Odp: X-T1 - już oficjalnie
ale DR200 i DR400 można włączyć dopiero na wyższych czułościach. Na ISO 200 jest dostępne tylko DR100. Być może redaktorzy coś pokombinowali z ustawieniami "podbicie cieni - tonowanie świateł"
Z moich doświadczeń z Fuji - Fuji jest specyficzne i ja nie umiem jeszcze poskromić tej matrycy. W dobrych warunkach oświetleniowych obrazek bije na głowę to co daje E-M5 ale w trudniejszych (np. światło sztuczne) nie umiem go dobrze poustawiać. Wychodzą zielonkawo-żółte kolory z przerysowanym kontrastem. W takich sytuacjach pewniej się czuję z E-M5 bo daje mi bardziej przewidywalne wyniki... no i w razie czego RAWy z Olympusa mam czym ugryźć a z Fuji jest bieda...
---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
cena niby dobra bo lepsza od E-M1 ale... trochę dużo sobie doliczają za ten obiektyw... Ciekawe czy będzie (i na ile atrakcyjna będzie) ta zapowiadana promocja...
No i jednak przed zakupem chciałbym koniecznie potestować AF-C. Bo to trochę duża kasa by wydawać ją w ciemno
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...w trudniejszych (np. światło sztuczne) nie umiem go dobrze poustawiać. Wychodzą zielonkawo-żółte kolory z przerysowanym kontrastem. W takich sytuacjach pewniej się czuję z E-M5 bo daje mi bardziej przewidywalne wyniki...
Hmm, dziwne... Masz jakieś obrazki, które można porównać? Testowałem kiedyś E-M5, mam dużo materiałów porównawczych, ale w żadnym z tych aparatów nie zauważyłem problemów z kolorami czy kontrastem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no i w razie czego RAWy z Olympusa mam czym ugryźć a z Fuji jest bieda...
Czy jest na sali ktoś, kto nie używa Lightrooma? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Hmm, dziwne... Masz jakieś obrazki, które można porównać? Testowałem kiedyś E-M5, mam dużo materiałów porównawczych, ale w żadnym z tych aparatów nie zauważyłem problemów z kolorami czy kontrastem.
Ad. 1 - Mogę Ci wysłać RAW-a ze zdjęcia które z x100s wyszło totalnie skaszanione, ciekawe czy udałoby Ci się je poprawnie wywołać. Tyle że to na PW bo zdjęcie z gatunku do "niepokazywania" publicznego.
Ad. 2 - Jak będzie wersja na Linux'a to chętnie kupię Lightrooma :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
cena niby dobra bo lepsza od E-M1 ale... trochę dużo sobie doliczają za ten obiektyw...
Około 1.500-1.700 zł w zestawie. Moim zdaniem to rozsądna cena za szkło o takich parametrach i przyzwoitej jakości. Podobnie kosztował ZD 14-54, który przez długi czas był najlepszym kitem na rynku jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ciekawe czy będzie (i na ile atrakcyjna będzie) ta zapowiadana promocja...
Będzie. Przy zakupie X-T1 rabat 25% na XF 18-135, który ma być dostępny w maju. Promocja dla mnie dość średnia, spodziewałem się czegoś lepszego.
ja poczekam na zapowiadane 16-55/2,8. Na razie nie pali mi się do zakupów a i cena nie aż taka atrakcyjna by od razu pieniądze z portfela wyciagać
co do promocji - spodziewałem się czegoś ciekawszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja lubię sobie pogrzebać w zdjęciach sam i nie lubię jak mi wywoływaczka sama poprawia zdjęcia, dlatego używam Rawtherapee.
Nawet gdyby LR był na linuxa to pewnie i tak bym go nie używał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ja poczekam na zapowiadane 16-55/2,8.
Ten na pewno tani nie będzie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ten na pewno tani nie będzie :)
ale czy Panasonic 12-35/2,8 albo mZD 12-40/2,8 są tanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ale czy Panasonic 12-35/2,8 albo mZD 12-40/2,8 są tanie?
Ten drugi moim zdaniem ma świetną cenę, oczywiście w miejscu, o którym nie wolno mówić ;)
---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post był o 09:27 ----------
A jeśli mowa o promocjach, to proszę bardzo:
http://fujiklub.pl/konkursy/867-napi...w-serii-x.html
Za napisanie recenzji aparatu 20% rabatu na wybrane obiektywy:
- 14 mm – 3999 PLN brutto,
- 18 mm – 2299 PLN brutto,
- 23 mm – 3999 PLN brutto,
- 27 mm – 1899 PLN brutto,
- 55-200 mm – 2899 PLN brutto.
Powyższe ceny bez rabatu. Są ciut wyższe, niż te rynkowe, ale z rabatem i tak można zaoszczędzić 200-300 zł.
Rozmiary i waga tego 16-55 są gdzieś opisane? Czy na razie wydmuszki-atrapy tylko.