Zabrzmialo jak wspomnienia audiofila :) Na pewno sa bardziej cyfrowe niz klisze ale to zdaje sie dotyczy zdjec ze wszystkich cyfrowek ...
Wersja do druku
Andtor2, naciśnij lewy alt podczas używania suwaków w sekcji Detail. Lepiej widać działanie poszczególnych funkcji.
---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post był o 20:40 ----------
Nie tyczy się to jedynie matrycy Kodaka w E-1, E-500 i E-400. One są bardziej analogowe niż negatyw.
Teraz już wiem. W międzyczasie obejrzałem filmik tu: http://fotowarsztaty.com/adobe-photo...e-panel-detail
Szczególnie przydatne przy użyciu suwaka Masking . Białe obszary to te, które będą wyostrzone , czarne nie. Wiedziałem do czego służy ale ustawiałem przy podglądzie 1:1 najczęściej w okolicach wartości 20.
Te "białe" to wykrywane krawędzie. W programach graficznych możesz zrobić maskę na krawędzie. Raz zrobiona nie podlega edycji (trzeba ją zrobić na nowo o ile pamiętam). Tu jest prościej. Warto zwrócić na to uwagę, bo czasami wyostrzamy wszystko bez wyjątku, a w wystarczy ograniczyć się do krawędzi znaczących obiektów.
Zgadza się, ale jest chyba też tak gdy ten suwak Masking pozostanie na wartości 0 to cały obszar zdjęcia jest biały (wciśnięty lewy Alt) i wyostrzone zostanie wszystko, włącznie z szumem na jednolitych powierzchniach czy np. na niebie.
Dlatego pisałem o tym do Jhony_85 aby zwrócił na to uwagę.
Też. Dlatego warto dodać lekką redukcje szumu i dodatkowo regulować moc odszumiania suwakiem "Detail" w podsekcji Noice Reduction. Jak się odpowiednio przegnie można uzyskać efekt akwareli :) (na załączonym obrazku).
Edit:
Ten efekt jest do uzyskania na obrazach z matrycy 5-8 MP. Z matrycy OM-D jest już trudniej. Podejrzewam, że dotychczasowe funkcje odszumiania nie były dopasowane do wyższych rozdzielczości.
Popatrzyłem na ten załączony plik poprzez Linuksowe Darktable. Typowo dla matryc OMD prawa strona histogramu jest niedoświetlona. Szumu nawet przy powiększeniu 400% nie zauważyłem.
Troszkę go jeszcze "przegimpowałem" :) Żadnego odszumiania i efekt:
Pełny plik = 16 MB >>klik<<