widziałem w miejskiej macalni zwrówno E-410, jak i E-510. bardziej zainteresował mnie jednak K10D a konkretnie jego wizjer. zajrzałem i aż mnie ścisnęło - ale jazda.
Wersja do druku
widziałem w miejskiej macalni zwrówno E-410, jak i E-510. bardziej zainteresował mnie jednak K10D a konkretnie jego wizjer. zajrzałem i aż mnie ścisnęło - ale jazda.
A czy zauważyliście, że w testach e-410 i e-510 na fotopolis w zdjęciach nocnych przewija się problem poziomej białej linii? Co o tym sądzicie?
Zastanawia mnie też dlaczego olympus dostarcza do testu e-510 z obiektywem 14-45, skoro w zestawie jest z 14-42?
Co Wy na to?
E... obiektywy, to zawsze sobie można do wyboru podpiąć (jak ktoś ma oczywiście ;-) ) a jak wiadomo im lepsze szkiełko tym lepszy wynik końcowy (oczywiście przy tej samej matrycy...). Mnie tam w E510 najbardziej stabilizacja rajcuje - miałem w FZ20 i w E500 troszku mi jej brak... a jeszcze dodać do tego lepsze wyższe ISO i już jest całkiem dobrze :-). Ale wieści o EP1 robią swoje... oj robią (choć i tak nie będzie mnie na niego stać :cry: ).
Wczoraj macałem E-510 w "sklepie nie dla idiotów" i muszę powiedzieć, że aparat nawet mi podpasował. Jak dla mnie to brakuje tylko większej liczby punktów autofokusa. Aparat świetnie lezy w ręce, jest solidnie wykonany, stabilizator naprawdę działa - zrobiłem ostre zdjęcie przy 1/13s i 84mm! , live view to taki fajny bajer - denerwjące jest jednak to że lustro tak jakoś mało delikatnie skacze przy ustawianiu ostrości. Śmieszny jest podgląd IS w trybie live view - czuć takie mikro wibracje. No i głupio, że zlikwidowali pośrednie czułości ;) Podsumowując, aparat na 5- :mrgreen:
W tym moim pięknym mieście Zielonej Górze E-510 nie uświadczysz, a już wkur.....łem się dziś do łez... Poszedłem więc zobaczyć sobie E-500, "pomacać", "potrzymać" ( jakkolwiek głupio by to brzmiało), zajrzeć w wizjerek... i co? i g.....o w trzech sklepach mieli, a jakże , ale nigdzie naładowanego aku!!!!! Zapytałem uprzejmie :twisted: jak mają zamiar sprzedać coś czego nie można sprawdzić! - No wie Pan, aku długo się ładuje. Niezłe jaja co?!
cos slabo szukales - od czasu do czasu maja w fotoexpercie na dworcowej
uprasza sie o wywalanie swoich slustracji na innym forum albo na ircu #bluzgiCytat:
Zamieszczone przez elfior
Przepraszam za niecenzuralne sławo , mea culpa
W fotoexpercie nie wiedzą kiedy będzie
a wracając do tematu, warto przeczytać recenzję 510-tki w Cyfrografii http://cyfrografia.pl/olympus_e510.html
Cytat:
Zamieszczone przez zbigniew J
Test tragedia ;)
Cytat:
I tu spotyka nas rozczarowanie - otóż nie możemy skasować zdjęcia, gdy wyświetla się po zrobieniu - aby tego dokonać należy odczekać aż zniknie ono z ekranu i dopiero wówczas przejść w tryb wyświetlania, żeby je usunąć. Bardzo niefortunne niedociągnięcie, które należałoby czym prędzej poprawić, przy pierwszej nadarzającej się okazji.
Cytat:
Olympus E-510 ma matrycę o rozdzielczości 10 megapikseli, co jest wartością wysoką - pozwala wykonywać duże odbitki, daje możliwość swobodnego kadrowania w programie graficznym, jak również korzystnie wpływa na liczbę rejestrowanych detali. Do niektórych zastosowań jest to jednak wartość wręcz zbyt dużą, ale naturalnie istnieje możliwość wykonywania zdjęć w mniejszej rozdzielczości i wpływu na ich kompresję. Co ciekawe, aparat pozwala także wykonywać fotografie w RAW.
Cytat:
Zmuszony jestem otwarcie przyznać się do faktu, że niestety nie starczyło mi czasu na sprawdzenie skuteczności stabilizacji obrazu. Jeśli będzie okazja, lub zdobędę wiarygodne informacje na ten temat, zaktualizuję niniejszy artykuł.