farba, 163 znicz wśród jesiennych liści na pierwszym planie i na tym koniec a brakuje choćby zasygnalizowanego punktu w oddali, 165 ciekawe i bogate zdobienie, 166 ładnie skadrowane i świetnie użyta głębia. Pozdrawiam. Jeszcze 164 pogodę i spokój burzy twarz figury.
164 - ciekawe skad ja znam ten motyw? Chyba go juz gdzies widzialem :)
https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=413&pos=2
A tak szczerze, mam nadzieje, ze zrobiles wiecej i ciekawszych, bo jak na razie potencjal niewykorzystany.
Znicze w ogole do mnie nie przemawiaja. Osobiscie jestem zdania, ze fotografowanie takich motywow na takim cmentarzu to strata czasu.
Trzecie z serii, bodaj drugie w kolejnosci wymaga dopracowania, ale mogloby cos z tego byc.
Dzięki Eddie za komentarz. Przeglądałem Twoje zdjęcia z Powązek, ale zupełnie nie pamiętałem tego zdjęcia. Sorry, głupio wyszło :(
Niestety, byłem tam tylko godzinę i to jeszcze wtedy, kiedy było zachmurzone niebo. Później się rozpogodziło. Wydaje mi się, że już jest za późno na focenie na Powązkach. Zostało bardzo mało liści na drzewach, dużo nagich badyli, co powoduje, że wszystkie zdjęcia z uniesionym odrobinę do góry obiektywem mają okropne tło. Zgadzam się, że potencjał nie został wykorzystany. Byłem tam po raz pierwszy na zdjęcia, kompletnie nie znam tego cmentarza i miałem tylko godzinę. Pewnie jeszcze tam wrócę i być może wtedy będę bardziej wiedział, czego szukać. I może będzie jakieś światło. Dochodzę powoli do wniosku, że fotografowanie takich martwych obiektów jakoś mi do końca nie leży. Wolę streetphoto, reportaż. Nie znaczy to oczywiście, że nie zamierzam próbować czegoś innego.
Pisałeś o fotce Twarzy, że wymaga dopracowania. W czym? Czego brakuje?
Wiejo, tobie również dziękuję. Ta pierwsza seria była zupełnie nieudana, jak się okazało. Druga chyba już trochę lepiej, choć też bardzo daleko od tego, coby mogło być. Byłem w zbyt dużym amoku, bo nie znam tego cmentarza. Miałem mało czasu i kadry wyszły niedopracowane. Wiem, że to żadne wytłumaczenia, nawet nie ma sensu się tłumaczyć. Trzeba tam wrócić i zrobić wszystko jeszcze raz, a porządnie.
Pzdr
Suchar. Dlaczego tak posępnie? Najważniejsze, że My żyjemy i tak trzymać. A co do zdjęć to znicze przy tablicach MZ wyszły Ci najlepiej.
Pozdrawiam
Grzesiek
nie jest tak źle, u mnie jest podobnie tak ok. 80% ląduje w koszu / archwizacji / obecnie rzadziej naciskam migawke a więcej powstaje w wyobraźni co do obrazu, kadru, staram się zaplanować efekt jaki chcę uzyskać i często mija się to z moimi oczekiwaniami ale wciąż wyciągam wnioski i uparcie do przodu. Pozdrawiam.
Dzięki koledzy :) Najbardziej mnie martwi to, że mam ostatnio coraz mniej czasu na fotki, a noszenie wszędzie E330 z 14-54 jest trochę uciążliwe (szczególnie razem z książkami w plecaku) i już prędzej biorę OM-20, bo mniejsze i lżejsze.
Jesli koncepcja Twoja wlasna, to nic glupio. Mogles tez chciec samodzielnie sprobowac zrobic taki kadr, tez masz do tego prawo.Cytat:
Luzik.
