-
2 załącznik(ów)
Odp: Koriolan- zdjęcia rozmaite
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Chyba wyrzucę swój monitor przez okno...
czy też tak macie, że na ustawieniu do przeglądania zdjec nie da się normalnie funkcjonować bo oczy wypala??
Akurat tak nie mam, mogę i 10 godz. przed monitorem siedzieć (co czasami mi się zdarza) bez uszczerbku dla oczu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Sorry, dla mnie to jest PRZEPAŚĆ - pomiędzy matrycą E30 a E-M1
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
To jest Rów Mariański, nie przepaść. Rzeczy nieporównywalne...
Tak sobie porównałem:
Załącznik 106842
Czyli mój panasonic G1 powinienem wyrzucić na śmieci, a co ma powiedzieć Mirek54, ma jeszcze gorszy. Panowie myślę, że przesadzacie na tyle na ile ta głębokość rowu mariańskiego wynosi (albo i więcej)i:grin:
Dajcie może jakiś przykład czego nie mogę zrobić G1 (w zakresie ogniskowych 14-150 i iso do 3200 bo takim dysponuję), a Wy to zrobicie OMD M1.
Wskazane oczywiście przykładowe zdjęcia.
Edit.
Spodziewałem się, że nie będzie odpowiedzi:)
Edit2
Kilka lat temu wzorowałem się na testach aparatów pod względem iso z strony fotopolis (podobne parametry ekspozycji)
Panas G1 iso 3200, (obiektyw kitowy) reszta w EXIF.
Załącznik 106859
Bardzo bym prosił aby w podobnych parametrach pokazać tę przepaść (rów mariański) do tych najnowszych matryc. Powinna być przyznaje choćby ze względu na większa ilośc MPIxeli co za tym idzie większą szczegółowość, że o lepszym iso nie wspomnę.
-
Ale co chcesz udowodnić zdjęciem płaskiego nieruchomego obiektu robionym na ISO 3200 przy 1/200?? Sztuka dla sztuki, równie dobrze mogłeś robic ISO 800 i 1/50.
To oznacza, że światła było od cholery.
Miałem E30 przez 4 lata, G2 ciągle jest w pudełku, mam EM1.
Nowa matryca to bajka gdy musisz skrócić czas w celu zrobienia nie poruszonego zdjęcia lub przymknać przysłonę dla uzyskania pożądanej głębi ostrości -przy kiepskich warunkach oświetleniowych.
W E30 rozsądne ISO kończyło się na 800, ewentualnie 1250.
1600 było już bardzo ewentualne.
Powalcz ze zdjęciami na krytym basenie -znajdziesz je na wcześniejszych stronach mojego wątku.
Zapnij długie tele -np 50-200 i zrób nieporuszone zdjęcie w hali, na stadionie, etc.
Absolutnie nie przekreślam G1 , EPL1 itd. To ciągle aparaty którymi wprawny fotograf zrobi dobre zdjęcie w 90% a bardzo dobry nawet w 95% sytuacji.
Nowa puszka pozwala przesunąć nieco tę granicę. Rzekłbym, że blisko 100%.
zwyczajnie nie mam już wymówki :)
Zdjęcie banknotu zrobione EM1 z 12-60 nie będzie prawdopodobnie znacznie odbiegało od Twojego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Akurat tak nie mam, mogę i 10 godz. przed monitorem siedzieć (co czasami mi się zdarza) bez uszczerbku dla oczu.
Możesz się zdziwić tak ja się sam zdziwiłem oglądając swoje RAW-y z Toskańskich katedr.
Tak sobie porównałem:
Załącznik 106842
...
Spodziewałem się, że nie będzie odpowiedzi:)
Edit2
...
Bardzo bym prosił aby w podobnych parametrach pokazać tę przepaść (rów mariański) do tych najnowszych matryc. Powinna być przyznaje choćby ze względu na większa ilośc MPIxeli co za tym idzie większą szczegółowość, że o lepszym iso nie wspomnę.
Czego się nie robi dla przyjaciół z forum... Dam Ci dwa rawy, poczekaj dni parę. Mam E_PL1, G-1 w domu i E-M5. Chwilę poczekaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ale co chcesz udowodnić zdjęciem płaskiego nieruchomego obiektu robionym na ISO 3200 przy 1/200?? Sztuka dla sztuki, równie dobrze mogłeś robic ISO 800 i 1/50
To oznacza, że światła było od cholery.
Jak pisałem wzorowałem się na podobnych zdjęciach testowych z Fotopolis i tam był właśnie taki czas.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Powalcz ze zdjęciami na krytym basenie -znajdziesz je na wcześniejszych stronach mojego wątku.
Zapnij długie tele -np 50-200 i zrób nieporuszone zdjęcie w hali, na stadionie, etc.
