Nie wiadomo. Może wciąż to jest tam zapisywane.
A że nie jest to nigdzie pokazywane to inna sprawa.
Wersja do druku
Toz masz z mocowaniem duzego.
Pierscionek tez jest, wiec nie wiem w czym problem?
AF i tak jest marny nawet bez pierscionka, wiekszosc kadrow przeca manualnie trzaskasz.
Chyba, ze przeszkoda nie do przeskoczenia jest waga i gabaryty duzej S150.
IMHO: Wcale ta S150 pod mikro duzo mniejsza byc nie musi, bo jednak czyms to swiatlo przy tej ogniskowej musi zbierac. Widzac gabaryty Panasa 100-300 moze to byc wysoce prawdopodobne.
I osobiscie majac duza sigme wogole bym nie rozgladal sie za mikrusowa wersja.
pozdro
Jest. Informacja o odległości jest przekazywana do korpusu, bo wykorzystuje ją lampa pracująca w TTL. Nawet kamera Panasonica, ta z mocowaniem mikro 4/3, wyświetla na ekranie odległość płaszczyzny ostrości przy wykorzystaniu systemowych obiektywów. Niestety producenci nie stosują tego rozwiązania w aparatach fotograficznych (za wyjątkiem Fuji, który ma to nawet w kompaktach), pewnie dlatego, że wówczas nie byłoby sensu kasowania większej kasy za obiektywy z okienkiem ze skalą ostrości.
?
Kiedyś wklejałem link do pierwszych wrażeń 14-150 jakiegoś Chińczyka - Jankowy post nt. 14-150; były tam fajnie rozmyte portrety Chinki, ale żeby było ostrzej? Nie sądzę. Ogólnie lepiej? Może (!) na zewnątrz <- patrząc z perspektywy alternatywy czytaj braku $$$.
Joe Mama czy ostatnio The Great Bastard (dpreview) próbuje w ciemno porównać nowego małego zuika do tych (swoich) kadrów:
uwaga OT - link do zdjęć 5D http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=41147758
Z perspektywy ostatnich tygodni (m/n ocny udział GH2) śmiem twierdzić, że zamiast mikro z f/5.6 lepiej sprawić sobie XZ-1; oczywiście nie dotyczy to tego - jako jedynego zuma ciemniaka - 14-150 szkła.
Po przejściu z 1.4 czy 1.8 już na 2.0 zabawa nie jest taka przyjemna, na 3.5 się kończy.
Czy ten obiektyw jest już w sprzedaży, czy też nadal jest w sferze zapowiedzi i marzeń? :)
Jakoś w maju Olympus ma dać informację o dostępności tych obiektywów.
Niech podadzą info ile będzie kosztował ;) mam nadzieję, że cena będzie jak 45/1.8 :) Posiadać szkło o ognieskowej w przeliczeniu na FF 150mm i jasności 1.8 to mój boże będzie piękna zabawka. Oby to TO jeszcze ostre było!