Dlaczego tak krotko? Godzina na Powazkach to zaledwie rozgrzewka. Dla mnie optimum to ok 4 godzin. Trzeba dobrze poczuc nastroj, a potem sprecyzowac sobie cel poszukiwan. Ten, przynajmniej w moim przypadku okazuje sie wlasnie w czasie pierwszej godziny. Czasami sa to figury, czasami ich czesci, innym razem motywy z ich wykorzystaniem czy tez drobne detale.Cytat:
Niestety, byłem tam tylko godzinę i to jeszcze wtedy, kiedy było zachmurzone niebo.
Przede wszystkim brakuje ostrosci. Druga rzecz, ja przedstawilbym taki motyw w czerni i bieli. To jest plaskorzezba, wiec ciezko o zabawe glebia ostrosci, dlatego trzeba kombinowac nad innymi sposobami ciekawego przedstawienia obiektu. Inna rzecz, ja nie obejmowalbym kadrem calosci. Warto poszukac najciekawszego detalu, fragmentu i na nim sie skupic. Efekt wtedy jest zazwyczaj ciekawszy. Twoj kadr pokazuje to, co kazdy moze zobaczyc spacerujac po cmentarzu.Cytat:
Pisałeś o fotce Twarzy, że wymaga dopracowania. W czym? Czego brakuje?
Jeszcze raz dzięki za rady. Tak, to była tylko rozgrzewka. Niestety, tylko godzinę udało mi się wygospodarować i właściwie to nie wiedziałem do końca, co chcę tam robić i czego szukać. Mimo, że starłem się do tego przygotować przed wyjściem. Wrócę tam jeszcze, na dłużej, ale nie wiem kiedy. Ostatnio w ogóle nie mam czasu na focenie i na nic, cobym chciał robić. Strasznie to wkurzające, szczególnie, że teraz jeszcze jestem przeziębiony.
Te płaskorzeźbę przerobiłem też na B&W, ale wyglądała gorzej. W kolorze te nieliczne listki odgrywają jakąś rolę, a w B&W właściwie zniknęły. Masz rację, że to jest to, co widzi się przechodząc tamtędy. Z powodu tak małej ilości czasu udało mi się zrobić tylko tyle. Kiedyś tam wrócę, na dłużej.
Pzdr
Znalazłem jeszcze coś takiego z tego wypadu na Powązki.
167. Błaganie
Pzdr
To bardzo mi się podoba.
Swietna kompozycja kadru, z ciemnym zarysem krzyża na jasnym tle nagrobka i jasnym na ciemnym tle drzew.
Pierwsza klasa :)
Woytec60 to ja to miałem napisać...
wypalony ogniem Sodomy ;)
bardzo fajna ostatnia fotka
ten krzyż w tle - bomba
Wielkie dzięki :) Śmieszne, że prawie zapomniałem o tej fotce, wstawiłem na początek inne, a zdaje się, że ta była najlepsza :) No to leci do Galerii!
Pzdr
EDIT: Błaganie jest już w Galerii. Zapraszam! :)
Mam jeszcze coś takiego. To już chyba będzie koniec zdjęć z tamtego wypadu.
168. Spirala
Pzdr
Błaganie - ładna kompozycja; bardzo eleganckie rozmycie tla, pozostawiajace je jednak czytelnym. Rozmyty krzyz z 'modlaca' sie figurka bardzo ladnie sie komponuje. Zdjecie ma nastroj i wymowe. Ta fotografia bije poprzednie bezwzglednie.
Spirala - tez ladna kompozycja. Troche bym pokombinowal z punktem widzenia, zeby ornament pozostajacy w tle umiescic bardziej w srodku kadru; ewentualnie mozna bylo przeniesc sie z aparatem troche w lewo, zeby przyciac prawej strony. Ciekaw jestem tego zdjecia w kolorze, mysle, ze ladnie by wygladalo w cieplych barwach.
Te dwa zdjecia uratowaly Twoja wyprawe. Naprawde milo sie na nie patrzy ;)