Chodzi Ci o takie cuś mniej więcej: klik1 klik2 to przy iso 1600 (są dane EXIF), zapewniam, ze jasno nie było (w LR rozjaśniłem sporo )
Niestety obiektyw mZD 40-150 tak średnio się nadaje do takich zdjęć jest zbyt ciemny, a nie winiłbym tu za bardzo puszki (matrycy) G1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak pisałem wzorowałem się na podobnych zdjęciach testowych z Fotopolis i tam był właśnie taki czas.
Chodzi Ci o takie cuś mniej więcej:
klik1 klik2 to przy iso 1600 (są dane EXIF), zapewniam, ze jasno nie było (w LR rozjaśniłem sporo )
Niestety obiektyw mZD 40-150 tak średnio się nadaje do takich zdjęć jest zbyt ciemny, a nie winiłbym tu za bardzo puszki (matrycy) G1.
Przy tej ilości światła i na jasnym obrazie, dolegliwości matrycy Panasonic-a nie są tak uciążliwe. Wyczekam na światło i pokaże Ci je w plenerze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przy tej ilości światła i na jasnym obrazie, dolegliwości matrycy Panasonic-a nie są tak uciążliwe. Wyczekam na światło i pokaże Ci je w plenerze.
Jak się sprawuje ten panas w plenerze ponikąd wiem. Bardziej mnie interesuje, chciałbym zobaczyć tę "przepaść" w porównaniu do M5(1) w podobnych kadrach i ustawieniach.
-
Jakbym miał 10zł to może bym pstryknął, ale się na święta wykosztowałem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ze świątecznego spaceru po Gdańsku.
Witam !
Obrobilem nieco jedno ze zdjec...
Wyszlo cos takiego ;)
https://db.tt/0d3TEhTw
Pozdrowienia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Zaje....fajna ramka :mrgreen:
Sorry nie mogłem się powstrzymać ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Zaje....fajna ramka :mrgreen:
Sorry nie mogłem się powstrzymać ;)
Witaj !
Skorygowalem ta nieszczesna ramke ;)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Skorygowalem ta nieszczesna ramke ;)
Spoko, tak mi się napisało :)
-
1 załącznik(ów)
jeszcze raz ten sam kadr- po raz pierwszy walczyłem w Lightroomie.
Efekt... nie podoba mi się- co zrobiłem źle??
On zupełnie inaczej widzi ORFa z E-M1 niż PSE 12
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Jeśli po raz pierwszy używałeś programu LR za bardzo się nie dziwię, że efekt jaki uzyskałeś może Cię nie zadowalać tym bardziej, że zdjęcie łatwe do obróbki nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Hmm.. nie powinien widzieć inaczej. Nawet gdyby były różnice powinno się to skorygować i lepszy efekt uzyskać z Lightrooma.
Może wstaw linka do RAW-a można będzie coś więcej powiedzieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Daj ORF'a. Teraz jest płasko i szumi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Dałbyś RAW-a ? - jesteś tester to możesz..
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
No tak mi wyszło... mocno zmieniony balans aby ten pomarańczowy zafarb zniwelować, choć nie wiem jak tam naprawdę było.
Załącznik 107065
-
-
1 załącznik(ów)
ja wypociłem tak
Załącznik 107071
-
3 załącznik(ów)
Też popróbowałem powalczyć z tym plikiem. Obróbka tylko w Ligtroom4. W PSE zmniejszyłem i podostrzyłem. Wpierw musiałem przekonwertowac .orf do .dng. LR4 i PSE6 nie czyta .orf z E-M1. Dng. był tak samo widziany przez LR jak i PSE. Czemu u Ciebie jest inaczej niestety nie wiem.
Mnie wyszło tak: Załącznik 107206 TwojeZałącznik 107207
Ustawienia suwaków w LR: Załącznik 107208
Niestety to nie wszystko. Użyłem kilka razy (z różnymi ustawieniami) Adjustment Bursh. Np. selektywnie mocniej odszumiłem niebo i wodę, przygasiłem mocne światła na budynkach. Także był użyty Graduated Filter (po skosie w LG rogu) Oziębiłem nim temperaturę barwową i nieco przyciemniłem. Do balansu bieli w całości aż tak bardzo nie przywiązywałem uwagi choć jest sporo zmieniony. Wiadomo przy takim nocnym oświetleniu idealnie nie będzie i chyba być nie powinno.
-
Nie wiem czy mogę pokazać swoją interpretację... , jak by nie to zaraz skasuję :) .
-
1 załącznik(ów)
No ta ja też tak na szybko się pobawiłem:
Załącznik 107212
można by jeszcze pobawić się z niebem (trochę odszumić i te fleki po lewej występlować :))
-
Ale wciąż, mimo różnej obróbki każdego z nas - ten duży budynek w PG sprawia wrażenie płaskiej deski. Tak jakby tylko ściana od strony kanału była i reszty nic.
