Odp: Wyrazy "fotograficzne"
Pamietam kiedys przed laty jak zesmy robili zdjecia ze zdjec.W wielu przypadkach byly to zdjecia tzw legitymacyjne na papierze jedwabistym.Zeby uniknac na naszych negatywach tego "jedwabiu" to pokrywalismy szybke,ktora przyciskala fotografowane zdjecie takim jak by rozrzedzonym olejkiem(pachnialo zywica jak w lesie).
Czy to czasem nie nazwa tej cieczy???Kurde nie pamietam dokladnie.Kojarzy mnie sie tez ze wklesla strona soczewki,ale to juz optyka bardziej.
Ide wertowac ksiazki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pamietam kiedys przed laty jak zesmy robili zdjecia ze zdjec.W wielu przypadkach byly to zdjecia tzw legitymacyjne na papierze jedwabistym.Zeby uniknac na naszych negatywach tego "jedwabiu" to pokrywalismy szybke,ktora przyciskala fotografowane zdjecie takim jak by rozrzedzonym olejkiem(pachnialo zywica jak w lesie).
Czy to czasem nie nazwa tej cieczy???Kurde nie pamietam dokladnie.Kojarzy mnie sie tez ze wklesla strona soczewki,ale to juz optyka bardziej.
Ide wertowac ksiazki.
pewnie masz na mysli olejek cedrowy ? jezeli tak, to wlasnie olejek cedrowy o odpowiednio dobranym współczynniku załamania światła robil jako ciecz immersyjna
PS
informacje wyszukane w internecie
Mirek, trafiłeś poprawnie.. 2. zastosowanie - to wykonanie powiększeń na powiększalnikach kondensorowych z negatywów z podrapaną emulsją (negatyw włożony między dwie szybki z wkroplonym olejkiem, który bez śladu wypełniał zarysowania). To, co masz na myśli - to olejek cedrowy, ale takich luksusów to u nas nie było. Jako ciecz immersyjną stosowaliśmy glicerynę z dobrym skutkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
2. zastosowanie - to wykonanie powiększeń na powiększalnikach kondensorowych z negatywów z podrapaną emulsją (negatyw włożony między dwie szybki z wkroplonym olejkiem, który bez śladu wypełniał zarysowania). To, co masz na myśli - to olejek cedrowy, ale takich luksusów to u nas nie było. Jako ciecz immersyjną stosowaliśmy glicerynę z dobrym skutkiem.
No to Centus niech leci dalej,bo ja L4 mam:mrgreen:A o tym cedrze to po prawdzie on pojechal,mnie to jakies inne drzewa po glowie chodzily:wink:On taki kierunek luksusu wybral.:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No to Centus niech leci dalej,bo ja L4 mam:mrgreen:A o tym cedrze to po prawdzie on pojechal,mnie to jakies inne drzewa po glowie chodzily:wink:On taki kierunek luksusu wybral.:wink:
w sumie to czesciowo mi podpowiedziales tym zapachem lasu ;-) , jakby co mozemy miec wspoludzial , ale wole zwyciestwo zostawic Tobie , gdyz ja mam zbyt maly staz aby ciekawe slowo wymyslic ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
w sumie to czesciowo mi podpowiedziales tym zapachem lasu ;-) , jakby co mozemy miec wspoludzial , ale wole zwyciestwo zostawic Tobie , gdyz ja mam zbyt maly staz aby ciekawe slowo wymyslic ;-)
Nie kombinuj jak zyd za okupacji tylko dawaj.Jak ja wymysle to mnie posta skauja,bo napisza,ze nie chca siary na forum.Z boku se poczytam-najlepsze wyjscie.:mrgreen:
zeby duzo nie kombinowac ..., co to jest achromat ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
zeby duzo nie kombinowac ..., co to jest achromat ?
Artysta- Achrtysta.
Aromat- Achromat.
Wychodzi na jakies artystyczny zapach ;)
Albo przeciwienstwo chromatu- a-chromat.
Achromat to optyka dwusoczewkowa, która składa się z socewki skupiającej(szkło kronowe) i rozpraszającej(szkło flintowe). Umożliwia korekcję dwu długości fal, czerwonej i niebieskiej co w dużym stopniu zmniejsza aberrację.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Achromat to optyka dwusoczewkowa, która składa się z socewki skupiającej(szkło kronowe) i rozpraszającej(szkło flintowe). Umożliwia korekcję dwu długości fal, czerwonej i niebieskiej co w dużym stopniu zmniejsza aberrację.
dokladnie tak , wiec Ty jedziesz dalej ;-)