Powstanie nowy kierunek sztuki w fotografii.
Wersja do druku
A każe ktoś używać tych 40 mpx?
nie no, ja się zapytałem całkiem poważnie i bez żadnych złośliwości (np. wobec MK2)
Weźmy taki przykład - robimy zdjęcia holu hotelowego, do dużego, drukowanego w wysokiej jakości folderu. Scena statyczna, ludzie w kadrze niekoniecznie potrzebni (to zawsze dyskusyjne, nieprawdaż?). Warunki idealne do użycia trybu wysokiej rozdzielczości. I tu powstaje pytanie - większość współczesnych obiektów oświetlona jest światłem energooszczędnym - jakieś LEDy, świetlówki, które nie dosyć że mają paskudne widmo, to jeszcze pulsują w rytm 50Hz (60Hz). Nie rozważam tu tematu czy stosować dodatkowe oświetlenie fotograficzne czy nie bo to nie ten temat. Ma być po prostu widać zapalone żyrandole i kinkiety i blask który na ścianach kładą.
Tryb 8 zdjęć, z tego co zrozumiałem, polega na tym że każdy "punkt" obliczany jest z 4 pomiarów - dwóch przez zielony filtr siatki Bayera i po jednym przez czerwony i niebieski. Dlatego, na zdjęciach testowych nie było widać morry i fałszywych kolorów tam gdzie były widoczne na zdjęciach z D810.
Co więc się stanie jeśli migotanie światła będzie w jakiejś niezamierzonej wszak synchronizacji z pracą migawki i z czasami pomiędzy poszczególnymi kadrami? Punkty wtedy będą niosły na pewno fałszywą informację o kolorach. Ale owe punty to dopiero początek drogi do interpolacji pixeli które pojawią się na zdjęciu.
Wydaje mi się że inżynierowie na pewno temat przemyśleli, ale tak po prostu chciałbym wiedzieć :)
Dopóki ktoś nie sprawdzi w praktyce, to można sobie gdybać. Ja bym się bardziej martwił zastosowaniem elektronicznej migawki, która w takich warunkach spowoduje pojawianie się poziomych pasów, niż trybem 40 mpx.
Jak swiatla pulsuja na 50HZ to robisz migawke na 1/5 sek i luzik... :P
T.
Ech.. będzie co testować.
Jestem jak zwykle opóźniony ;-) i dopiero teraz czytam o nowym body Olympusa.
Skoro w testach sampli porównuje się go do Nikona 810, to sam ten fakt świadczy już o sukcesie konstrukcji.
W sugerowanej cenie i z oferowanymi możliwościami to świetna propozycja dla fotografa. I jest to dla mnie ciekawszy news niż potężne matryce nowych Canonów.
81 punktów AF? Super!
OK. idę aktualizować E-M1.
Nie do końca chyba jest to taką niesprawdzaną dotychczas rzeczą. H5D 200c chyba takowe cacko ma już od pewnego czasu.
Trzeba poszperać za takimi zdjęciami z Hasa :)
http://www.hasselbladusa.com/media/4...heet_en_v2.pdf
str 5 instrukcji
Najbardziej bolesne w tym wszystkim jest to :
RAW capture 75/250/400 MB on average. TIFF 8 bit: 150/150/600MB (1-shot/4-shot/6-shot)
Zestaw JPG+ORF+ORI ( czymkolwiek jest ORI ) x z EM-5 waży 120 MB. :/ A to wzmaga chęć zakupu jakiejś wielkiej macierzy dyskowej. I znów z nikąd lawina potrzeb - te inżyniery i marketingowce to z całą pewnością potrafią jedną.
Budować potrzeby :D