Odp: nowe jasne zoomy Olka
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie zapominaj o największej wadzie 12-35: zmiana rozmiaru w zależności od ogniskowej.
Taką wadę to wszystkie zoomy olka miały, poza 35-100 i 90-250. Wolałbym po prostu mieć jakiś zakres na zakładkę. Dlatego końcówka 50mm by mi pasowała.
Cytat:
Poza tym przykład Sigmy 60/2.8 vs 75/1.8 pokazuje, że Oly - imho - musi użyć kosmicznej technologii by ktoś, kto ma POIS w ogóle rozważał jakiekolwiek opcje... i na samym końcu jeszcze jeszcze Black Magic Design ze swoim kieszonkowcem. Tam duet 12-35-100X to zbawienie a ci, którzy gonią za jakością - jak Janko - i tak kupią duże szkł-o/a.
Sigma 60 jest świetna, szczególnie przy takiej cenie. Jednak każdy kto miał w ręku 75tkę wie, że można na to szkło zachorować. Taka jakaś magia w obrazku.
Co do nowych zoomów. Mam nadzieję, że sytuacja się w końcu wyjaśni. I to wkrótce.
75 to chyba najbardziej magiczne szkło w m4/3...normalnie rozmarzyć się idzie, kiedyś będzie moje--chyba wszyscy tak sobie mówimy;)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie zapominaj o największej wadzie 12-35: zmiana rozmiaru w zależności od ogniskowej.
Taaa, żyć się z tym nie da...
Największą wadą tego szkła była cena. Innych wad sobie nie przypominam.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Innych wad sobie nie przypominam.
http://www.personal-view.com/talks/d...a-camera-bmpcc
Zapomniałeś wpisać tekstu.
jak juz sobie gdybamy przy obycnym wyborze szkieł mnie by straszliwie ucieszyło takie jakieś 50-200.
jest 12-35 w systemie. cudze bo cudze ale jest. Jeśli Olkowe szkło będzie jasne i dobre cena bedzie analogiczna.
Więc to jednak jakieś dublowanie tematu...
Na szerokim końcu IMHO jest OK może jak ktoś nie lubi stałek to ma problem ale jest to 12-35 f2.8
a odpowiednik 50-200 byłby zacny... bo tu ni ma. Znaczy jest 40-150 czy 70-300 czy jak tam to sie zwie ale nie tej klasy co 50-200
Choć nie sądzę aby to był ten moment teraz i raczej będzie szeroki zoom...
Zwłaszcza że coś się kroi w temacie współpracy nowego OMD z 4/3
to lepiej ludzi zmusić do kupna nowej puszki :D
12-40mm with constant f/2.8 aperture (Source: Egami).
39.081mm – f = 12.249 focal length
Fno. 2.88
30.85 ° – 2ω = 85.27 angle
BF 16.194 – 16.192mm
131.16mm – 140.24 Length
Mod 0.35m
13 images in 11 groups lens configuration
5 three aspherical surface
3 ED glass sheets
Fajny potworek się szykuje, 12-35 to inna kategoria.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
To ja poproszę 10-40 lub 11-44 (żeby było równo 4x) f/2.8
KonicaMinolta opatentowała pod m43 8-16/2,8 - wprawdzie krotności x4 tu nie uświadczysz ale szkiełko moze być ciekawe.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Fajny potworek się szykuje, 12-35 to inna kategoria.
A najlepsze jest to, że ma zostać zapowiedziany już we wrześniu :) i podobno ma być lepszy optycznie od 12-35