Odp: analiza popRAWkowych mistrzów
Tak sobie czytam,
Otworzyłem w drugiej zakładce poprawkę z moimi konikami. Troszkę poklikałem i doszedłem do kilku wniosków:
- jeśli mamy to traktować jako zabawę, to traktujmy jako zabawę i naukę przy okazji
- jak Mirek napisał - dla kumatego, żadna sztuka dowiedzieć się kto wrzucił zdjęcia.
- troszkę trudniej, ale żadna sztuka dowiedzieć się kto na poszczególne zdjęcie głosował (od razu zaznaczam - nie powiem jak, proszę nie pisać na PW)
wniosek:
kod forum jest prosty
skrypt strony nie jest szyfrowany i admini nic z tym nie zrobią
albo się wspólnie razem fajnie bawimy, albo robimy siarę i zapomnijmy o wszystkim
...
Jest oczywiście wyjście - jeśli nadal jesteśmy / będziemy podejrzliwi wobec siebie:
wybieramy osobę zaufania publicznego - np: Pani bufetowa :mrgreen:
przesyłamy do niej wszystkie zdjęcia
gdy przyjdzie godzina zero, bufetowa wrzuca je do galerii jako swoje - tylko ponumerowane
głosujemy
bufetowa informuje nas kto wygrał
W takim przypadku skrypt strony pozwoli na odczytanie że foty (wszystkie) są bufetowej
jak poprzednio - pozwoli na stwierdzenie kto na jaki numer głosował
oczywiście zawsze istnieje ryzyko PW w stylu:
..."ty Franek, Ziutek, Kaśka - głosuj na trzecie z lewej, bo to moje, a następnym razem ja na twoje"
tego nie unikniemy.
I tak na zakończenie - bawmy się, uczmy się, głosujmy na zdjęcie - nie na człowieka. Może dlatego, że mam trochę lat to jestem taki ufny :-P Życie mnie nie nauczyło ? :mrgreen:
ps. Saboor - rób następną poprawkę bo Ci wpie...ol zrobię na zlocie :mrgreen: :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
..."ty Franek, Ziutek, Kaśka - głosuj na trzecie z lewej, bo to moje, a następnym razem ja na twoje"
tego nie unikniemy.
:shock: Myślisz, że niektórzy tak robią :shock: No to trza mieć tupet :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I tak na zakończenie - bawmy się, uczmy się, głosujmy na zdjęcie - nie na człowieka.
Zawsze głosowałam na zdjęcie, nie na człowieki. Z człowiekami wolę się napić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
ps. Saboor - rób następną poprawkę bo Ci wpie...ol zrobię na zlocie :mrgreen: :lol:
Akurat! Taki łagodny baranek jak Ty :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Tak sobie czytam,
...
Ja Ci pomogę - lepiej dłubać jak smętne posty pisać całymi dniami i wieczorami... DAwaj POPRawkę , nawet bez numerową i bez nagrody.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Tak sobie czytam,
.........
tego nie unikniemy.
I tak na zakończenie - bawmy się, uczmy się, głosujmy na zdjęcie - nie na człowieka. Może dlatego, że mam trochę lat to jestem taki ufny :-P Życie mnie nie nauczyło ? :mrgreen:
Wlasnie dlatego nalegam na jawnosc w glosowaniu,zeby pozniej wiedziec,ze Franek,Ziutek i Kaska nie sa w stalym obiegu lub na jednym trzepaku rzadza.
I najwazniejsze jak w drukach z ubezpieczalni kredytowej -czytac maly druk.
Wydaje mi się, że często upominek wywołuje negatywne emocje. Nie zrozumcie mnie źle - fajnie jest, gdy coś się dostanie za taką zabawę, ale nie można się też tym nakręcać. Gdy gra się toczy o przysłowiową figę, czy raczej po prostu o wirtualną gratyfikację, często kłopoty znikają. Bo się "nie opłaca" kombinować. Inna sprawa, że to tylko zabawa... im więcej osób się w nią wciągnie, tym lepiej. Jeśli ktoś chce mieć konkurs dla kilku tych samych graczy, nie ma sprawy. Był już taki wątek ze zdjęciami kota bodajże ;) i nikt nikomu przez to głowy nie urwał. Nie dajmy się zwariować.
Jawność głosowania nie jest zła - bo co złego w tym, że kogoś popieramy? Nawet jeśli 20 razy zagłosuję na jednego autora, bo tak chcę to moja sprawa. To tylko net.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Wydaje mi się, że często upominek wywołuje negatywne emocje. Nie zrozumcie mnie źle - fajnie jest, gdy coś się dostanie za taką zabawę, ale nie można się też tym nakręcać. Gdy gra się toczy o przysłowiową figę, czy raczej po prostu o wirtualną gratyfikację, często kłopoty znikają. Bo się "nie opłaca" kombinować. Inna sprawa, że to tylko zabawa... im więcej osób się w nią wciągnie, tym lepiej. Jeśli ktoś chce mieć konkurs dla kilku tych samych graczy, nie ma sprawy. Był już taki wątek ze zdjęciami kota bodajże ;) i nikt nikomu przez to głowy nie urwał. Nie dajmy się zwariować.
Jawność głosowania nie jest zła - bo co złego w tym, że kogoś popieramy? Nawet jeśli 20 razy zagłosuję na jednego autora, bo tak chcę to moja sprawa. To tylko net.
Masz w pewnym sensie rację Aniu, jawność głosowania to fajna sprawa, miło jest zobaczyć pod swoją pracą nicki, a nie tylko cyferki.
Rzeczywiście to tylko net, i może nie przekłada się, na realną rzeczywistość. Może ... .
W tym co napisałaś kryje się moja wcześniejsza myśl: do wszystkiego trzeba dorosnąć, na chwilę obecną mamy trzy odjazdowe zabawy: OR, popRAWka i DITL
Mam szczerą nadzieję, że pozostaną a może i dojdą akcje typu "spontan" np. pojedynek?
To ma być zabawa i będzie. Ale i rywalizacja, nie o elektorat a o jakość pracy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
To ma być zabawa i będzie. Ale i rywalizacja, nie o elektorat a o jakość pracy.
Amen...
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Amen...
O patrzcie! Tu też coś było o tajnusach i kombinatorach popRAWkowych. :-D
Wszystko już było, rzekł Ben Akiba ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
O patrzcie! Tu też coś było o tajnusach i kombinatorach popRAWkowych. :-D
Bo ta tajnośc i anonimowośc to takie dwie strony tego samego perpetum mobile, wydaje sie, że pomoga obiektywnie oceniać i wciąz są poza zasiegiem koniuszków palców.
Lepiej wrocić do wykształcenia szerszej grupy jurorów nie bojących się swych ocen uzasadnic i za ich pomocą podnosić poziom fotograficznej świadomości coraz większej grupy wspołuserów forum niż ciagle gonić bez skutku tego samego króliczka.