Listek boski :-) widoczki piekne.
Wersja do druku
Listek boski :-) widoczki piekne.
Jakieś zamiłowanie ostatnio mam do architektonicznych obiektów w górach :)
Hildesheimer Hütte 2899 m n.p.m. widziany z Schaufelspitze 3333 m n.p.m.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1353604555
Teraz widać skalę
ślicznie położone schronisko... :)
Ależ otoczenie... Z drugiej strony, jak na razie trudno będzie przebić TAMTEN domek :D
lubię takie góry i taką architekturę :-)
Super. Gratuluję.
Świetne foty Dobas.
No to poleciałeś z tym śniegiem :). Wstrzymaj się do opadów śniegu bo już mnie zmroziło :)
To te Alpy co to fociłeś jak my zlot robiliśmy? Czy tam jest jakaś normalna droga zaopatrzenia, czy tylko śmigłowiec dolatuje. Bo wygląda prawie jak światynia buddyjska. Tzn. jak ktoś dojdzie to jest szczęśliwy.
Rewelacja! Ale domek naj ;)
piękne góry !!
dzięki schronisku jeszcze bardziej widać ich monumentalność :)
uwielbiam tu zaglądac :)
Marcin jak wrzuci to raz a dobrze.
Pozdrawiam :)
hehehe dzieki.
Skoro już Klimaty górskie. to to zdjęcie musi się pokazać
Wysoko - tak spokojnie ponad 3500 mnpm po drodze do Machapuchare Base Camp...
Tlenu już mało dla niewprawionych, saturacja niska, puls szybki człowiek się męczy w tych trekingowych butach ze swym w miarę małym i lekkim plecaczkiem.
A tu nagle na luzaku wyprzedza go dwóch Panów w klapeczkach z ciut większymi i cięższymi plecaczkami..
A wszystko niesione na.... czole :) żadnych szelek żadnych pasów biodrowych ot szmatka na czole
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1354067538
da się ? :)
dobas, świetne zdjęcie i historia :)
Ale mięśnie na łydkach grają - niesamowite :)
... w takiej sytuacji można się wkurzyć... :wink:
Ja chodząc w tym roku po słowackiej stronie Tatr obserwowałem ludzi, którzy na specjalnym stelażu nieśli w górę skrzynkę piwa, zgrzewkę Coli, 2 razy po 10 kg cukru i jeszcze jakieś paki drobnego jedzenia albo np. dużą butlę gazową.
Fajne zdjęcie. :grin:
Powinni zainwestować w mniejsze aparaty. Mieliby mnie bagażu na głowie.
Świetna historia jako ilustracja do gadek systemowych o obuwiu trekingowym :D Prawdziwi twardziele.
Świetna fotka.
A technika "tragania" tych Gości - zdumiewająca.
Pozdrawiam.
Panowie po angielsku to "porters" po naszemu kolokwialnie portersi
a tak na prawdę to po prostu tragarze. Młode chłopaki, które w ten sposób zarabiają na życie biegając z wioski do basecampów ( albo i wyżej )
zwróćcie uwagę na przenośny kibelek - takie wygody dla turystów !!! :)
potem wrzucę zdjęcie jak wyglądałem jak uniosłem taki wór oczywiście w szyi mi coś chrupnęło :D
a prosili GOPROWCY tyle razy, żeby w klapkach i szpilkach w wysokie gory nie wychodzić !!!! :) a swoją drogą okoliczności cudowne !
no to dwa pustynne
Erg Chebbi
Take Only Pictures, Leave Only Footprints
I dwa architektoniczno urbanistyczne
Medresa Alego ibn Jusufa czyli szkoła koraniczna w Marakeszu. - tu mam sporo różnych ujęć bo zgłupiałem z zachwytu ze mam takie lustro z fontanny, że jest cień po skosie, że widać kafelki z dna fontanny, albo fragment ściany :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1359330428
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1359330426
Tym razem PEN E-PL3 i mzd 9-18
oj cudnie się będzie spało po tych pustynnych :)
piękne
W styczniu słonko dużo niżej świeci, fajnie z tym cieniem wyszło. Ja miałem prawie z góry. No i pomysł z fontanną super.
Godzina wejścia 11:50 - godzina wyjścia 14:21. w ciągu tych 2,5 godzin tylko dwa razy fontanna była wyłączona. Tak to złośliwie puszczali wodę aby ją "zbełtywać" i utrudniać pracę :D
---------- Post dodany o 01:15 ---------- Poprzedni post był o 01:03 ----------
hehehehe
mam nadzieję że mi nie !
Na rano foty muszą być na FTPie :/ więc lepiej nie przysnąć
Z perspektywy czasu oceniając - to strasznie fotogeniczny ten Erg podczas Złotej godziny. Mało czasu ale taki trochę samograj. Motytwów masa i możliwości masa, kształty, linie kolory... Wszystko do wykorzystania "zdjęciowego"
To bardzo fajny kraj a do tego blisko i tanio.
Urozmaicony, ludzie życzliwi. Warto. Czekam na Twą fotorelację i życzę pogody i światełka.
Ja polecam Dades, Ergi , Antyatlas zwłaszcza Tafroute, Atlas, Essaouira ciekawa... eeee co tu pisać - tam po prostu ładnie gdzie sie nie pojedzie ;)
O właśnie. Będziesz w Tafraoute ? Obiecałem sklepikarzowi odbitkę A4 z jego portretem to byś mógł podrzucić. Będzie o tyle łatwiej ze jego wizytówkę mam tylko po arabsku :D a wyjaśnić jak do niego trafic mogę spokojnie
Dobas Jest pieknie :) pozdrowki
Pustynne rewelacja, szczególnie ten widok na pierwszym. :grin:
Lusterka zarąbiste, bardzo mi się podobają. Pierwsza pustynia mi się kojarzy z Windowsami ;)
Podłączę się pod poprzedników. No po prostu dałeś czadu :)
Po dobasowemu, czyli jak zwykle - zarąbista wrzutka (i pustynne, i fontannowe).
Ja z pustynnych wolę to drugie. Reszta oczywiście też świetna.