To do czego ta sigma się nadaje, że się tak zapytam?
Wersja do druku
To do czego ta sigma się nadaje, że się tak zapytam?
do tarcia chrzanu.Cytat:
Zamieszczone przez blady
A tak powaznie, to jak nie masz kasy to bierz sigme, jak masz kase to weź ZUIKO.
BTW. sigmą nie zrobisz makro, a 50(ma nawet w nazwie). Zresztą 50 jest dużo ostrzejsza.
BTW2. podobno z tą sigmą jest totolotek, ale narazie u nas w klubie nikt sie nie skarżył.
Pozdrawiam
do robienia zdjęć generalnie :)Cytat:
Zamieszczone przez blady
jako użytkownik ZD50 i Sigmy 30 f1/4 powiem tak oba są swietne choć żaden nie jest idealny do wszystkiego :)
Sigma nie jest obiektywem makro więc to ją dyskfalifikuje z automatu bez względu na którym miejscu makro jest na liście :) Zuiko to jednak ekw. 100mm więc do szerszych planów gorzej, trzeba odejść a w tym momencie pogorsza się nieznacznie jakość, ostrość.
AF szybszy w Sigmie i to zdecydowanie. Niestety Sigma praktycznie odpada przy ciasnych portretach, ciut zniekształca, choć do amatorskich zastosowań jest ok. Oba są świetnie wykonane, nie wiem jak z uszczelnieniami Sigmy?
Jeżeli miałbym wybierać wybrałbym...oba :)
pozdrawiam
sorry że tak chaotycznie ale padam na twarz ze zmęczenia :/
To zostaje przy 50 ZD :)
Willow: a to 1.4 to jak wypada w sigmie? bo mimo wszystko kusi bardzo... :)
ale w sensie że co? Czy jest ostry od pełnej dziury? Jak dla mnie jest. Jaki ma bokeh? dla mnie bomba :)Cytat:
Zamieszczone przez Muzzy
pozdrawiam
no właśnie o to pytam... :) bo mnie korci straszelnie zakup tego szkiełka... musze sie gdzieś zakrecić zeby to na próbe wziąć na dzien...
Wypozyczalnie Sigmy moga ją sprowadzic z mocowanie 4/3 :)
dog_master: możesz jaśniej? :)
możesz wypożyczyć w jednej z wypożyczalni Sigmy. W Wa-wie np. w BlueCity. I jak nie będą mieli to mogą ją sprowadzić.Cytat:
Zamieszczone przez Muzzy