FL-50 ma 1 przycisk. Te 2 w FL-36 to porazka... :/
Lumiquesta mozna samemu zrobic :) Gdyby nie byl taki drogi, nie bawilabym sie w to ;p, imho warto, widac roznice, gdy nie mozna odbic od czegos.
Wersja do druku
prosze o skomentowanie i odpowiedź
moje pytanie:
"Czy E-510 może w jakis sposób zdalnie (bezprzewodowo) sterować lampą Metz 58 AF-1?
Mam na myśli jakąś kostkę z wyzwalaniem lub cos podobnego. Wiem ze nowsze E420 E520 E-3 maja taka mozliwosc z poziomu korpusu"
odpowiedź z serwisu Oly:
"ten aparat nie ma możliwości zdalnego wyzwalania lamp w taki sposób jak E-420, E-520 czy E-3 (w tych modelach błysk wyzwalany jest drogą radiową). Możliwe jest natomiast ustawienie E-510 w trybie "slave" (1/4, 1/16, 1/64). Jeśli lampa, o której Pan pisze, współpracuje z trybem slave, będzie ona w ten sposób wyzwalana"
czy w/w Metz może działać w ten sposób z E510?
Z tego, co się orientuję, Metza można wyzwolić jedynie innym Metzem, z których jeden ma być na sankach jako Master, a drugi wolnostojący jako Slave.
Nie ma możliwości wyzwolenia przez błysk wbudowanej lampy czy też w jakiś inny sposób "bezprzewodowo" - nie posiadając dodatkowych ficzerów typu kostki z fotocelą czy wyzwalacz radiowy.
raven66
jestem troche zielony w tamacie ficzerów, kostek itp wyzwalaczy
byłbym wdzięczny gdybyś zaproponował cos w temacie e-510 + metz 58.
Niedawno ktoś proponował przewód synchronizacyjny ale nie wiem co o tym sądzić i czy warto się "wiązać" czy lepiej szukac czegoś bezprzewodowego?
Czy Olympus napisał gdzieś wprost, że sterowanie lampami R jest rozwiązane sprzętowo, co wykluczałoby uruchomienie tej funkcjonalności np. w 410 i 510 poprzez aktualizację firmware'u? Czy sterowanie jest faktycznie "radiowe", czy jednak poprzez błyski lampy wbudowanej w aparat?
Jak wspolpracuje lampa z E3 po upgradzie softu ??
Jak piszą, że radiem, to radiem. Błyskiem można sterować już z poziomu E-500/E-510 - od biedy. Inaczej też nie wprowadzano by serii FL-xxR.
Do Metza 58 AF-1 jest potrzeby upgrade firmware'u, żeby dogadał się z modułami radiowymi w Olympusach.
http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html
Używam Metza (i FL-36R) z E-3 i wyzwalaniem bezprzewodowym. Zapewniam cię że nie jest on wyzwalany radiowo, tylko na podczerwień.
Zauważyłem przy tym, że Metz wymaga bardzo dziwnych, czasami niedogodnych kątów padania błysku sterującego z lampy wbudowanej w aparat. FL-36R jest pod tym względem znacznie lepsza. Z 58-AF1 mam w plenerze 50% hit or miss. :-(