Zdjęcie odpowiada nazwie - Kształt przypomina róg i pięknie się komponuje kolorystycznie z otoczeniem. Ile miał milimetrów wysokości?
Wersja do druku
Zdjęcie odpowiada nazwie - Kształt przypomina róg i pięknie się komponuje kolorystycznie z otoczeniem. Ile miał milimetrów wysokości?
Marku to maleństwo było. Myślę, że kilkanaście milimetrów widzimy:).
Też tak sądziłem. Dlatego pytałem nie po prostu o wysokość a ile milimetrów wysokości:-)
Kanie dwie :)
Załącznik 269449
Załącznik 269448
Wyrosły na ściętym pniu. Gatunku nie znam, ale ładnie wyglądały więc zostały sfotografowane:
Załącznik 269530
jakieś grzybówki Mycena sp.:
Załącznik 269676
Załącznik 269677
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Próchnilec długotrzonkowy Xylaria longipes:
Załącznik 269678
Galaretek kolczasty. Jadalny, nawet na surowo. Niezbyt smaczny :(
Załącznik 269682
Ostatnie okazy ciekawe:-) A moje takie bardziej zwyczajne:
1.
Załącznik 269725
2.
Załącznik 269726
skąd te "obwódki/odbicia"?
Załącznik 269736
Uchówka ośla - otidea onotica.
Jadalny. Zapach przyjemny, smak słodkawy.
Załącznik 269740
To już tajemnica firmowa algorytmu składania stacków przez Olympusa:-) Zdjęcie zostało wykonane Olympusem OM1-II w trybie Focus Stacking i przy składaniu stacka aparat wyprodukował takie dziwne artefakty. Wstawiając zdjęcie o późnej porze jakoś ich nie zauważyłem. Muszę się kiedyś w wolnej chwili przyłożyć i usunąć je w programie graficznym.
Dzięki za zwrócenie uwagi na problem!
Czyli cyfrowy artefakt. myślałem że jakaś analogowa niedoskonałość sprzętowa...
Cyfrowy artefakt + niedbalstwo przy obróbce. Poniżej wersja poprawiona. Jest jeszcze trochę artefaktów w trawkach w dolnej części ale nie mam teraz czasu by z nimi dalej walczyć:
Załącznik 269751
No właśnie przecież o to chodzi - żeby fotografować, a nie siedzieć godzinami przed komputerem i poprawiać piksel po pikselu...
Też dorzucę coś od siebie. Malutkie nieznane dla mnie grzybki.
Załącznik 269780
Załącznik 269779
U mnie ostatnio wysyp takich grzybów - to chyba czernidłak kołpakowaty, Czy ktoś zna nazwę ludową?
Załącznik 269802
Ciekawy ten powyższy.
Tu chyba/może purchawka chropowata...? Jednak moja znajomość grzybów jest niska;]
Załącznik 270053
Zdjęcie tego Czernidłaka, super.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Świetnie!