DEDELION utrzymanie zaprogramowanych parametrów
Dendelion (155 zł - Allegro), który nabyłem ma kłopot z pamiętaniem ogniskowej muszę co jakiś czas programować na nowo. Zaobserwowałem, że dzieje się tak gdy korzystam z opcji anty wstrząsowej matrycy, nawet przy założonym innym obiektywie a następnie powrocie do Soligora M42. Raz pamięta innym razem nie! Kupiłem ostatnio OLY 35 mm f=3,5 - zdjęcia (w sensie kolor, ostrość bardzo mnie urzekły) porównałem z tymi z Soligora, który ma 28 mm f=2,8
+ dendelion - NIE WIDZĘ ZNACZĄCEJ RÓŻNICY a dużo jaśniejszy jest SOLIGOR, ale ten jest w manualu! Na razie jestem w fazie eksperymentalnej, dendelion potwierdza ostrość piknięciem oraz zieloną kropką w wizjerze - ALE pamiętajcie musicie zmienić AF na S-AF+MF i wówczas zadziała PIKnięcie. Jeszcze jedno, nie potwierdza ostrości na nieskończoność jeśli odrobinę cofnę ustawienie ostrości z nieskończoności to piknie i ostrość jest. Nie wiem czy to problem wykonania dendeliona? Układ elektroniczny niezbyt starannie wklejony, powłoka oksydowana była podrapana w okolicy wklejenia, zamazałem to miejsce matowym czarnym markerem.
DEDELION utrzymanie zaprogramowanych parametrów
Kasiulap zastanawiałem się nad zakupem tego dendeliona ale ceną (155 zł) skusiła mnie inna oferta, mam mieszane uczucia chyba powinienem nabyć ten droższy ze zdjęcia widać, że jest starannie wykonany, obiecują ostrzenie na nieskończoność. Ten który kupiłem nie zapina się się tak dokładnie w body jak normalny obiektyw (jest subtelny luz). Zapytaj sprzedawce o potwierdzenie ustawienia ostrości na nieskończoność, pewność mocowania, zadrapania podczas mocowania elektroniki na korpusie pierścienia, WAŻNE zapytaj o instrukcję programowania - jest w necie, ale sprzedawca powinien swój sprzęt znać i umieć opisać jego programowanie! Kupuj bo to fajna rzecz i praktyczna.