Odp: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?
Jeśli zgubisz ostrość to obiektyw robi ziuuuumuuuumuuuum, ale jeśli jesteś blisko ostrości to ustawia szybko. Kwestia doświadczenia w pracy z obiektywem.
No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
Zalet więcej niż wad , a obrazek miodzio. A jak skręcisz do 4- 8 to i krajobraz zrobisz ze świetna rozdzielczością i bez zniekształceń w rogach. A i jeszcze kilkadziesiąt dni temu nie miałem zamiaru go sprzedawać nikomu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Tak sie zastanawiam czy to normalne że ten silniczek chodzi jak sokowirówka? Tak troszke głośno no i szybkością tez nie grzeszy...
Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka. Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha. :)
To sa jego wady, no i moze to, ze tubus wyjezdza do przodu. Poza tym same zalety. Chyba nawet jest uszczelniany?
Ja ten obiektyw kocham i nienawidze. Kocham za jakosc obrazka, nienawidze za ta powolnosc i czasem, czaaasem za brak zdecydowania w celowaniu :P (nawet na E-30)
T.
Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje :) , no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje :) , no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
to zacznij od F/4
jezeli cos moge dodac , ustaw sobie w puszce tryb autofocusa na manualny plus pojedynczy albo ciagly , wtedy mozesz z grubsza ustawic ostrosc pierscieniem na obiektywie a reszte zrobi puszka , bedzie mniej mielil sokowirowka
zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie
bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro ;-)
zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony ;-)
chcialbym taki obiektyw z tymi parametrami i swiatlem ale dajacy 35mm na pelnej klatce , bo ZD 50 jest czasami odrobine waskie i to jego jedyna wada w moim mniemaniu
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
...
zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie
...
w innych systemach szkło ustawia się na minimalną odległość przy maksymalnym odwzorowaniu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka.
Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha. :)
A właściwie to sądzac po wewnętrznym identyfikatorze (..001) to jest NAJSTARSZA konstrukcja
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro ;-)
zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony ;-)
na najbliższej sesji pobawię się Nikkorem 85mm (na D200) to będę miał jakieś porównanie z ZD50, bo do tej pory żaden obiektyw nawet się do niego nie zbliżył, a N85 ma szansę (chociaż będzie trochę bardziej tele)