no teraz wiem o co chodzi dzieki
Wersja do druku
no teraz wiem o co chodzi dzieki
Witam All :D
Wlasnie nabylem droga kupna ZD 40-150mm f 3.5-4.5, i juz nie moge sie doczekac weekend'u aby go wyprobowac :D
Swoja droga, slyszalem o nowym szkielku 40-150, ale nie bardzo sie orientuje jaka jest miedzy nimi roznica :oops: Oprocz ceny ;)
Czy mogbym prosic ktoregos z Kolegow o wyjasnienie :?:
pozdrawiam serdecznie
IMHO bardzo dobrze wybrałeś - kupiłeś starszą wersję - schodzącą z rynku. Jest jaśniejsza (duży plus), większa i chyba lepiej zbudowana mechanicznie. To bardzo dobry obiektyw w swojej klasie. Ten ciemniejszy oprócz mniejszej wagi i rozmiarów (co może ale nie musi być zaletą) ma mniejszą minimalną odległość fotografowania (to niewątpliwie zaleta). Jednak jak wspomniałem wcześniej masz obiektyw jaśniejszy co ma pozytywny wpływ na możliwość uzyskania mniejszej głębi ostrości czy krótszych czasów dla danych warunków - w teleobiektywie to bardzo ważne. Sporo było info na Forum o różnicach - jak chcesz więcej wiadomości z pewnością znajdziesz...Cytat:
Zamieszczone przez MarKo_wawa
Można wiedzieć jak zakupiłeś i ile dałeś?
Hej... Chciałbym nabyć obiektyw ZD 40-150. Są dwie wersje.. Która jest lepsza dla początkującego fotografa? 40-150 f/3,5 - 4,5 czy 4-150 f/4,0 - 5,6 ?? A i gdzie moge coś takiego nabyć tanio i solidnie:) Pozdrawiam.
ogólnie wiadomo, że starsza wersja jest lepsza bo jest jaśniejsza. Jeśli chcesz więcej różnic użyj szukajki, było na forum omawiane. "szukaj" - bardzo fajna funkcja :)
Oczywiście starsza wersja lepsza z uwagi na jasność. To jest moje i wielu innych zdanie że światła nigdy za wiele. Ten nowszy ciemniejszy ma za to mniejszą minimalną odległość ostrzenia co też jest ważne. Sam sobie odpowiedz na pytanie co wolisz.
Co do kupna to polecam używki z allegro (ostatnio było kilka aukcji) bo ceny nówek poszły w górę. Nówki oczywiście najlepiej szukać na skapiec.pl
Pozdrawiam
No to moje 2 foty wykonane właśnie 40-150, 3.5-4.5
świetne :D
mam ten obiektyw 3,5- i muszę przeprowadzić próby wydaje mi się że nie ostrzy. Spotkaliście się z podobny zjawiskiem?
Witam :D
Ktotek, szkielko EZ-4015 f 3.5-4.5 kupilem w firmie Action w Wawie za 769,- netto (938,- brutto)
Mysikrolik - fotki swietne :D
pozdrawiam