Klaudia chyba sie nie przedstawila ile ma wlasciwie lat, nie wiadomo czy 20 czy 13 :)
---------- Post dodany o 18:21 ---------- Poprzedni post był o 18:12 ----------
O masz ogloszenie z ZD50:
https://forum.olympusclub.pl/threads...808#post848808
Wersja do druku
Klaudia chyba sie nie przedstawila ile ma wlasciwie lat, nie wiadomo czy 20 czy 13 :)
---------- Post dodany o 18:21 ---------- Poprzedni post był o 18:12 ----------
O masz ogloszenie z ZD50:
https://forum.olympusclub.pl/threads...808#post848808
Lat 16.
Zlot trochę za daleko jak dla mnie :)
---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post był o 19:30 ----------
O, też ostatnio pobrałam ten program, tylko starszą wersję. Mi tam nic fajnego w nim nie wychodzi :D
Jak będziesz kiedyś używał do obróbki, to możesz porobić kilka screenów jakich ustawień używasz :D Jeśli nie problem :)
Klaudia, to mam dla Ciebie propozycję - weź porozglądaj się po okolicy, czasem Domy Kultury czy lokalne stowarzyszenia organizują zajęcia dla dzieci i młodzieży. Może trzeba by im podpowiedzieć że jest zainteresowanie zajęciami z fotografii, znaleźć kilku jeszcze chętnych i można sporo zrobić. Niektóre (a w sumie bardzo wiele) gminy dają pieniądze na zajęcia dla dzieci i młodzieży. Można też postarać się o jakieś środki z UE - we wnioski można cuda wpisać, sporo się nauczyć a jeszcze w ramach cross-finansingu lepszy sprzęt foto kupić. Naprawdę możliwości sporo, polecam i gorąco zachęcam
Zdradź więc, ewentualnie, tajemnicę, gdzie mieszkasz, lub w jakiej okolicy. Na pewno znajdzie się na forum ktoś z kolegów/koleżanek, kto pomoże. Książki są dobre, ale często przebrnąć przez kilkadziesiąt fachowych słów jest trudno. Dlatego kontakt z żywym człowiekiem może być lepszy.
Właśnie, rada henry1'ego wydaje mi się najlepsza. Niekoniecznie zresztą chodzi o forumowiczów; zajdź do jakiegoś zakładu fotograficznego (gdzie robią zdjęcia, wywołują filmy, robią odbitki itp.). Z tych fotografów zawodowych których znam, żaden nie odmówiłby pomocy.
A jeśli w okolicy spotyka się jakaś grupa fotoamatorów, to jeszcze lepiej.
Zdjęcie bez zamazywania modelki.
TADAM :)
1) brak swiatla, wyglada na przykladowy pstryk, no ale to musisz sie jeszcze nauczyc
2) kiepski kadr/kompozycja, po prostu wstawilas modelke w srodek zdjecia, nie dbajac o tlo czy jakies zbalansowanie zdjecia
3) cos jej wystaje na dole
mowilem kup ksiazke, to nie chcesz :)
Światło zmieniłam w programie, dlatego wydaje się ciemne zdjęcie.
Nie rozumiesz nawet o co chodzi :)
"Brak swiatla" chodzilo mi o to, ze modelka nie jest ciekawie oswietlona. Nie chodzi "za ciemno, za jasno", chodzi o to by ja ciekawie pokazac.
Widze ze zmienilas zdjecie albo wycielas dol (nie pamietam czy to jest to samo).
Popatrz jak za modelka widac w tle inne postacie, balagan.
I slup z glowy.
Wyobrazasz sobie na okladce magazynu zdjecie modelki ze slupem z glowy?
OK nie potrzebujesz obecnie nowych obiektywow, jedyny sprzet jakiego Ci ewentualnie brakuje to blenda (patrz Allegro).
Poza tym ksiazki, albo tak jak wyzej radzili - znajdz zywych fotografow w poblizu.
Okładki ? O czym kolega do mnie pisze? :D
To było zwykłe wyjście do parku i zwykłe zdjęcie uwieczniające tę chwilę :D
Nie szukałam modelek i nie ustawiałam nikogo. Nie robiłam go z myślą o jakiejś sesji, bo to nie była i nie miała byś sesja.
Było pisane, że zamazuję osoby na zdjęciu, więc wstawiłam niezamazane :)
Ot i co :)
Dziękuję za ocenę, wezmę ją oczywiście pod uwagę. Zamierzam kupić książkę, ale obecnie średnio mam ochotę się tym zajmować na poważnie :)
*Tak, wstawiłam drugie zdjęcie.
Cały czas ktoś się przewijał, ciężko było nie załapać jakiejś osoby, ale szczerze powiedziawszy, nawet nie zwróciłam na te postacie uwagi :roll: