Odp: Obiektywy, w tym manualne, które warto polecić dla systemu micro 4/3.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Podzielcie się wrażeniami z użytkowania 50 Pentaxa 1.7...
Szukam jakiegoś manualnego szkiełka do portretów- na ten moment na m4/3 wydałem tyle kasy, że już nei chcę inwestowac w kolejny droższy obiektyw 45 1.8...
A może jakaś lepsza alternatywa za zbliżone pieniądze do Pentaxa?
Poszukaj dobrego egzemplarza Pentacona 50/1.8. Kosztuje grosze, a daje bardzo ładny obrazek.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
IMO bardzo fajne szkło, dla mnie całkowicie używalne od pełnej dziury.
Macie sampelki jakieś w połączeniu z m4/3?:)
Cytat:
IMO bardzo fajne szkło, dla mnie całkowicie używalne od pełnej dziury.
Jaką przejściówkę pod m4/3 należy kupić? Bo to nie jest mocowanie M42?
Pentacon 1.8/50 to mocowanie M42. Obiektyw byl wstawiany do Praktic. Jest duzy rozrzut jakosciowy miedzy egzemplarzami.
Jest tez wiele innych manualnych szkielek wartych uwagi, np Helios 44M wstawiany przewaznie do Zenitow TTL.
Sa tez drozsze jak np Zuiko 1.8/50 w wersji MC. Konstrukcyjnie jest kopia Planara. Swietny jest tez Canon FD 1.4/50 SSC.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Jaką przejściówkę pod m4/3 należy kupić? Bo to nie jest mocowanie M42?
Zależy który obiektyw masz na myśli. Manualny Pentax 50f1.7 ma bagnet K (oznaczenie obiektywu smc PENTAX-M 1:1.7 50mm) lub KA (smc PENTAX-A 1:1.7 50mm). Były też wersje z autofocusem z bagnetem KAF (oznaczenia obiektywów smc PENTAX-F 1:1.7 50mm i smc PENTAX-FA 1:1.7 50mm) Wszystkie 4 wersje możesz podłąćzyć pzrez przejsciówkę na bagnet K - bagnety K, KA i KAF są mechanicznie identyczne, różnią się jedynie stykami elektrycznymi które i tak nie są przy współpracy przez przejściówkę wykorzystywane. Optycznie wszystkie 4 wersje 50f1.7 są identyczne. Do pracy z przejściówką polecam wersję SMC Pentax-M - jest najtańsza i równocześnie najsolidniejsza mechanicznie.
Pentacon 50f1.8 to obiektyw z mocowaniem M42. Istnialy też obiektywy Pentacon-Practicar z bagnetem Practici, ale wydaje mi się że 50f1.8 z takim bagnetem nie występował.
---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post był o 17:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Planistigmat
Jest tez wiele innych manualnych szkielek wartych uwagi, np Helios 44M wstawiany przewaznie do Zenitow TTL.
Sa tez drozsze jak np Zuiko 1.8/50 w wersji MC. Konstrukcyjnie jest kopia Planara. Swietny jest tez Canon FD 1.4/50 SSC.
Dodałbym do tych polecanych wszystkie obiektywy Takumar - szczególnie SMC-Takumar - to świetne optycznie i mechanicznie obiektywy produkowane pzrez Asahi Optical Co. - czyli ówczesnego właściciela nazwy Pentax.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Poszukaj dobrego egzemplarza Pentacona 50/1.8. Kosztuje grosze, a daje bardzo ładny obrazek.
Pod warunkiem braku źródła światła w kadrze albo generalnie dużych kontrastów. Powłoki w tym szkle to porażka. Poza tym rzeczywiście dobre szło (cena/jakość), ze specyficznym bokehem.
---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post był o 19:07 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Szukam jakiegoś manualnego szkiełka do portretów- na ten moment na m4/3 wydałem tyle kasy, że już nei chcę inwestowac w kolejny droższy obiektyw 45 1.8...
A może jakaś lepsza alternatywa za zbliżone pieniądze do Pentaxa?
Zuiko OM 50/2 Macro, genialne szkło, niestety drogie i rzadko u nas spotykane. 50/1.8 (MC) jest jakąś alternatywą. 50/1.4 jest mało użyteczne na pełnym otwarciu - duża tylna soczewka powoduje odblaski i specyficzną mgiełkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Istnialy też obiektywy Pentacon-Practicar z bagnetem Practici, ale wydaje mi się że 50f1.8 z takim bagnetem nie występował.
Dodałbym do tych polecanych wszystkie obiektywy Takumar - szczególnie SMC-Takumar - to świetne optycznie i mechanicznie obiektywy produkowane przez Asahi Optical Co. - czyli ówczesnego właściciela nazwy Pentax.
Tak, szczegolnie fajny jest SMC Takumar 1.4/50.
Prakticar 1.8/50 to podstawowe szklo do Praktic serii B. Bylo kilka wersji, roznily sie glownie tym, ze skracano pierscien ustawiania ostrosci, dzieki czemu obiektywy byly coraz krotsze. Z 50-tek na bagnet Praktiki byla tez budzetowa 2.4/50 oraz Zeiss 1.4/50 i 50-tka macro.
Rokkor MD 50/1,7 fajne szkiełko za niewielkie pieniądze
mocowanie minolta MD, przejściówka z Ebay za grosze
Cytat:
Zamieszczone przez
Planistigmat
Prakticar 1.8/50 to podstawowe szklo do Praktic serii B.
Dzięki za korektę!
Zatem jeśli szukamy Pentacona 50f1.8 z mocowaniem M42 to trzeba szukać takiego, który nie ma w nazwie członu 'Practicar'.
Cytat:
Zamieszczone przez
spirit
... Powłoki w tym szkle to porażka...
Przesada. Mam to szkiełko. Powłoki są całkiem dobre. Mam tu myśli Pentacon Auto Multi Coating 50 1.8