Odp: Troche Norwegii i nie tylko...
Cytat:
Zamieszczone przez
ConradDS
Nie było błysku, swiatlo zastane, żarowe(restauracja ok 20:30), balans chyba na 6100K. Wiem że cos jest nie tak z af, pisalem o tym. Ustawialem na nos dziewczyny, gdzie padlo nie sprawdzalem. Jesli mi sie nie uda skalibrowac to szklo pojdzie na ebay :/. Mikroregulacja to lipa albo cos zle robie.
Witam !
Ustawiam AF na "oko" foconej osoby no i dobieram wlasciwa GO przymykajac mniej lub bardziej obiektyw.
Jak robie szklem 45/1.8 to bardzo trzeba uwazac aby zlapac ostro dwie osoby i tutaj jednak lepiej przymykac obiektyw i
pilnowac aby focone osoby mialy glowy bardziej w 1 jednej linii.
WB recznie ustawiaj sobie na biala kartke i bedzie ok. Automatyka WB w ciemnicy najczesciej idzie w maliny.
Pozdrawiam
Cenne rady, dziekuje. Te fotografie wyszly z EF 50/1.2L to szklo z natury za ostre podobno nie jest. Wole kosztem iso korzystac z krotszych czasow, tu bylo 400, zazwyczaj wybieram 50-100. Do ustawiania bw chce kupic dekielek bialy, podobno pomocny.
Cytat:
Zamieszczone przez
ConradDS
Cenne rady, dziekuje. Te fotografie wyszly z EF 50/1.2L to szklo z natury za ostre podobno nie jest. Wole kosztem iso korzystac z krotszych czasow, tu bylo 400, zazwyczaj wybieram 50-100. Do ustawiania bw chce kupic dekielek bialy, podobno pomocny.
Witam !
Na 5D MKII nie wnikam w wartosci ISO bo to nie stanowi problemu.
Problemem jest dokladne panowanie nad GO ;)
Pozdrawiam
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
47 jak dla mnie to troche za ciemne i balans chyba uciekl
47-Rewelacja:) Świetne ujęcie:)
Zabrałem sprzęt na wakacje, w sumie bardziej do rejestracji filmów ale w praniu wyszło że adapter cf-sd nie radzi sobie w tutejszej temperaturze, dzis jest 43 stopnie. Dla aparatu żaden problem ale adapter robi się gorący i wiesza body. Nie wiem czy każda sztuka tak ma, moja napewno się nie nadaje na Tureckie riviery :). Pracuję na 2 kartach sdhc 32gb clas10 od SanDisk'a. Po minucie nagrywania bufer się zapełnia i zwiecha... Pomaga tylko wyjęcie baterii lub błogi czekanie na komunikat o błędzie nośnika. Adapter po wyjęciu parzy. Takie uroki oszczędzania na kartach CF.
7 załącznik(ów)
Hejka. Mam problem z kilkoma zdjeciami, kadrowane i konwertowane do BW z powdu problematycznego balansu, a moze poprostu mi sie kolorystyka nie podoba, nie wiem. Sklaniam sie do odrzucenia ich bo nie potrafie sobie poradzic z wygladem skory. Ktos ma jakis prosty patent na beauty look?