-
Na 39 fajny trójkolorowy pierwszy plan. Fajne jest to, że też śnieg szybko znika i trzeba uchwycić ten moment bo jak słoneczko troche wyżej wzejdzie to już po sniegu. Na 40 wydaje mi się, że troche za dosłowne to odbicie i w efekcie w kadrze panuje spory misz masz kompozycyjny i trudno sie ogląda.
-
1 załącznik(ów)
39 - też mi się podobają te poziome pasy ziemi - można powiedzieć 3w1 (jesień, zima i wiosna :wink:). Trochę podział mi tu nie pasuje, nie wiem jaka była "wizja lokalna" (co było poza kadrem), ale może zrobiłbym to np z niższej pozycji i trochę dłuższą ogniskową żeby skrócić pasy w pionie, albo nawet obciąć do kwadratu (czasem kwadrat fajnie pasuje). Poglądowa symulacja w załączeniu (mam nadzieję że nie przywalisz minusem za działalność destrukcyjną :grin:). Poza cym minimalnie ociepliłem jasne i średnie.
40 - w przeciwieństwie do Wieja podoba mi się właśnie ze względu na "dosłowność" odbicia. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to nie odbicie lecz ujęcie tuż spod powierzchni czystej wody :shock:. Krótko mówiąc do perspektywy ptasiej i żabiej doszła, wynaleziona przez Ciebie (przez obrócenie fotki o 180 stopni), "perspektywa topielca" :grin:. Natomiast z "miszmaszem" trochę się zgodzę - przydałby się kawałek czystego nieba, choć może takie ujęcie było niewykonalne ze względu na wielkość "akwenu".
-
39. Cieszę się, że zostałem zrozumiany. Kwiecień plecień.Więcej z kadru się nie dało wyciągnąć, z lewej paskudna szosa, najdłuższa ogniskowa jaką posiadam, przykucnąłem. Żadnych minusów nie daję:-).
40. Rzeczywiście może zbyt dosłowne, ale spodobało mi się. Akwen malutki (rów), drzewa w odbiciu są w rzeczywistości niewielkie (widać ich "pnie" na dole), na dodatek ramka z liści ułożyła się sama otulając kadr. Wieczorem wrzucę jakieś mniej dosłowne historie wodne.
Dziękuje za komentarze.
-
2 załącznik(ów)
-
Ładnie kadry komponujesz :)
-
Zgadzam się z grizzem. Nie przepadam za pionowymi kadrami ale u Ciebie nabiera to nowej wartości :)
-
41 bardzo mi się podoba. Ładna kompozycja. I kółeczka :wink:
-
Kompozycyjnie w kadrze ładnie lecz muszę dodać ale. W pierwszym pierwszy krokus ostry i od niego powinno zaczynać się rozmycie, na drugim ostrość poszła w ziemię pomiędzy kwiatkami a powinno być odwrotnie.
-
Zgadzam się z Wiejo.
Może większa głębia lepiej by się sprawdziła :roll:
-
Cały urok (jeśli jakiś jest) tych zdjęć leży właśnie w ich niedoskonałości. Rozmycia, nieostrości, w moich oczach dają obraz ulotnej, delikatnej wiosenki. Może nawet mocno kiczowatej.Na 42 właśnie spodobało mi się, że ostra jest ta grudka ziemi a nie kwiatki. Raczej zależy mi na wrażeniach niż poprawności.
Dziekuję za odwiedziny i komentarze.
ps. i za punkciki, które dziś odkryłem.
ps2. mam wersje z większą GO, uwierzcie na słowo że to nie to:-)