-
Dziękuję, istna popRAWka się tu zrobiła. Punkty dodam z komputera, tapatalk nie pozwala
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale wciąż, mimo różnej obróbki każdego z nas - ten duży budynek w PG sprawia wrażenie płaskiej deski. Tak jakby tylko ściana od strony kanału była i reszty nic.
to prawda, ale myslę że to kwestia miejsca-perspektywy. akurat z tego miejsca nie widać reszty ścian budynku tylko te "rzęsy" - lampy po prawej świadczą że jednak coś tam jest
patrzę na wasze wersje i widzę że za mocno zdusiłem kolory na moim, wasze lepsze
-
2 załącznik(ów)
Kolejny wieczór użerania się z Lightroomem. Kadr z wakacji- prosto z puszki i po zabawach LR
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Kolejny wieczór użerania się z Lightroomem. Kadr z wakacji- prosto z puszki i po zabawach LR
Trudny temat sobie obrałeś, ale efekt "użerania" jest interesujący. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Trudny temat sobie obrałeś, ale efekt "użerania" jest interesujący. Pozdrawiam
Efekt interesujący, tylko czemu morze krzywe (woda się wyleje) :grin: ?
-
1 załącznik(ów)
oops podprostowałem
Dodam, że w najnowszym LR, w sekcji "Lens Correction" nie istnieją aparaty i obiektywy Olympusa i Panasonica. W Corel After Shot jest lepiej.
-
A oto moja historia powstania dziela.Jak kazdy to i ja.Chociaz wiem,ze podobac to sie nie bedzie
Załącznik 107339Załącznik 107340Załącznik 107341Załącznik 107342Załącznik 107343Załącznik 107344
Od 22.30 do 22.50 byla przerwa na cos tam i pozniej tylko dzielo do zapisania i oto oneZałącznik 107346.Wg mnie co najmniej sliczne:-P
-
taaaa... leże znokautowany jak andrju
Co zrobiłeś na pierwszych dwóch ekranach??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Jak tu by napisac aby nie kopac lezacego:-P
Wiec tak po chlopsku.Mozna wywolac jedna fotke kilka razy majac w pamieci poszczegolne obszary.Cos ja by z roznym EV i do tego w roznych odcieniach.W ACR jak widac mozna to robic na jednym rawie przed jakakolwiek konwersja.Wykorzystujemy tu TZW filtr stopniowy.Ja uzylem go dwa razy na dwoch obszarach.Moze ich byc dowolna ilosc.To jest ta ikonka 11 od lewej na gorze.To tyle gwoli lezenia.Moglem to jeszcze otworzyc jako obiekt inteligentny a nie jako obraz.Otwieranie tego jako obiekt ma ta zalete,ze zawsze mozemy wrocic opuszczajac PS i ladujemy bez zadnych strat w ACR.Wtedy cos tam poprawiamy i znowu jestesmy tam gdzie bylismy przed powrotem.Jest szybciej wygodniej i nic nie tracimy na konwersji.
Kurde,ale to nie poprawka ,po co ja to wstawial ja nieszczesny biedny rencista:mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Tu są m.in. przykłady wykorzystania filtra gradacyjnego w Lightroomie (oglądać w dużej rozdzielczości)
http://www.youtube.com/watch?v=Uz2M2WyL4mw
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
I już lepsze efekty:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
... podprostowałem
Można było jeszcze trochę. W LR klikając na narzędzie kadruj (Crop) rozwiną Ci się dodatkowe opcje m.in. prostowanie (Straighten). Klikasz na nim następnie na zdjęciu przeciągasz linię (np. horyzont), która powinna mieć poziom i zdjęcie automatycznie się wyprostuje.
Załącznik 107357
-
Narzędzie do prostowania znam, tam zwyczajnie wszystko jest "krzywe " :-) Natomiast to co pokazał Mirek w szopie to dla mnie "habilitacja".
Dalej tęsknię za prostotą Corel, jego możliwości są dość podobne do LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Narzędzie do prostowania znam, tam zwyczajnie wszystko jest "krzywe " :-) Natomiast to co pokazał Mirek w szopie to dla mnie "habilitacja".
Dalej tęsknię za prostotą Corel, jego możliwości są dość podobne do LR.
Kawałek horyzontu jest, a woda lubi poziom:wink: Mirek Mistrz. Rozumiem, że LR testujesz, a nie kupiłeś. Każdy używa to co mu podchodzi. Dla mnie akurat LR jest bardzo intuicyjny choć oczywiście trochę poradników i filmików instruktażowych obejrzałem.
Co do poprzedniego zdjęcia to jednak iso 5000 używałbym w awaryjnych sytuacjach (brak statywu) dla zdjęć powiedziałbym pamiątkowych bardziej, a nie do publikacji. Ale to tylko moje zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Przekolorowane moim zdaniem :)
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
oops podprostowałem
Dodam, że w najnowszym LR, w sekcji "Lens Correction" nie istnieją aparaty i obiektywy Olympusa i Panasonica. W Corel After Shot jest lepiej.
Fajne te skałki a może tak:
TwojeZałącznik 107373MojeZałącznik 107372
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Przekolorowane moim zdaniem :)
Podobnie odbieram
-
1 załącznik(ów)