Jeśli to są JPG z aparatu to Bodzip masz rację. Silnik JPG zrobił kaszankę
Wersja do druku
Jeśli to są JPG z aparatu to Bodzip masz rację. Silnik JPG zrobił kaszankę
Może i zrobił, ale jak plik 4000x2500 (pi*drzwi) waży poniżej 1MB to cudów bym nie oczekiwał.
piterek1 mam nadzieje, że to był taki żart.
jakość na zamieszczonych zdjęciach jest paskudna, ale nie może być inaczej bo jak zauważyli poprzednicy 1MB z 4000x2250 nie może być dobre.
Nie wiem czy to celowy zabieg, że nie ma exifa czy też mój program jeszcze nie czyta tych plików.
Na spokojnie, ustaw aparat w jpeg, kompresję na LSF, odszumianie wyłączone i załącz zdjątka.
Zmień też może format z 16:9 na 4:3 lub 3:2.
Silnik JPG nie zawinił, w Olkach bardzo dobry jest, co widać chociażby na samplach z E-PL2 na Optycznych, powód tego mydła jest prozaiczny - przy dodawaniu załączników do postów forumowy automat zmienia je tak że mają w okolicach prawie 1 MB :???: i to nie może dobrze wyglądać. Przy domyślnych ustawieniach JPG z tego aparatu może ważyć pewnie około 3 MB.
piterek1 - dzięki za smaple - jakbyś mógł je spakować i umieścić gdzieś w Sieci to mielibyśmy dobry ogląd...
Albo jeśli możesz - wrzuć kilka cropów istniejących fotek tak, żeby ich forum nie zmniejszało. Zawsze to coś na szybko można będzie obejrzeć. Sam czekam na E-PL3 z 14-150 i martwi mnie to.
Haha no i się wyjaśniło
Dżizas, jak z komóry. Pewnie jest gorszy silnik w PL3 w porównaniu z P3, muszą jakoś to pozycjonować... Na tych zdjęciach nie ma ostrości...
piterek nie wiem co na tej stronce ma być, ale bez logowania wlazłem na
http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-7OTZOLQ7.jpg
i to jest kaszana :). Jeśli to prosto z aparatu, to masz straszną kompresję. Dobre JPG to ja mam bliżej 6MB a nie poniżej 2MB
Pogrzebałbym jednak w ustawieniach