A no tokował a dzisiaj wieczorem siedziała sobie parka w tym samym miejscu. Fajnie by było jakby zostały.
Wersja do druku
A no tokował a dzisiaj wieczorem siedziała sobie parka w tym samym miejscu. Fajnie by było jakby zostały.
Zakupiłem Sony Vegas i zmontowałem krótkie coś. teraz wiem jak trudną pracą jest w ogóle filmowanie i później montaż. Żeby zrobić coś sensownego trzeba mieć dużo dobrego materiału z terenu bo inaczej wieje nudą. Przy 4 minutowym kawałku (z fiksami w przejściach) trzeba trochę posiedzieć. Ale to też dlatego że nie znam jeszcze tego programu.
Wiosna nad Pliszką
Występują: Żurawie, Samotnik, Jelenie
http://www.youtube.com/watch?v=haDWTNDrJ8I
Coś pięknego Sławku :)
Fajny filmik, jeszcze nad skladem popracowac i bedzie miut i malyna;)
pozdro
No nie Sławek, słów brakuje. Pięknie i jeszcze raz pięknie. Boże ile Ty masz samozaparcia, o czasie nie wspomnę!
jak będziesz częściej wstawiał takie filmiki to idę zerwać umowę z dostawcą kablówki - i tak nic ciekawego na przyrodniczych nie ma :grin:
zorganizuje się jakiś fanclub czy cuś i będzie malina :wink:
wielki szacun dla Twojej pracy, pozdrawiam.
Sławek marnujesz się, dograj jeszcze lektora i wysyłaj do NG ;)
Super filmik! :)
Ciekawy materiał, kilka szczegółów do dopracowania. Ptaki pięknie pokazane, głos żurawi zawsze wywołuje u mnie gęsią skórkę. Pozdrawiam
Zapowiada się ciekawie, dobry materiał. Gratuluję i czekam na kolejne odsłony ;)
pzdr
Czad!!!!
piękności, piękności !!
Żurawie w końcu usiadły na jajach więc dałem im spokój.
Strzyżyk, mały, ruchliwy ale sympatyczny ptaszek. Trudno go ustrzelić bo ciężko złapać moment kiedy siedzi spokojnie. Najlepiej złapać strzyżyka na śpiewaniu.
http://img405.imageshack.us/img405/9489/strz1.jpg
Lubi stosy chrustu i powalone drzewa, tam śmiga jak myszka.
http://img822.imageshack.us/img822/8791/strz2.jpg
Śpiewanie nawet mu wychodzi. Można wykorzystać to, że ma wybrane miejsca do "ćwierkania".
Ten upodobał sobie wierzchołek 4metrowego świerka.
http://img7.imageshack.us/img7/9562/strz3.jpg
Pozdrawiam fanów nieskalanej popapranej niepoPSutej fotografii przyrodniczej.
Superowate te fotki. 2 i 3 !!!
Gratulacje i pozdrowienia.
1 i 3 mnie sie bardzo podobuje:)
Kiedys bede musial odwiedzic Twoje ostoje Slawku:))))))
pozdro
Wybralem trojeczke....ale chyle czola za trud wlozony w uchwyceniu ptaszka na pozostalych dwoch fotkach.
obłędne
Jak zrobiłeś, że szczyt 4m świerku był na wysokości obiektywu, wspinałeś się?
Szacunek :)
kapitalnie ma dzioba rozdartego - jak moja siostra prawie :-P
No spiewa jak nic ten strzyzyk :grin:
Fajne te polskie - zwierzaki - ptaki - strzyżyki :grin:
d300 gorsze :D
Pewnie duża część czytających mimowolnie puls sprawdziło. Trzeba przyznać, że w twoich rękach faktycznie widać różnice między puchami.
D300 ma dwie zalety w porównaniu do detrzyesa:
-crop- ale to tylko pozorna zaleta
- waga- czasami trzeba mieć jak najmniej do dźwigania w lesie, np. przy polowaniu z podchodu albo jak się włazi na drzewo
Innych zalet nie pamiętam:wink: (no , może jeszcze cena:grin:)
Jak wycisnę co się da z 7demki będę miał podobne zmartwienia i zmienię na większą matrycę. Na razie jeszcze dużo pracy przede mną.
Rykowisko dobiegło końca.
W tym roku przez kilka dni byłem gościem na terenie gdzie odbywają się największe rykowiska w kraju. Miałem okazję oglądać chmary po 80 sztuk jeleni. Niestety wielkie przestrzenie i zagęszczenie fotografów, myśliwych i innych amatorów rykowiska szybko mi się znudziły.
Czekanie
w zasadzie każdy dzień wyglądał podobnie. Leśniczy wprowadzał mnie w teren, objaśniał gdzie mam siedzieć i w jakich granicach się poruszać. Później następowało kilkugodzinne czekanie.
Najczęściej pierwsze porykiwania dochodziły z lasu już około 17ej. Czasami zdarzało się usłyszeć lub zobaczyć pierwsze niecierpliwe osobniki nawet o 15ej
Ale tak jest do połowy września kiedy myśliwi jeszcze nie polują. Kiedy padną pierwsze strzały, jelenie wychodzą z gęstwiny coraz później.
Ja wolę właśnie te wieczorne zdjęcia. Jeleń w świetle słonecznym wygląda dla mnie nienaturalnie
Gdy w dzień świeci słoneczko, które nagrzewa otwarty teren, wieczorem pojawiają się mgiełki. W takich chwilach mamy bardzo mało czasu na zdjęcia. Podnosząca się mgiełka szybko tworzy osłonę w którą jelenie instynktownie się chowają
Po kilku minutach już nic się nie da zobaczyć. Słychać, że jelenie czują się tam bezpieczne bo porykiwania i odgłosy skrzyżowanego poroża nasilają się.
Silny byk z dużym porożem pilnuje swoich łań przed krążącymi wokół rywalami, którzy ryczą od zmierzchu do świtu. Czasami jeden byk ma potężny harem:
Im ciemniej, tym więcej się dzieje bo jelenie czują się coraz swobodniej
C.D.N.
Piękna relacja, a właściwie mały reportaż :)
Świetna fotorelacja:). Zdradź, gdzie zrobiłeś te zdjęcia...
Piękne fotki :roll:
Sparafrazuję klasyka: "Sławki poszły w las" ;)
Fotorelacja jak zawsze doskonała. Pozdrawiam.
Lubie takie relacje opisujace mieszkancow lasow, kniei itp. podobnych urokliwych miejsc.
Good job...
pozdro
Jest na co popatrzeć. Gratuluję.
Kapitalna relacja.
Pozdrawiam
Przeczytałem z przyjemnością, zresztą jak zawsze. Ciekawi mnie trochę gdzie byłeś ? Słyszałem o takich chmarach w Bieszczadach, kiedyś takie jelenie były też a okolicach jeziora Łańskiego (mieszkałem tam, ale kawał czasu temu). Przyjrzałem się bykom - stawiam jednak na Bieszczady.
pozdrawiam i gratuluje