1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Co do koniczynki, to MZ zdjęcie zielonej koniczynki na zielonym tle, to nie jest dobry pomysł. Temat zdjęcia powinien się jakoś odróżniać od tła. Tutaj tło jest w takiej samej tonacji jak temat główny, czyli koniczynka. Na dodatek, tło jest zbyt "pstrokate" co odciąga wzrok od głównego obiektu.
Przerobiłem Twoje zdjęcie aby pokazać o czym mówię:
Załącznik 87998
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Świetne!!! :)
Bez przesady :)
Na szybko przerobione w programie ale podobny efekt da się uzyskać "w realu". Przede wszystkim wybór odpowiedniego obiektu (odpowiednio oświetlony i oddalony od tła) a potem to już kombinacja przesłony, ogniskowej i odległości aparatu od fotografowanego obiektu.
Jako przykład, moje zdjęcie
helmuth - Jeśli można zapytać, to w jaki sposób uzyskałeś taki efekt??? Ja starając się "skopiować" twoją wizję poczułam się bezradna... liczę na jakąś podpowiedź :)
---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post był o 12:21 ----------
Wiem z dobrego źródła że "systemu" który obecnie posiadam nie warto "rozbudowywać"... a w chwili obecnej na nic lepszego mnie nie stać. Więc jestem zmuszona korzystać z tego co mam... choć muszę przyznać że kusi mnie wymiana sprzętu, a w zasadzie to kupienie czegoś nowego, bo ten obecny na pewno zostanie w rodzinie...
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Co do koniczynki, to MZ zdjęcie zielonej koniczynki na zielonym tle, to nie jest dobry pomysł. Temat zdjęcia powinien się jakoś odróżniać od tła. Tutaj tło jest w takiej samej tonacji jak temat główny, czyli koniczynka. Na dodatek, tło jest zbyt "pstrokate" co odciąga wzrok od głównego obiektu.
Przerobiłem Twoje zdjęcie aby pokazać o czym mówię:
Załącznik 87998
Płatki zamordowałeś, Koniczynobójco Ściemniarny! Krawędzie popraw.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Jeśli można zapytać, to w jaki sposób uzyskałeś taki efekt??? Ja starając się "skopiować" twoją wizję poczułam się bezradna...
Pytasz o wizję Twojej koniczynki?
Może Ci się nie udać uzyskanie podobnego efektu. Nie wiem, co może Twój program do edycji zdjęć.
W skrócie:
Zastosowałem warstwy i maskę. Na jednej (z maską) koniczynka, na drugiej tło. Warstwę z koniczynką nieco rozjaśniłem i wyciągnąłem trochę szczegółów a warstwę z tłem nieco przyciemniłem i rozmyłem. Po połączeniu, dzięki masce, otrzymałem obraz z koniczynką z pierwszej warstwy i tłem z drugiej.
---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Płatki zamordowałeś, Koniczynobójco Ściemniarny! Krawędzie popraw.
Nie chodziło mi o uzyskanie pięknego zdjęcia tylko o pokazanie o czym mówię. Dlatego nie przyłożyłem się zbytnio ;)
PS
Dobrze, że koniczynobójco a nie koniobójco :-P
No tak warstwy... no to tego nie zrobię... chyba... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
No tak warstwy... no to tego nie zrobię... chyba... :)
Nic Ci nie doradzę, nie znam Twojego programu :roll:
Zawsze możesz spróbować uzyskać taki efekt w naturze (jak na moim zdjęciu), bez wspomagania się programem. ;)
Jasne postaram się przy następnej okazji...:)
Jaki masz obiektyw przy Samsungu?