a ja nie - bo już mam omamy że mi leci w lewo (powtórzę omamy)
piknie Bodzio - oglądam i się zachwycam :)
choć jak tak teraz patrzę - to coraz bardziej się zastanawiam czym strzelałeś - bo nie wiem czemu podejrzewam jakąś rybę ;) ??
Wersja do druku
Witam.Obejrzałem wszystko i jest pięknie...tylko jest jedno...podaj no tu przepis na panoramy(ustawiasz opcje w aparacie i składasz na kompie?)plusik poszedł:)
Dwa założenia - im szerszy obiektyw, tym mniej zdjęć
- zakładka ok 20 - 30 % na każdym zdjęciu.
Większość robiona z ręki. Światło ustawiam na środkowym zdjęciu (albo punkcie który będzie środkiem). Potem zdjęcia od lewej do prawej (lub odwrotnie) przy identycznych ustawieniach.
Olki pozwolą na taką operację - po zrobieniu zdjęcia nie puszczam spustu całkowicie, tylko lekko zwalniam, przesuwam aparat - kolejne zdjęcie, znów niecałkowite zwolnienie... i tak ile mi zdjęć pasuje do panoramy.
Wszystkie zdjęcia wywołuję na identycznych parametrach, a z resztą radzi sobie Hugin.
Używałem też ICE, także jest świetny.
Dobry ten sposób z palcem na spuście - nie wpadłem na to. Ja blokuję ekspozycję AEL.
Zdjęcia robię z znacznie większą zakładką (przy 360 stopniach nawet w okolicach 30 zdjęć, szerokim kątem), zostało mi to po poprzednim oprogramowaniu gdy przy składaniu zdarzały się błędy, wychodziło też czasem winietowanie. Daje to też duży margines błędu - nawet gdy coś nie wyjdzie wyrzucenie któregoś kadru z serii nie stanowi problemu.
Gdy nie mam pewności co do ekspozycji (przy dużych kontrastach) robię z bracketingiem (+- 1 EV) i potem wybieram lepszą serię. Robię głównie z ręki, 360tki częściej ze statywu.
też sobie przysiadłem i przeczytałem cały wątek :) piękne miejsca pokazujesz. jest kilka w sumie dużo takich zdjęć, że dłużej trzeba pooglądać :) super! pozdrawiam
p.s. program uparty bo nie chce pozwolić dać plusa
Bardzo, bardzo gorąco dziękuję za tak ciepłe przyjęcie zdjęć Taterek :)
Zdjęcia przy pięknej pogodzie, lekkich chmurkach są cudowne. Ale nie zawsze tak jest.
Dziś więc w ponurym klimacie Kościelec w trzech odsłonach :)
31. Załącznik 166772
32. Załącznik 166773
33. Załącznik 166774
Piękne te "Kościelce":mrgreen:, pogoda też dodaje uroku tym fotkom. :mrgreen:
Szczyty, gorki, skalki w chumrach zawsze sa piekne.
Nie taki znowu ponury klimat, zdjęcia bardzo ładnie oddają potęgę, majestatyczność gór :)