Odp: Leica DG NOCTICRON 42.5mm f/1.2
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Na podstawie sampli PL42/1.2 z optyczne i X100 (toto ze szkłem 30/2 ztcp)
Pokaż proszę jedno Fuji szkło zrobione jak Sigma 60/2.8 - maks na pełnej dziurze. Widzisz na optycznych są też sample na f/1.4 i tam w zasadzie jest już masakra. Piszę z punktu widzenia CV 42/0.95.
Nie pokażę bo nie znam tak naprawdę Sigmy 60/2,8 więc nie wiem co miałbym próbować udowadniać. Moja myśl była zainspirowana spostrzeżeniem, że zdjęcia przykładowe z Fuji 35/1,4 na 1,4 wyglądają lepiej niż to co udaje mi się wyciągnąć z PL 25/1,4 przy pełnym otworze.
poczekamy na sample z Fuji to będzie można więcej powiedzieć.
PL25/1,4 jest bardzo ostry nawet na pełnej dziurze, ale tylko w centrum kadru. Brzegi kadru to faktycznie żenada...
Pierwsze sample z PL43/1,2 pokazują że pod tym względem jest duuuużo lepiej.
Porównywanie jakiegokolwiek obiektywu o jasności 1,4 - 1,2 do Sigmy 60/2,8 jest nieporozumieniem... no chyba że przymknięte o dwie działki.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
W takim razie kupuję, jak tylko pierwszy egzemplarz pojawi się w Polsce :mrgreen:
Za późno, ja byłem pierwszym bo moje lego jest większe.
---------- Post dodany o 09:33 ---------- Poprzedni post był o 09:22 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Porównywanie jakiegokolwiek obiektywu o jasności 1,4 - 1,2 do Sigmy 60/2,8 jest nieporozumieniem...
Nie jest nieporozumieniem bo porównywać wolno wszystko. Ty masz na Lajkę, ale ktoś inny "tylko na mZD45" a trzeci na Sigmę właśnie.
ALE JA NIE O TYM!
Chodziło mi o filozofię konstrukcji, Sigma otwarta osiąga prawie maksium, tu - PL42,5 - jest podobnie; patrz sample na f/1.4. Teraz proszę pokazać jeden przykład szkła Fuji, którego konstrukcji przyświecała taka filozofia, bo ja widzę po tych szkłach (Fuji) starą wiarę: przymknij o 2-3 EV i jest OK.
Akurat każde szkło Fuji, oprócz XF 18 f/2, rejestruje dobre wyniki już na pełnej dziurze.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zdajesz sobie sprawę, że mówisz o szkle f/1.4 i T/1.7? To Te właśnie jest odpowiedzialne za tylko $600 (wtedy).
Spróbujmy tak: premiera 12-35X; w B&H $1199. Test optyczne.pl (10 miesięcy później) i na drugiej stronie cena 4200. Po kursie z końca maja (miesiąc premiery wg optyczne) wychodzi 4200.
Przy tym buraku jest $1599, co przez analogię daje Piątkę (3,07* 1599).
Zapominasz o cle i VAT. Licz 3.07*1599*1.3 (tak uśredniając) i wychodzi ~6400zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Zapominasz o cle i VAT. Licz 3.07*1599*1.3 (tak uśredniając) i wychodzi ~6400zł.
Zapomnij przez chwilę o banditjierce i przeczytaj jeszcze raz: podałem (za optyczne.pl; ci wzięli z foto zakupy czy jakoś tak) czyli realna cena już po Vincencie (choć nie tym z Morbid Angel;))
cena podczas premiery w USA - $1299
cena 10 miesięcy po premierze w Polsce - też $1299 (4200 zł)
Można zapytać Romka, ztcp to kupił zaraz po premierze swoje 12-35X.
Jak narazie to wszystko plotki.Na dzien dzisiejszy Panasonik nie ujawnil ceny tego szkla.I tego sie trzymajmy.Jak widze to Wy juz wysokosc cla i watu zescie wyliczyli:mrgreen::mrgreen:
Lepiej napiszcie jak was boli palec bo mnie boli wiecej.:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
więc nie wiem co miałbym próbować udowadniać.
Ale ja nie chciałem i nie chcę, żebyś cokolwiek udowadniał! Dla mnie udowodnił (tą premierą) wszystko już Fuji. Trzy kluczowe ogniskowe, dwie f/1.4, jedna f/1.2, każda za cenę "do ty$iaka", AF gorszy oczywiście, ale coby nie powiedzieć to oprócz wideo nie mam pytań.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zapomnij przez chwilę o banditjierce i przeczytaj jeszcze raz: podałem (za optyczne.pl; ci wzięli z foto zakupy czy jakoś tak) czyli realna cena już po Vincencie (choć nie tym z Morbid Angel;))
cena podczas premiery w USA - $1299
cena 10 miesięcy po premierze w Polsce - też $1299 (4200 zł)
Można zapytać Romka, ztcp to kupił zaraz po premierze swoje 12-35X.
Ale PL25 nie spada z ceną. Teraz, po 3 latach, spadła do ceny "dolarowej" u nas (wg Twoich wyliczeń), ale długo stała na swoim poziomie.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale ja nie chciałem i nie chcę, żebyś cokolwiek udowadniał! Dla mnie udowodnił (tą premierą) wszystko już Fuji. Trzy kluczowe ogniskowe, dwie f/1.4, jedna f/1.2, każda za cenę "do ty$iaka", AF gorszy oczywiście, ale coby nie powiedzieć to oprócz wideo nie mam pytań.
no i Olympus powinien się schować do szafy ze wstydu - najjaśniejszy obiektyw f1,8