Odp: Przesiadka z FF na OM-D...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
a czy do SAFARi nie jest potrzebny aby szybki focus?
to zalezy... czy koteczek, najedzony... czy glodny
w pierwszym przypadku, zdjecie mozna zrobic bez AF'a
w drugim przypadku, a wlasciwie skrajnej jego wersji, zamiast szybkiego AF'a lepiej miec bardzo szybkie... nogi ;-)
reasumujac... zdjecia na SAFARI mozna zrobic dowolnym aparatem ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Nie wiem co jest w tym mocnego, pozatym, że to pewnie problem z opanowaniem sprzętu. K-5 też ma niedziałający AF, który mi dawał wszystkie zdjęcia ostre tam gdzie chciałem.
BTW,
Shot z N50/1.4D
Pixel peeper, g3 i optyczne.pl widzi to:
- ostrość tylko w środku kadru
- boki nieakceptowalne
- dystorsja
- winieta
Co widzi odbiorca zdjęcia?
Co widzę? Kwintesencję kiczu. Jak patrzę na to zdjęcie to mam ochotę utopić się w tej brejowatej wodzie.
Niedługo zrobi się chłodniej to Ci przejdzie.
Nie rozumiem tych uszczypliwosci. Tak, jestem starszym panem (pojecie wzgledne). W filmach nie gralem :)
Nie, nie zabieralem M9 na safari. Po co? Na safari zabieram zawsze to samo; D3s (moj) i D300s (syna) + szkla w zaleznosci od kraju. Mozliwe, ze zamienie D3s na D800.
Nie, M9 nie sluzy mi do robienia zdjec na ISO wiekszym niz 800-1250. Do tego sluzy D3s.
Nie, nie oczekuje od OM-D czy innego malego cudow (a w szczegolnosci kopii D3), ale skoro to mialo byc body ktore spowoduje porzucenie lustrzanek przez rzesze fotografow... to jakis podstaw bym sie spodziewal.
Nie, nie oczekiwalem AFC na tym samym poziomie co D3, ale taki jaki jest to w sumie jakby go nie bylo. (moje odczucie)
Nie, OM-D nie jest mniejszy od M9. Jest mniej poreczny, grubszy, trudniej sie go wyciaga z torby i zestaw ze szklem zajmuje wiecej miejsca niz M9 z podobnym szklem.
Dziekuje za informacje o obiektywach do OM-D, nie przygladalem sie specjalnie wczesniej, teraz obejrze i zobaczymy.
Obiecuje, ze jeszcze sie pobawie OM-D, moze zdanie zmienie... kto wie :)
Widzę, że mamy zupełnie inne odczucia do Pena, mi się właśnie rolka pod kciukiem bardzo podobała :)
Do robienia zdjęć szybko poruszających się obiektów faktycznie m4/3 średnio się nadaje, z powodu choćby black out w wizjerze przy robieniu serii.
D3s to ja bm na D4 raczej wymieniał :)
Mnostwo cennych uwag na dpreview. Ale juz wiem swoje. Swiadom kilku wad OMD bede chcial go kupic. Teraz tylko pozostanie pozbycie sie DSLR z osprzetem i wyszukanie najlepszych cen na OM-D i szkla na rynku ;-) Nadal zostaje dylemat czarny czy srebrny? Ale rozwiaze go do czasu zakupu. Dziekuje wszystkim za wypowiedzi w watku.
Opcja OJ jest super, ale jak ma sie firme, to lepiej w czasie zakupu na fakture brac i odliczyc VAT. Co prawda niestety potem przy ewentualnej sprzedazy trzeba znowu VAT zaplacic, wiec nie jest tak rozowo do konca jakby sie wydawalo :-( Chyba, ze nie sprzedam OMD do konca zycia :-P
A po co sprzedawać? Ja mam OM10 kupione ponad 30 lat temu i nie zamierzam się z nim rozstawać :)